Pris for fiskeforskning

Rögnvaldur Hannesson

I slutten av september fikk Rögnvaldur Hannesson beskjed om at en artikkel han har skrevet sammen med John Kennedy har blitt kåret til årets artikkel av fagtidsskriftet Marine Resource Economics (MRE).

22.10.2007 - Kristian T. Marthinsen


Etter at Kennedy hadde et sabbatical ved NHH har han og Hannesson samarbeidet om flere artikler. To av dem har blitt publisert, og den ene har altså blitt kåret til årets beste artikkel av MRE.

Ser nærmere på grunnrenten
De to forskerne har tatt for seg grunnrenten i fiskeriene. - Vi fokuserte på en liten teknisk sak som lenge har vært ignorert, i følge Hannesson.

I mange fiskeriøkonomiske modeller har forskere tidligere tatt utgangspunkt i at aktørene har fri adgang til næringen. Dette resulterer i null grunnrente. Deretter har de modellert ut fra den hypotesen.

- Vi viser at ved å dele fisket inn i sesonger blir ikke grunnrenten null. Det blir alltid igjen litt rente som vi kaller sesongrente. Vår artikkel peker på at mange som har skrevet om dette emnet ikke har vært klar over denne effekten, forklarer Hannesson.

- Vi har pekt på en teoretisk glipp som mange har falt i, legger han til.

Se til Austevoll
Når det er fri adgang til fiske går næringen omtrent i balanse. Den får dekket sine kostnader, men sitter ikke igjen med noen profitt. I følge Hannesson kunne næringen realisert en god del mer grunnrente enn det den gjør nå.

- Man kan sammenligne det med oljebransjen. Dersom det var fri tilgang til å bore i Nordsjøen, ville det nok flyte over av installasjoner og rør. Og olje- og energinæringen ville ikke tjent så mye penger som de har. Noe som også hadde hatt stor effekt på Norges økonomiske situasjon, forklarer han.

Selv om Hannesson og Kennedy ikke har forsket på fiskerinæringen i seg selv, peker Hannesson på Austevoll som et miljø som har tjent på en positiv grunnrente.

Fiskebåtrederne i Austevoll har oppnådd en positiv grunnrente som de har brukt til å investere i andre områder som supplybåter og fiskeoppdrett.
- Slik står hele næringslivet i Austevoll mye sterkere, forklarer Hannesson

- Pussig nok har norske politikere vedtatt at vi ikke skal ha grunnrente i fiskerinæringen, men heller la den spises opp av unødvendige kostnader. Kanskje de mener at vi har nok med oljerenten? Den har jo satt den norske stat i den misunnelsesverdige posisjon å ha mer penger enn forstand, sier Hannesson.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive