Samfunnsøkonomens pris for beste artikkel til Foros, Hjelmeng og Kind

Samfunnsøkonomens pris for beste artikkel i 2014 går til artikkelen "Fastpris på bøker".

26.02.2015 - Red.


Foto: Øystein Foros, Hans Jarle Kind og Erling J. Hjelmeng

Artikkelen er skrevet av professorene Øystein Foros, Institutt for foretaksøkonomi, NHH, Erling J. Hjelmeng, Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo, og Hans Jarle Kind, Institutt for samfunnsøkonomi, NHH. "Fastpris på bøker" er publisert i Samfunnsøkonomen nr. 4/2014.

Prisen ble overrakt på festmiddagen under Forskermøtet på Universitetet i Bergen i midten av januar 2015.

Vinnerne av artikkelprisen har levert viktige forskningsbidrag til den internasjonale faglitteraturen, slår artikkelpriskomiteens medlemmer fast. Lars-Erik Borge, Erling Steigum og NHH-professor Siri Pettersen Strandenes utgjør komiteen. De vurderte totalt 19 bidrag i sju nummer av Samfunnsøkonomen i 2014 og det siste nummeret av 2013-argangen.

Komiteens medlemmer begrunner pristildelingen slik:

Forfatterne påpeker at et system med faste priser ikke eliminerer konkurransen, men i stor grad flytter den fra detaljist- til produsentnivå. Det er derfor "usikkert om det fører til høyere eller lavere priser."

Artikkelen analyserer en elegant mikroøkonomisk modell som fanger opp sentrale egenskaper ved bokmarkedet. Generelt kan ikke modellen utelukke at de bindende videresalgsprisene (fastprisene) blir lavere enn under fri prisdannelse på bokhandlernivå.

Saken kan derfor bare avgjøres gjennom empiriske undersøkelser i hvert enkelt tilfelle, og ikke overraskende spriker resultatene fra empirisk forskning. Artikkelen viser blant annet til en engelsk studie fra 2008 som fant at bokprisene faktisk økte etter at fastprissystemet der ble forlatt.

En forklaring er at forlagene benyttet sin markedsmakt til å øke innkjøpsprisene til bokhandlerne for a hindre at de ville sette for lave utsalgspriser utfra forlagenes perspektiv. Det er nettopp denne mekanismen som star sentralt i den mikroøkonomiske modellen i artikkelen.

Artikkelen avsluttes med en interessant diskusjon av bindende videresalgspriser i et generelt konkurranserettslig perspektiv, sett i lys av en dom i amerikansk høyesterett i 2007 (Leegin-dommen) og gjeldende EU-rett, samt vurderinger av utfordringene som norske konkurransemyndigheter nå star overfor i bokmarkedet.

Les mer om tidligere artikkelprisvinnere

Les kronikken "Fastpris uten boklov" av Øystein Foros og Erling J. Hjelmeng i Dagens Næringsliv 29. oktober 2013 gjengitt i Paraplyen.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive