Årets doktorer

Beregninger viser at NHH har utdannet 226 doktorer. Det siste akademiske året har NHH produsert 14 doktorander som blir presentert i denne artikkelen.

17.08.2007 - Red.


Bak fra venstre: Gorm Andreas Grønnevet, Ragnhild Balsvik, Trond Døskeland, Arngrim Hunnes og Christian Andersen.
Foran fra venstre: Anna Mette Fuglseth, Jan I. Haaland, Wenche Iren Sterkeby og Gunnar E. Christensen.

- En doktoravhandling skal bidra til ny kunnskap. Dette innebærer at et doktorgradsarbeid er et høyrisikoprosjekt. Som stipendiat er man derfor i perioder preget av tvil, vanskelige valg og kanskje også av panikk. Til tross for dette har dere stått på og kommet vel i mål. Dette står det respekt av, og vi er meget stolte av dere. Det sa dekan for doktorgradsutdanningen, Anna Mette Fuglseth, i sin tale til årets doktorander.

- Kvaliteten på årets doktoravhandlinger er meget god og fullt ut på et kvalitetsnivå som både høyskolen, og doktorene selv kan være bekjente av, legger hun til.

14 doktorander fra 2006/2007 presenteres her:

Christian Andersen er utdannet cand.polit. fra Universitetet i Bergen. Han er i dag ansatt som forsker ved SNF.

Andersens doktoravhandling handler om prisreguleringer i elektrisitetssektoren. Hovedspørsmålet i avhandlingen er hvordan ulike reguleringsformer kan påvirke nettselskapenes investeringer i transmisjons- og distribusjonsnettverkene. I sin doktorgradsforskning har han blant annet sett på betydningen av om strømforbruket måles time for time eller månedlig.

Ragnhild Balsvik er utdannet cand.polit. i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo. Hun er for tiden ansatt i en kvalifiseringsstilling som postdoktor ved Institutt for samfunnsøkonomi på NHH.

Balsviks doktoravhandling handler om utenlandske etableringer og utenlands eierskap i norsk industri, og er spesielt opptatt av hvilke effekter dette har på produktiviteten i industrien. I avhandlingen vises det blant annet at bedrifter med utenlandske eiere i gjennomsnitt er mer produktive enn norskeide bedrifter. Videre finner hun at bedrifter som blir oppkjøpt av utenlandske eiere i gjennomsnitt øker både produktiviteten og sysselsettingen etter oppkjøpet - altså noe helt annet enn skremmebildet om oppkjøp i den hensikt å legge ned.

Trond Døskeland er utdannet siviløkonom og cand.merc. fra NHH. Han er nå ansatt i en kvalifiseringsstilling som postdoktor ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap her på NHH.

Døskelands doktoravhandling består av fire forskningsarbeider som belyser valg av spareportefølje. Trond viser blant annet at individer i praksis ikke sprer sparepengene slik teorien skulle tilsi. I to av de andre arbeidene har han sett på om det er rasjonelt å investere i livs- og pensjonsprodukter med garantert avkastning. I det siste arbeidet gis råd til en investeringsstrategi for et land. Døskeland finner f.eks at det for Norge er optimalt å øke aksjeandelen i Statens pensjonsfond - Utland.

Ingunn Elvekrok har høyere avdelings eksamen fra Norges handelshøyskole og arbeider som seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Buskerud.

I Elvekroks doktoravhandling studeres effekten av medvirkning på utfallet av endringsprosjekter i organisasjoner. Studien viser at medvirkning vanligvis har stor innvirkning på på så vel endringsutfallet som selve endringsprosessen.

Odd-Helge Fjeldstad er utdannet cand.polit. i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Bergen, og arbeider som forskningssjef ved CMI, Christian Michelsens institutt.

Hovedtema for Fjelstads doktoravhandling er skatteunndragelse og korrupsjon i skatteadministrasjonen i Tanzania, Uganda og Sør-Afrika. Han viser bl.a. at bedret skattevilje i disse landene vil avhenge av tiltak som bidrar til bedre relasjoner mellom skattebetalerne og administrasjonen.

Bente Merete Flygansvær er siviløkonom fra Handelshøyskolen BI og cand.merc. fra Norges Handelshøyskole. Hun er for tiden ansatt som logistikksjef hos bilimportøren Harald A. Møller.

I Flygansvær doktoravhandling studeres og analyseres samspillet mellom logistikk og kommersielle interesser i de norske retursystemene for elektrisk og elektronisk avfall. Viktigheten av godt samspill og koordinering påvises.

Gorm Andreas Grønnevet er utdannet cand.oecon. fra Universitetet i Oslo. I perioden 1997 til 2002 jobbet han i Konkurransetilsynet. Han er nå ansatt i en kvalifiseringsstilling som postdoktor ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap her på NHH.

