Minneord Michael Hageberg: Kollega og venn savnes

Michael Hageberg begraves fra Store Kapell, Møllendal, i dag 29. april kl 10:30.

29.04.2015 - Red.


Michael Hageberg døde fra oss 22.04.2015.

Michael ble født 11.06.1939 og tilbrakte sine sju første år i Syvde på Sunnmøre, men vokste opp på Rubbestadneset i Sunnhordland. Gymnasårene ble tilbrakt på Bryne Landsgymnas før han reiste til Bergen for å fortsette sin utdanning ved Universitetet i Bergen.

Han begynte med realfag, men fattet tidlig interesse for sammenhengen mellom naturens vilkår og menneskers liv og virke. Denne interessen førte ham til Helleveien og Institutt for geografi som den gang var et fellesinstitutt for UiB og NHH.

Der utmerket han seg som en dyktig student som tidlig i hovedfaget ble ansatt som vitenskaplig assistent for forskningsprosjektet "Bergen Sentrum" ledet av professor Magne Helvig.

Dette prosjektet kartla eiendomsutviklingen i Bergen sentrum og utviklingen i varehandel og i transport i en tid da Bergens sentrumsfunksjoner ble utfordret av sammenslåingen med nabokommuner og voksende biltrafikk. Interessen for bygeografi, kjøpesenterutvikling og transportsystemer i byer var siden Michaels hovedvirke.

Han ble ansatt ved NHH i 1974 og ga utallige studentkull innføring i generell økonomisk geografi og spesielt i bygeografiske emner og den regionalgeografiske utviklingen av Nord-Amerika. Gjennom valgfagsundervisningen i økonomisk geografi hadde Michael ansvar for store ekskursjoner til Barentsregionen, Ungarn/Østerrike og USA/Mexico. Sine siste aktive år som ansatt tilbrakte han på Institutt for samfunnsøkonomi fram til han ble 70 i 2009.

Mange studenter har også latt seg inspirere av hans årlige byekskursjoner i Bergen der teoretiske argumenter om lokalisering av varehandel, industri og kontorer ble omgjort til virkelighetsnær og praktisk kunnskap.

Michaels interesse for og kunnskap om byliv og næringsutvikling brakte ham i kontakt med planleggingsmiljøer, politikere og næringsinteresser. På denne arenaen var han en mye brukt rådgiver, foredragsholder og samfunnsdebattant.

Som den sosiale personen han var, engasjerte Michael seg også utenfor sitt fag. Vi rundt ham husker ham kanskje spesielt for sin kollegialitet og omsorg for andre. Dette kom til uttrykk gjennom valg til verv som hovedverneombud ved NHH i flere perioder, helt fram til han gikk av i 2009.

Han var lenge en ivrig deltaker i bedriftsidretten, satt i styret for NHHs hytte på Kvamskogen i årevis, og deltok mye i frivillig arbeid for musikkorpsbevegelsen.

Michael var også en svært praktisk mann. Noe både NHHs bedriftshytte på Kvamskogen, privathuset i Sophus Madsens vei og landstedet i Nordfjord har fått bære preg av.

Vi, kollegaer og venner vil minnes Michael. Ikke minst går våre tanker til hans nære familie og hans kone her ved NHH, Inger-Marie.


Hilsen kolleger ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive