Advarte mot Norskesyken

Finansminister Kristin Halvorsen

- Prioritet én er å få flest mulig i arbeid. Vi har fått 150 000 flere i arbeid det siste året, sa finansminister Kristin Halvorsen da hun presenterte statsbudsjettet på NHH tirsdag. Men Professor Kjetil Bjorvatn advarte mot Norskesyken.

22.10.2007 - Kristin Risvand Mo


Kjetil Bjorvatn, NHH, (venstre) og Sigve Tjøtta, UIB (høyre) satt i panelet sammen med Marius Bruu fra Optimum.
Kjetil Bjorvatn, NHH, (venstre) og Sigve Tjøtta, UIB (høyre) satt i panelet sammen med Marius Bruu fra Optimum.

Vi er inne i en periode med enormt sterk vekst. Og vi har laget et budsjett for å håndtere de gode tidene, sa finansminister Kristin Halvorsen til en fullsatt aula.
I panelet satt Kjetil Bjorvatn fra institutt for samfunnsøkonomi. Han friskmeldte norsk økonomi, men advarte mot Norskesyken.

Mer til sykelønn enn høyere utdanning
- Sykefraværet i Norge er to prosentpoeng høyere enn i Danmark og EU. Staten bruker mer penger på sykelønn enn på høyere utdanning og barnehager.

- Dersom vi klarer å halvere sykefraværet, for eksempel ned til dansk nivå, kan staten spare ca. 14 milliarder kroner årlig. Dette tilsvarer en lønnsvekst for lærere på 200 000 kroner årlig.

Bjorvatn viste til ferske OECD-tall som viser at den norske lærerlønningen er på bunn i Europa og lavere enn i land som Finland og Tyskland.

- Høyere lønninger gir en dyrere offentlig sektor. Dette kan være politisk vanskelig. Men det er ingen løsning å la lønnsutviklingen i offentlig sektor sakke akterut.


Og dermed var økonomien friskmeldt. Fra venstre: Jan I. Haaland (NHH), Signe Bunkholt Sæther (Finansdepartementet) og finansminister Kristin Halvorsen.
Og dermed var økonomien friskmeldt. Fra venstre: Jan I. Haaland (NHH), Signe Bunkholt Sæther (Finansdepartementet) og finansminister Kristin Halvorsen.

I debatten som fulgte måtte finansministeren svare for seg.
- Jeg er kjempeglad for friskmeldingen. Samtidig tror jeg årsaken til utfordringene vi har på kunnskapssiden er mer sammensatt enn at lærerlønningene er for lave, sa Halvorsen. Hun viste blant annet til et det gode lønnsoppgjøret for noen år tilbake og den skjeve alderssammensetningen hos lærerne.

Ikke fornøyd
Det var en frisk og opplagt finansminister som møtte presenterte statsbudsjettet for NHH-studentene tirsdag. Og hun hadde følgende budskap til studentene.

- Jeg kommer til å notere ned de smarteste spørsmålene, sa Halvorsen. Og viste til at Finansdepartementet lever godt av å rekruttere kloke hoder fra NHH.

En av dem som benyttet anledningen til å stille ministeren spørsmål, var internansvarlig og NSU-leder Erik Skjøtskift. Han lurte på hvordan regjeringen vil sikre kompetansen hos lærere og i høyere utdanning i årene framover.

- En prosent vekst til høyere utdanning er ikke lite sammenlignet med tidligere år, svarte Halvorsen.

- Vi har bevilget mer til høyere utdanning på tre år enn Per Kristian Foss gjorde på fire. Vi kunne lagt pengene inn i basisbevilgningen, men valgte stipendiater og forskningsfondet.

Skjøtskift kommenterte Halvorsens svar da debatten var avsluttet.

- Hun er en dyktig politiker, men jeg er ikke fornøyd. Regjeringen burde bevilget mer penger til høyere utdanning. Kuttet i basisbevilgningen på 274 millioner kroner i fjor ble kalt for et hvileskjær. Men 2008-budsjettet viser at vi ikke har noen garanti for at dette blir rettet opp. Når kan vi si at regjeringen satser på høyere utdanning?



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive