Trenger flere kvinnelige forskere

- NHHs lave kvinneandel i vitenskapelige stillinger er høyskolens problem, ikke kvinnenes. Du kan si det slik at kvinnene får det ikke vondt uten NHH, men NHH får det vondt uten dem. Det sa professor Victor D. Norman om kvinneandelen blant NHHs vitenskapelig ansatte.

13.04.2007 - Kristian Marthinsen og Kristin Risvand Mo


Professor Siri Pettersen Strandenes legger frem resultatene fra den nasjonale rapporten om kjønnsbalanse i akademia.

Onsdag 11. april ble det holdt åpent møte om innholdet i handlingsplanen for rekruttering av kvinner til vitenskapelige stillinger ved NHH.

De kvinnelige kandidatene fra NHH har mange gode tilbud utenfor høyskolen. Det er kanskje én av grunnene til at NHH kun har fire kvinnelige professorer.

Nå settes alle kluter til for at instituttene skal ansette flere kvinnelige forskere.

Handlingsplanen lagt frem
På kvinnedagen 8. mars ble "Handlingsplan for rekruttering av kvinner til fagstaben ved NHH" lagt frem. Onsdag 11. april ble det holdt åpent møte der handlingsplanens innhold ble presentert.

Først ut var Siri Pettersen Strandenes, NHHs første kvinnelige professor og medlem i den nasjonale komiteen for integreringstiltak - Kvinner i forskning.

- Vi mener det er viktig med økonomiske virkemidler for å tiltrekke og rekruttere kvinner, sa Siri Pettersen Strandenes i sin innledning. Hun viste til forslagene i sluttrapporten "Kjønnsbalanse i akademia - gylne muligheter" som ble overlevert Kunnskapsdepartementet i februar. Mens NHHs kvinnelige professorandel er syv prosent, er landsgjennomsnittet på 17 prosent.


Professor Victor D. Norman ser mange muligheter for kvinner som ønsker en akademisk karriere de neste syv årene.


Store muligheter for kvinner
I løpet av de neste fem til syv årene vil NHH trenge mange nye ansatte i vitenskapelige stillinger. I følge Victor D. Norman, som presenterte forslaget til ny handlingsplan, vil høyskolen trenge 20 nye vitenskapelige stillinger i årene fremover.

I tillegg vil ytterligere 20 stillinger bli tilgjengelige på grunn av ansatte som går av med pensjon.

Nærmere 40 stillinger blir dermed ledige, og det skulle være store muligheter for NHH å øke den kvinnelige professorandelen - som i dag består av fire stykker, sa utvalgsleder Norman.

Reviderer den forrige handlingsplanen
Utvalget foreslår å videreutvikle tiltakene i den gamle handlingsplanen for 2000- 2003. Blant annet:

  • Halv opptjeningstid de to første forskningsterminene
  • Egen kvinnepott ved lokale lønnsforhandlinger
  • Prioritering av barnehageplasser
  • Kvinnene kan selv prioritere hvilke styrer, råd og utvalg de vil sitte i
  • Tildeling av særskilte kvinnekvoter

I tillegg foreslår utvalget flere nye og radikale virkemidler, deriblant budsjettmål for kvinnerekruttering på instituttnivå. Instituttene tilbys 250 000 kroner i året for hver kvinnelig post.doc- eller vitenskapelig stilling, og 100 000 kroner i året per kvinnelig stipendiat. [les omtale i Paraplyen 9. mars 2007]

Startpakker for kvinner
Ved NTNU har de høstet gode erfaringer med å bruke "Startpakker til kvinner i vitenskapelige stillinger på et mannsdominert område".

Startpakken skal gjøre etableringsfasen for kvinner lettere og pengene kan blant annet brukes til drift og utstyr, samt til å lønne en forskningsassistent. Slike startpakker ble også diskutert på det åpne møtet på NHH.

- NTNUs arbeid med startpakker har vært veldig vellykket, sa Strandenes. Både rektor Jan I. Haaland og adm.dir. Ragnar Fagereng lurte på om det var noe NHH også kunne benytte seg av.

- Det er en strålende idé, men det må instituttene selv finne ut av, repliserte Norman.

Inspirere og oppmuntre
Blant de fremmøtte var det stor enighet at noe av det viktigste man kan gjøre for å rekruttere kvinner til vitenskapelige stillinger er å oppmuntre og inspirere kvinnelige studenter til å gjøre en akademisk karriere.

Stipendiat Birthe Kåfjord Lange hevdet at mange av studentene mangler innsikt i hvordan det er å arbeide som forsker.
- Mange kvinnelige studenter er aldri innom et institutt. Dermed ser de ikke hvor attraktiv den verden er. Studentene burde få delta i ulike forskningsprosjekter for å få en smak på hvor kaotisk og gøy det kan være, sa Kåfjord Lange.

Hun fikk støtte av administrerende direktør Ragnar Fagereng.
- Vi må gjøre noe slik at vi ikke mister de gode kvinnelige studentene. Allerede i siste året av bachelorgraden kan man finne de dyktige talentene og tilby dem stillinger som vitenskapelige assistenter når de begynner på mastergradsnivå, sa han.

- Det å oppmuntre kan vi ikke få gjort nok av, sa NHH-professor Siri Pettersen Strandenes. Det gjelder ikke bare for å tiltrekke nye talenter, men også de kvinnene som allerede er ansatt i vitenskapelige stillinger må inspireres og slik bli gode rollemodeller for fremtidige kvinnelige professorer.

Fristen for å komme med høringsuttalelser er onsdag 18. april.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive