- Må bli mer lønnsomt å innovere

Hvordan Norge skal respondere på de økonomiske nedgangstidene var temaet for årets Høstkonferanse. Det var rekordpåmelding til årets konferanse.

16.10.2015 - Øyvind Torvund. Foto: Siv Dolmen


En stor del av konferansen handlet om innovasjonsnasjonen Norge og hvordan vi kan få frem flere gründere. Norge har som ambisjon om å være ledende i Europa på innovasjon, men realiteten er en helt annen. På de fleste målinger kommer Norge ut midt på treet.

I sitt innlegg la NHH-professor Kurt Brekke blant annet vekt på at det må bli mer lønnsomt å innovere.

- Når det kommer til forskning og utviklingsarbeid (FoU) kan det være smartere med mer bruk av premier for vellykkede innovasjoner og heller mindre bruk av subsidier for FoU-kostnader, sa Brekke.

Ifølge professoren kan også EUs prinsipp om fri flyt av varer og tjenester være til hinder for innovasjon. Prinsippet innebærer at selv patenterte produkter kan importeres via mellomledd uten samtykke fra produsent.

- Dette fører til at det blir mindre lønnsomt å innovere, sa Brekke under foredraget.

Presse

Her er noen av oppslagene fra årets konferanse:

Gjedrem advarer mot norsk skattesmell - E24

Gjedrem: - To vendepunkter i norsk økonomi - DN

Mæland: - En sak næringslivet tar opp hver eneste gang jeg møter dem - DN

Skattelette og forsterket satsing på kunnskap, forenkling og samferdsel. Det var næringsminister Monica Mælands viktigste tiltak for å få til omstilling i næringslivet.
Svein Gjedrem har vært både sentralbanksjef og finansråd. På Høstkonferansen snakket han om utfordringene for norsk økonomi fremover.
NHH-professor Thore Johnsen snakket om skatt på Høstkonferansen. - Formuesskatten reduserer risikovilje og vekst, sa Johnsen under sitt foredrag.
Konferansen samler sentrale aktører fra akademia, næringsliv og politikk. Blant deltagerne var NHH-alumn og avtroppende seniorøkonom i DNB, Kjersti Haugland. Hun har nå fått ny jobb i Norges Bank.
Hindrer konkurranseregler sunn omstilling? Det var ett av spørsmålene sjeføkonom Lars Sørgard i Konkurransetilsynet diskuterte i sitt foredrag. Han advarte mot å lempe på konkurransereglene, og mener forbrukerne ikke er tjent med en slik utvikling.
Tidligere statsminister Kåre Willoch er fast gjest på NHHs Høstkonferanse. Her sammen med næringsminister Monica Mæland.
Det var rekordpåmelding og til årets Høstkonferanse. Nærmere 300 personer var til stede på Hotel Bristol.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive