NHH vil ta nasjonalt ansvar

Å etablere en nasjonal, forpliktende forskerskole med ansvar for det totale kurstilbudet på PhD innen det økonomisk-administrative fagområdet. Dette er ett av tiltakene som NHH foreslår i sitt innspill til fremtidig struktur i universitets- og høyskolesektoren.

04.11.2014 - Kristin Risvand Mo


For bakgrunnsinformasjon, se Paraplysak fra august.

NHHs styre behandlet saken 30. oktober, og dagen etter sendte NHH sitt svar til KD om struktur i sektoren. Forskerutdanningen er i dag spredt på forholdsvis mange institusjoner, og dette fører til mange kurs med få deltakere, sårbare og smale fagmiljøer, til dels faglig isolerte stipendiater, samt dårlig ressursutnytting for PhD-utdanningen nasjonalt sett.

For å møte dette, fremmer NHH nå et forslag til KD om en permanent, strammere og mer forpliktende nasjonal forskerskole for det økonomisk-administrative fagområdet. "NHH er villig til å ta på seg et nasjonalt ansvar for å drive frem en slik prosess, som imidlertid må være en prosess i samarbeid med de gradsgivende enhetene i sektoren", heter det i notatet.

Når det gjelder fremtidig organisering i sektoren, har NHH vurdert tre scenarier; regional sammenslåing/samarbeid, fagbaserte sammenslåinger og NHH som nasjonalt flaggskip.

Hovedpunktene kan oppsummeres slik:

  • - NHH ser på sin plass i sektoren som et nasjonalt flaggskip.
  • - Ved at NHH opprettholder sin posisjon som en selvstendig nasjonal institusjon, vil en sikre et fortsatt sterkt fokus på kvalitet innen det økonomisk-administrative fagområdet.
  • - For å nå NHHs strategiske posisjon for 2020 om å være en ledende europeisk handelshøyskole med studieprogrammer som er attraktive nasjonalt så vel som internasjonalt, og med et internasjonalt anerkjent forskningsmiljø, er det hensiktsmessig å få til økt og mer forpliktende samarbeid med andre CEMS-institusjoner og ledende forskningsmiljøer internasjonalt.
  • - Regionalbaserte fusjoner vurderes å ha få fordeler og kan innebære en betydelig risiko for NHH.
  • - Et økt forskningssamarbeid med UiB og de planlagte klyngene i regionen vil kunne styrke alle fagmiljøene uavhengig av institusjon.
  • - Fagområdebasert samarbeid og fusjoner vil kunne bidra til en generell nasjonal kvalitetsheving i den økonomisk-administrative sektoren.
  • - NHH kan være åpen for strukturelle løsninger som innebærer at NHH utdanner en større andel av siviløkonomene innen økonomisk-administrative fag i fremtiden, men her er grundigere utredninger nødvendig.

NHH foreslår også tiltak som skal bidra til å løse de utfordringene sektoren står overfor innen undervisning og nasjonal kvalitetssikring. I notatet til KD heter det at "NHHs rolle kan være todelt, både som pådriver i prosessen og som undervisningsleverandør":

  • - Pedagogisk utviklingsarbeid står sentralt i NHHs strategi. Dette inkluderer utvikling av kompetanse i integrering av digitale læringsressurser. En forlengelse av dette vil være å bidra som en av pådriverne i prosessen innen vår sektor.
  • - NHH vil konkret kunne bidra i undervisningen, både generelt, og spesielt innen små og sårbare fagdisipliner.

Les dagsorden for styremøtet 30. oktober: Møte nr. 6/14


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive