Skattedebatt med finansministeren og Cappelen
Den nye regjeringen reduserer og fjerner skatter. Det vil gi positive virkningen for økonomien, mener finansministeren. - Det vi i sterkere grad kommer til å etterspørre i framtiden er tjenester i offentlig sektor. Selvfølgelig skal skatten skal opp, sa Alexander W. Cappelen.
25.04.2014 - Tekst: Sigrid Folkestad Foto: Odd Mehus
Et fullsatt auditorium møtte finansminister Siv Jensen og økonomene Alexander W. Cappelen fra NHH og Bjørn Sandvik fra Institutt for økonomi ved UiB.
Studentersamfunnet i Bergen lanserte debatten med følgende teaser:
"Skatten skal ned med den nye regjeringen. Siv Jensen hevder dette vil føre til positive virkninger for norsk økonomi. Men er det rettferdig?"
Problemer for gründere
Regjeringen har redusert formuesskatten, med et langsiktig mål om å fjerne den. Kronargumentet til høyresiden i norsk politikk er at den hindrer verdiskaping.
- Det er lite empirisk forskning som kan fortelle oss hvordan formuesskatt faktisk virker. Vi vet at det kan føre til problemer for gründerbedrifter. Og vi vet at det er effektivitetstap ved formuesskatt, sa finansministeren.
- Forskningen på offentlig økonomi har vært svært viktig, men samtidig har den vært noe preget av teoretiske studier. Men i innspurten på valgkampen i høst, fikk vi en masteroppgave som illustrerer den utstrakte bruken av anekdoter i debatten om formuesskatt, sa NHH-professor Alexander Cappelen ved Institutt for samfunnsøkonomi.
Han siktet til en masteroppgave skrevet av to studenter ved Norsk senter for skatteforskning ved NHH.
Lytter til andre råd
Etter offentliggjøringen av oppgaven, skrev NHH-professorene Jarle Møen og Guttorm Schjelderup en kronikk der de sa følgende om oppgaven:
«De undersøker tradisjonelle Høyre-påstander om at formuesskatten hindrer verdiskaping og truer arbeidsplasser. Kort oppsummert finner ikke oppgaven støtte for slike påstander» (se blant annet http://paraplyen.nhh.no/paraplyen/arkiv/2013/august1/hoyre-tar-/).
- Den masteroppgaven fra NHH, den kom som en rekyl inn i valgkampen og gjorde den mer interessant, sa Siv Jensen, uten å gå nærmere inn på funnene.
Hun la til:
- Men de rådene vi får, blant annet fra OECD, er å fjerne formuesskatten.
Sist gang Cappelen var på debatt i regi av Studentersamfunnet i Bergen, snakket han om hvordan en kan få folk til å støtte opp om skattene.
- Det er en generell utfordring. En del rike folk klarer alltid å snike seg unna, men vi skulle egentlig snytt mye mer på skatten. Hvorfor gjør vi ikke det? Det er veldig liten sjanse for å bli tatt.
Årsavgift på bil er vanskelig
- Rettferdighetsbetraktningene er interessante og viktige, sa Jensen, og mange med lav kjøpekraft reagerer på skattene i Norge. Dessuten ser vi at skattetrykket får innvirkning på lønnsoppgjørene. En annen sak er skatteinnkrevingen og kostnadene knyttet til dette. Vet dere hvilken skatt som er dyrest å drive inn? Det er årsavgiften på bil.
Dette er en av skattene som Frp ønsker redusert. En rekke andre skatter har partiet lenge vært opptatt av å få fjernet, som formuesskatt, eiendomsskatt, arveavgift, bompenger og dokumentavgift.
- Når det gjelder arveavgift, så har jeg aldri funnet en god nok grunn til å pålegge folk arveavgift, sa Jensen.
Bunnfradrag i formuesskatten
- På hvilket tidspunkt er det best å betale skatt? Det må jo være når du er død, spøkte Cappelen, men understreket at det er svært vanskelig å ta de akkumulerte formuene uten arveavgift.
- Men bunnivået må økes, sa han.
Etter flere spørsmål fra møtelederne i Samfunnet, blant annet om hvorfor det er rettferdig at noen skal arve hus og hytter fra foreldrene, og andre ikke, hadde finansministeren følgende replikk:
- Dere nærmer dere en misunnelsesdebatt, ikke en rettferdighetsdebatt.
- Ja, og misunnelse er en drivkraft hos mennesker, ingen tvil om det. Samtidig er dette også en debatt om klassesamfunn der formue og posisjon følger stand, sa Cappelen.
- En liten dash arveavgift hadde gjort seg, sa Bjørn Sandvik.
- Jeg kan love deg, at så lenge jeg sitter som finansminister, så kommer ikke den tilbake, sa Jensen. Hun mener arveavgiften rammer folk med lave og vanlige lønnsinntekter, og som kanskje ikke har midler til å overta barndomshjem eller hytte, og de opplever at det er galt å møtte betale en høy avgift for å beholde boligen.
Økonomisk likhet og et godt samfunn
- Hva er positivt med å redusere skattetrykket? Det er en sterk sammenheng mellom økonomisk likhet og et godt, stabilt samfunn. Og det er bra for økonomisk vekst, sa Cappelen.
Panelet fikk også spørsmål om hva de tenker om skatteleggingen i framtiden, med referanse til Perspektivmeldingen som ble lagt fram i fjor.
Meldingen gjør anslag for hva som skal til for å kunne videreføre dagens velferdsordninger de neste femti årene.
Beregningene viser at en slik videreføring betyr en svært stor økning i aldersrelaterte utgifter som ikke dekkes av vekst i skatteinntekter eller avkastning av pensjonsfondet».
- Skattenivået må opp, iallfall hvis du har et 30-årsperspektiv, og dette er noe dere unge bør tenke på, sa Sandvik.
- Selvfølgelig skal skatten opp. Det vi kommer til å etterspørre i sterkere grad i framtiden er tjenester i offentlig sektor. Det er som professor Victor Norman har sagt i alle år. Skatten må opp, sa Cappelen.
Finansminister Siv Jensen møtte NHH-professor Alexander W. Cappelen og førsteamanuensis Bjørn Sandvik fra UiB til debatt om skatter og rettferdig fordeling i regi av Studentersamfunnet i Bergen torsdag kveld.
|