Brasil under lupen

Brasils ambassadør til Norge

- I dag må jeg nok si at det er Bergen som er min favorittby, men om fjorten dagers tid spørs det om det ikke er Rio de Janeiro. Det sa avtroppende ordfører Herman Friele i sitt foredrag under MiB Forum på NHH 24. oktober.

25.10.2007 - Kristian T. Marthinsen


Brasils ambassadør til Norge
Brasils ambassadør til Norge: Sergio Eduardo Moreira Lima

Friele var blant foredragsholderne under årets MiB Forum som ble arrangert ved NHH.

Temaet for årets forum var Brasil, og et bredt spekter av foredrag og innlegg gav tilhørerne ulike perspektiver på et land med et stort marked, stort potensial og ikke minst store utfordringer.

Årlig begivenhet

Det årlige MIB Forum arrangeres i sin helhet av studenter på Master of International Business (MIB) ved NHH, og fokuserer hvert år på et nytt land.

Studenter, næringsliv og utvalgte gjester inviteres til å diskutere økonomiske utfordringer, erfaringer og muligheter.
- Grunnen til at Brasil ble tema i år er at vi, tradisjon tro, følger opp Bergen Næringsråds internasjonale dag fra i vår. Brasil er det siste av BRIK-landene som vi har hatt fokus på de siste årene, sier leder Jon Tarjei Kråkenes.

Brasil er verdens niende største økonomi, og har opplevd sterk økonomisk vekst etter årtusenskiftet. Landet sliter likevel med store forskjeller innad i befolkningen, og 20 prosent av husstandene lever under fattigdomsgrensen.

Delte erfaringer

En bedrift som har lang erfaring i Brasil er Frank Mohn. Salgsdirektør John Arve Sværen delte siner erfaringer om kulturforskjeller, dårlig samarbeid med lokale myndigheter og høye tollbarrierer.

Foruten Friele og Sværen var også den brasilianske ambassadøren til Norge, Sergio Eduardo Moreira Lima, blant foredragsholderne. Den brasilianske advokaten Valter Matta ga et innblikk i det rettslige rammeverket for næringslivet, mens professor Antonio Carlos Manfredini fra NHHs CEMS-samarbeidsskole i Sao Paolo gav tilhørerne en makroøkonomisk analyse av landet.

Utfyllende rapport
MIB Forum arrangeres av internasjonale studenter ved NHH.

I tillegg til selve forumet fikk også en annen studentgruppe legge frem en rapport om næringslivet i Brasil. Hvert år samarbeider 12 studenter fra NHH, NTNU og BI om å skrive en rapport om den økonomiske situasjonen i et land. I år handler IB-rapporten om Brasil.

- Rapporten viser at Brasil er et land med store muligheter for norske selskaper. Et land med 190 millioner innbyggere i økonomisk vekst er jo uten tvil et interessant marked, sier Kråkenes.


"The IB Brazil report" er tilgjengelig her
.




Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive