Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom til NHH for å diskutere Europas fremtidsutsikter med representanter fra fagstaben. Her studerer han utsikten fra 9. etasje i høyblokken med prorektor Gunnar E. Christensen som guide.
Diskuterte Europas fremtidsutsikter
Etter forelesningen i Aulaen fikk Jonas Gahr Støre et eksklusivt faglig møte med fem forskere ved NHH. Forskerne presenterte sine perspektiver på fremtidsutsiktene for europeisk økonomi og drøftet hvorvidt Europa i fellesskap kan løse de store politiske og økonomiske utfordringene mange av landene står overfor i dag.
Tekst: Sigrid Folkestad Foto: Hallvard Lyssand
Det var Jonas Gahr Støre selv som ønsket et møte med forskere fra NHH. Han hadde satt temaet "Hvordan skal Europa få stabilisert sine økonomier?"
Prorektor Gunnar Christensen inviterte professorene Øystein Thøgersen, Bertil Tungodden, Guttorm Schjelderup og Gunnar Eskeland, samt postdoktor Ingvild Almås, til et såkalt samråd med utenriksministeren.
De fem forskerne ga Støre korte, oppsummerende foredrag basert på egen forskning knyttet til temaet om den europeiske framtid. Hva er de store økonomiske og politiske utfordringene, og hvordan har finanskrisen påvirket vår psykologi og vilje til å støtte opp om politiske og økonomiske institusjoner?
Forskerne dro opp perspektiver på omfordeling, velferdsstat, eldrebølge, oppslutning om politiske institusjoner, skatteunndragelse og -paradiser og klimapolitikk. Et gjennomgående tema var hvordan disse utfordringene kan løses innenfor nasjonalstaten eller om felles institusjoner kan bidra til økonomisk og politisk utvikling for Europa.
Jonas Gahr Støre fulgte opp alle innleggene med spørsmål og kommentarer, og avslutningsvis poengterte han at dette var perspektiver som det var viktig å ta med seg videre.
- Det er jo luksus å få komme hit til et møte med dere. Vi har stor respekt for forskningen som skjer ved høyskolen. NHH holder høy standard, sa utenriksministeren.
Utenriksministeren og NHH-forskerne diskuterte perspektiver på omfordeling, velferdsstat, eldrebølge, oppslutning om politiske institusjoner, skatteunndragelse og -paradiser og klimapolitikk.
Forskerne fikk noen minutter hver til å presentere sine perspektiv. Her har Bertil Tungodden (nr. 3 fra venstre) ordet. Fra venstre lytter professor og viserektor Mette Bjørndal, postdoktor Ingvild Almås og professorene Øystein Thøgersen, Guttorm Schjelderup og Gunnar Eskeland.