Grønnevet doktoravhandling består av tre forskningsarbeider med fokus på konkurransepolitikk og konkurranseanalyse. Det første arbeidet ser på sammenhengen mellom etableringskostnader og graden av markedskonsentrasjon. Videre studerer han norske lokalavisers tilbøyelighet til å være politiske, og ser dette i forhold til etterspørselen etter avisene. I det siste arbeidet analyserer han hva som påvirker etableringen av ulovlige karteller.

Arngrim Hunnes er utdannet cand.oecon. fra Norges Handelshøyskole. Han er for tiden ansatt i en kvalifiseringsstilling som postdoktor ved Institutt for samfunnsøkonomi her på NHH.

Hunnes doktoravhandling analyserer lønnsstruktur og arbeids-mobilitet internt i bedrifter. Han har bl.a. analysert effekten av lønnsdifferensiering i bedrifter og påviser at lønnsdifferensiering i norske bedrifter har økt markant, men at det ikke finnes entydige sammenhenger mellom økte lønnsforskjeller og bedriftenes resultater. Dette kan forklares med at selv om resultatbasert avlønning vil kunne motivere til økt innsats, så vil store lønnsforskjeller i samme bedrift kunne oppfattes som urettferdige og dermed virke demotiverende.

Svein Tvedt Johansen er utdannet siviløkonom og cand.merc. fra Norges Handelshøyskole, og er for tiden ansatt som forsker ved Institutt for strategi og ledelse her på NHH.

Tvedt Johansens forskning og doktoravhandling ser på hvordan tillit dannes i en tidlig fase av relasjoner i arbeidslivet, f. eks. relasjonen mellom eksterne konsulenter og ansatte. Tvedt Johansen analyserer spesielt hvordan eksponering for risiko påvirker dannelsen av tillit.

Alexander Jacubanecs er utdannet cand.merc. og har en Master of International Business grad, begge deler fra Norges Handelshøyskole. Han er ansatt som forsker ved SNF.

I doktoravhandlingen utvikles et verktøy for å måle betydningen av kultur i forbrukeradferd. Gjennom målinger i Norge og i USA vises at kultur virker inn på så vel holdninger som kjøpsintensjoner med hensyn til lokale eller utenlandske merkevarer i en rekke produktkategorier.

Finn Kinserdal er siviløkonom og statsautorisert revisor fra Norges Handelshøyskole. Han er for tiden partner i investeringsselskapet Borea og administrerende direktør i Borea Opportunity Management. Dessuten er han tilsatt i en deltidsstilling som førsteamanuensis ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap her på NHH.

I doktoravhandlingen reises følgende spørsmål: Avdekker analytikere regnskapsmanipulasjon med hensyn til pensjoner i sine aksjeverdsettelser? Finns undersøkelser tyder på at svaret er nei, noe som igjen reiser spørsmålet om aksjeprisene faktisk reflekterer all tilgjengelig informasjon.

Wenche Iren Sterkeby er siviløkonom fra Handelshøyskolen BI og har gjennomført høyere avdelings eksamen ved Norges Handelshøyskole.

I Sterkebys doktoravhandling analyseres effekten av fem ulike pensjonsreformer. Det tas utgangspunkt i ulike generasjoner og ulike inntektsklasser innenfor hver av disse. Studien viser at de ulike reformene gir økt pensjonsalder og langsiktige velferdsgevinster for alle inntektsklasser. Kortsiktig kan imidlertid en omlegging fra et ikke-fondert til et fondert pensjonssystem innebære et velferdstap for de generasjoner som lever når reformen finner sted. Yrkesaktive kan tenkes å måtte spare til egen alderdom og samtidig finansiere pensjonene til de eldre.

Asmund Olstad er siviløkonom og cand.merc. fra Norges Handelshøyskole. Han er nå ansatt som førsteamanuensis ved Høgskolen i Molde.

Doktorgradsarbeidet hans omfatter en utvidelse av klassiske kapasitetsbegrensende modeller for planlegging av produksjonsstørrelse. Olstad påviser at man minimerer kostnader ved å inkludere prising som beslutningsvariable og profittmaksimering som mål.

Nina Katrine Prebensen er utdannet cand.merc. fra Norges Handelshøyskole og arbeider nå som førsteamanuensis ved Norges Fiskerihøgskole på Universitetet i Tromsø.

Prebensens doktoravhandling består av seks forskningsarbeider som belyser ulike aspekter ved turistmotivasjon og turisters kjøpsatferd. Forskningen viser at folks motiver for å reise på ferie påvirker de valg som gjøres med hensyn til hvor de reiser, hva de gjør på reisen, og hvor tilfredse de blir.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive