Gjør publikasjonene dine tilgjengelige i CRIStin
Visste du at du enkelt kan laste opp de vitenskapelige artiklene dine i CRIStin?
25.03.2015 - Sissel Hafstad
Styret ved NHH oppfordrer forskere til å publisere forskningsresultater i NHHs åpne institusjonelle arkiv eller i Open Access-tidsskrift og bevilgende myndigheter krever Open Access-publisering av forskningsresultater.
Open Access-publisering
NHHs åpne institusjonelle arkiv, NHH Brage (tidligere BORA), er det naturlige valget for forskeren som ikke ønsker eller ikke har mulighet til å publisere sine forskningsresultater i et Open Access tidsskrift.
Ved denne typen egenarkivering vil en kopi av den publiserte artikkelen tilgjengeliggjøres og høstes av ulike forskningsarkiv, Google Scholar og andre som jobber for spredning av forskningslitteratur.
NHHs åpne institusjonelle arkiv
Innen kort vil NHH endre navnet BORA NHH til NHH Brage for å få en visuell profil som er mer i tråd med NHHs nåværende profil.
Arbeidet med å få lagt fagfellevurderte artikler inn i Brage er intensivert. Mange forfattere har allerede blitt kontaktet og ønsket er å få på plass så mange artikler som mulig i løpet av 2015. Biblioteket har også inngått avtaler med instituttene om publisering av flere working paper-serier direkte i arkivet.
mellom 2008 og 2014 hadde vi 4 fagfellevurderte artikler i arkivet. Bibliotekets innsats de siste månedene har økt dette antallet til 64. Fremdeles er dette bare en liten del av NHHs totale publisering, men økningen tyder på at NHHs forskere har fått øynene opp for betydningen av OA-publisering.
NHH har et stort forbedringspotensiale. Vi ligger dårlig an i forhold til andre institusjoner når det gjelder OA-publisering av vitenskapelige artikler. Ved utgangen av 2014 hadde NHH registrert 32 artikler, BI hadde 416 og Universitetet i Agder hadde 836.
Muligheten for CRIStin-opplasting til det åpne arkivet ble presentert i Paraplyen allerede i 2013: Kopling mellom CRIStin og BORA.
De siste årenes fokus på Open Access og anbefalinger om OA-publisering fra departement, NHHs styre og organisasjoner, håper vi vil føre til at flere forskere benytter seg av denne muligheten.
Hvem bruker NHHs åpne institusjonelle arkiv?
Om NHH ligger dårlig an på statistikken mht publiserte artikler, så topper vi brukerstatistikken. Vårt åpne arkiv har hatt i alt 186 416 filnedlastinger i 2014 (BI 83 009). Publisering i Brage bidrar absolutt til at NHHs forskning blir mer synlig ute i verden. Brukerstatistikken viser at Storbritannia, Frankrike og USA topper listen av besøkende. Norge finner vi først på en fjerdeplass.
Hvordan laste opp artikkelen i CRIStin?
Ganske enkelt!
- registrer artikkelen i CRIStin
- klikk på knappen «Lever fulltekstdokument»
- du kommer til en informasjonsside/ skjema, Fyll ut og LAST OPP
Se også fullstendig bruksanvisning på NHHs nettside.
Dette er alt du trenger å gjøre - biblioteket tar resten av oppgaven med å klarere artikkelen vis-à-vis forlaget. Ingen artikler blir publisert med mindre utgiver har gitt klarsignal.
Merk at du i de aller fleste tilfeller bør laste opp preprint-versjonen av artikkelen din! Dette er versjonen som har vært gjennom fagfellevurdering, og som er akseptert som den endelige versjonen, men som ikke har fått sitt endelige utseende og sideinndeling. Kun et lite fåtall av utgivere tillater at vi benytter den publiserte (pdf-) versjonen.
Fordelen med å bruke CRIStin som opplastingsportal er flere:
- - lenke i CRIStin til både DOI (publisert versjon) og til vår arkiverte versjon (Open Access)
- - korrekte metadata følger med fra Cristin.
- - NHHs CRIStin-arkiv fungerer mer som et komplett arkiv over den enkelte forskers publikasjoner.
- - kobling mot blant annet OpenAIRE for publikasjoner finansiert under EUs 8. rammeverk.
Du kan selvsagt også sende en preprint-versjon av den publiserte artikkelen din direkte til brage@nhh.no.
Eksterne aktører
Forskningsmeldingen Lange linjer - kunnskap gir muligheter (Melding til Stortinget: 18, 2012-2013) skriver blant annet følgende: "Regjeringen mener at alle artikler som helt eller delvis er offentlig finansiert enten skal publiseres åpent tilgjengelig eller egenarkiveres så fremt utgiver tillater det".
I tillegg er åpen publisering et vanlig krav for forskningsprosjekter finansiert av Norges Forskningsråd (NFR) eller EU:
NFR: alle vitenskapelige, fagfellevurderte publikasjoner som bygger på forskning som er helt eller delvis finansiert av NFR skal egenarkiveres så langt dette er mulig.
EU: Med Horsiont 2020 (det 8. rammeprogammet for forskning) stilles det krav om at publiserte forskningsresultater blir deponert i arkiv og gjort åpent tilgjengelige for alle fagområder. Minimumskravet er at postprint-versjon egenarkiveres. Bruk av prosjektkode i CRIStin fører til at publikasjonen blir korrekt knyttet til OpenAIRE-portalen, som er et EU-krav.
Universitet- og høyskolerådet oppfordrer også om å følge signalene i Forskningsmeldingen, blant annet å oppfordre forfattere til å tilgjengeliggjøre vitenskapelige artikler i institusjonens fulltekstarkiv.
Kontakt
Epost: brage@nhh.no Telefon: 59352
Les mer om egenarkivering og Open Access
|