Jordskiftekandidaten

Jordskiftedommer og redaktør, Solfrid Mykland.

Hun er stipendiat ved Norges Handelshøyskole, men er fagredaktør i "Kart og plan". Hva gjør en jordskiftekandidat på NHH.

05.11.2007 - Jens Frølich Holte


Avsnitt

Solfrid Mykland er stipendiat ved Institutt for strategi og ledelse og skriver doktorgrad om konfliktløsning og mekling. Stillingen som fagredaktør fikk hun i 2004. "Kart og plan" er et vitenskapelig tidsskrift for eiendomsfaglige tema.

Redaktør og dommer
- Som fagredaktør leser jeg blant annet gjennom manuskripter som skal publiseres. Det er nyttig for meg som skal skrive en artikkelbasert doktorgradsavhandling, forteller Mykland.

Hun ble uteksaminert fra NLH (nå UMB) som jordskiftekandidat i 2000. Jordskifteretten er en særdomstol for fast eiendom. Kun en håndfull jordskiftekandidater uteksamineres hvert år.

- Norge er det eneste landet vi kjenner til som har jordskiftevirksomheten organisert i en særdomstol, opplyser Solfrid Mykland. I andre land er dette ofte en del av den offentlige forvaltningen.

Kun jordskiftekandidater kan jobbe som dommere i jordskifteretten, så det er få av disse i akademia. Mykland var selv dommer i Nord- og Midhordland Jordskifterett i to år.

- Vi spøkte litt med at det kanskje burde vært kalt sjøskifteretten på Vestlandet. Svært mange av konfliktene her handlet om grenser mellom eiendommer ut i sjø, humrer Mykland.

Disputerer
I jordskifteretten oppdaget hun hvilke begrensninger en tradisjonell domstolbehandling gir. Med mekling kan man få til mer kreative og helhetlige løsninger. Gjennom Jørn Rognes ved Institutt for strategi og ledelse fikk hun kjennskap til fagmiljøet for mekling og konfliktløsning på NHH.

- Det er godt å ha et bredt fagmiljø rundt seg. Fagmiljøet for jordskiftekandidater er mye mindre, konstaterer Mykland.

Fredag dro Mykland på et fem ukers skriveopphold til Juridisk Fakultet ved Universitetet i København. Med to barn hjemme er det nemlig ikke alltid like lett å få skrivero. Doktorgraden er ferdig i løpet av 2008.Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive