Disputas: corporate risk management

Dennis Frestad disputerer for doktorgraden ved NHH mandag 17. desember. Tema for disputasen er Essays on corporate risk management and electricity swap return dynamics.

14.12.2007 - Red.


Tema for prøveforelesningen: "Electricity spot and forward price dynamics and its relation to the market risk premium and risk management."
Tid for prøveforelesningen: 10.15 - 11.00 i Karl Borchs Auditorium

Tittel på avhandlingen:"Essays on corporate risk management and electricity swap return dynamics."
Tid for disputas: 12.15 i Karl Borchs auditorium NHH
Hovedveileder: Professor Petter Bjerksund, NHH

Stikkord:
Avhandlingen består av to deler.
Den første delen analyserer problemstillinger knyttet til bedrifters styring av økonomisk eksponering mot pris- og kvantumsusikkerhet. Ulike strategier for å styre en bedrifts risikoeksponeringer ved hjelp av prisderivater analyseres, og det vises at en generell reduksjon av risiko ofte er tilnærmet like god som en verdimaksimaliserende benchmark strategi.
Videre vises det at bedrifter som er eksponert mot bedriftsspesifikk kvantumsrisiko sjelden vil kunne oppnå vesentlige økonomiske gevinster ved å handle i ulineære prisderivater.

Avhandlingen illustrerer for øvrig konsekvensen av den særnorske grunnrenteskatten, en tilleggsskatt som ilegges norske vannkraftbaserte produsenter av elektrisk energi, for kraftprodusenters etterspørsel etter risikoreduksjon. Det viser seg at grunnrenteskatten reduserer kraftprodusentenes sikringsetterspørsel, men størrelsen på reduksjonen kan variere med bedriftsspesifikke forhold.

Den andre delen av avhandlingen viser at korrelasjoner mellom avkastninger i ulike segmenter av det nordiske markedet for fremtidige leveranser av elektrisk energi potensielt kan forklares ved tre felles risikofaktorer. Hvert markedssegment synes imidlertid også å være influert av en spesifikk kilde til risiko, hvilket innebærer at kontrakter i ett markedssegment i begrenset utstrekning kan brukes til å styre risikoeksponeringer mot andre markedssegmenter.

Avslutningsvis i avhandlingen vises det at sannsynlighetsfordelingene til daglige avkastninger knyttet til kontrakter for fremtidige leveranser har "fete haler". Dette innebærer i praksis at Value-at-Risk kalkulasjoner basert på en antakelse om normalfordelte avkastninger vil kunne underestimere det faktiske tapspotensialet i en portefølje av slike kontrakter.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive