Bergen vokser som finansby

Hogne Tyssøy og Thore Johnsen

Det er gode tider for finans i Bergen. I følge tall Hogne Tyssøy (bildet) og Bergen Næringsråd presenterte på NHH mandag, vil det skapes 300 nye finansarbeidsplasser i Bergen i år. God tilgang på kompetent arbeidskraft og stabil arbeidsstyrke, er forklaringen mener NHH-professor Thore Johnsen (til høyre).

22.10.2007 - Red.


- Jeg er positivt overrasket over den gode utviklingen, sa Thore Johnsen til et fullsatt pressekorps på NHH mandag.

Johnsen mente rammene for finansnæringen i Bergen er gode. Årsakene er Bergens historie som kremmerby, tilgang på dyktige NHH-kandidater og et mer stabilt arbeidsmarked enn i Oslo.

NHH er viktig
- For å opprettholde det sterke miljøet i Bergen, er vi også avhengige av å styrke finansmiljøet ved NHH, sa Johnsen.

Finansprofessoren utfordret næringslivet og NHH til å samarbeide tettere om å finansiere forskning innen finans. Han viste blant annet til Stavanger der næringslivet har bidratt med 20 millioner kroner for å opprette et nytt senter innen finans.

Tilbakegang på landsbasis
Finansnæringen i Norge hadde samlet en svak tilbakegang i antall sysselsatte fra 2000 og frem til forrige årsskifte. Bergen har derimot hatt fremgang, viser Næringsrådets undersøkelse.

Mens det i perioden 2000 - 2006 var en gjennomsnittlig vekst på knapt 2 prosent årlig, øker antallet finansjobber i byen med over 6 prosent i 2007.

- For regionen er det avgjørende at det i Bergen er et sterkt og mangfoldig finansmiljø som kjenner og forstår de spesielle utfordringene vårt næringsliv har, sier Hogne Tyssøy, leder i Bergen Næringsråds ressursgruppe Finans og partner i Holberg Fondene.

Karrieremuligheter
- Finansnæringen i Bergen kjennetegnes av stor bredde, og gir dermed betydelige karrieremuligheter for alle som satser på en fremtid i finans.

- Byen har tunge kompetansemiljøer både innen bank, forsikring og kapitalforvaltning, men vi ser nå at både investeringsselskap, rådgivningsselskap og fondsmeklerforetak bygger opp betydelige virksomheter i byen, sier administrerende direktør Stein Klakegg i Sparebanken Vest.

Styrkemelding fra Bergen
Bergen Næringsråd har kartlagt til sammen 101 bedrifter i Bergen som yter finansielle tjenester. Eiendomsmeklerforetak er ikke inkludert.

I forhold til Statistisk Sentralbyrås statistikk for ansatte i finansiell tjenesteyting ved forrige årsskifte er avviket mellom SSBs tall og kartleggingen av antall ansatte per 31. desember i fjor på 29 personer, eller 0,6 prosent.

- På denne bakgrunn kan vi fastslå at de opplysningene bedriftene har gitt for hvor mange ansatte de vil ha ved kommende årsskifte er pålitelige. 301 nye finansjobber på ett år er en styrkemelding fra Bergen, sier Hogne Tyssøy.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive