Om konkurranse, innovasjon og arbeidsglede
Spiss konkurransereglene ytterligere, vær en krevende kunde og ha større fokus på arbeidsglede. Det var blant rådene fornyingsminister Rigmor Aasrud kunne ta med seg etter å ha arrangert samråd på NHH denne uken.
16.04.2010 - Hallvard Lyssand
Bidrar konkurransepolitikken til å skape et innovativt og fremtidsrettet næringsliv? spurte fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.
Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud inviterte tidligere denne uken til samråd med tittelen konkurranse, innovasjon og sysselsetting.
Både vertskapet ved NHH og flere av de inviterte konstaterte at begrepet "samråd" måtte være relativt nyinnovert, og at de ikke helt visste hva de skulle forvente.
Statsråden kunne kort fortelle at det dreide seg om å snakke sammen og få råd.
Hun minnet om at oljeinntektskurven ikke stiger for evig, og at det tvinger oss til å ta inn over oss hva vi skal leve av når oljen tar slutt.
Som ansvarlig for konkurransepolitikk ville Aasrud ha innspill om hvordan konkurransepolitikken og lovgiving virker på innovasjon og om den kan bidra til et fremtidsrettet næringsliv.
For å få svar hadde hun invitert NHH-professor og tidligere sjeføkonom i Konkurransetilsynet, Lars Sørgard, NHH-professor Per Egil Pedersen, Nina Broch Mathisen fra Innovasjon Norge, Solveig Holm fra Connect Vest og Trond Mohn fra Frank Mohn AS.
- Positiv sammenheng
Professor Lars Sørgard slo fast at det ikke finnes noen enkel sammenheng mellom konkurranse og innovasjon, men at hovedsynet er at det er en positiv sammenheng.
- Å være alene i et marked skaper ikke innovasjon, men svært hard konkurranse kan også virke hemmende på vilje og evne til å innovere, sa Sørgard.
Han påpekte videre at konkurranse og sysselsetting gjerne går hånd i hånd, for eksempel ved at prisnedgang som følge av konkurranse fører til økt aktivitet og dermed høyere sysselsetting.
Godt regelverk
Konkurranseregelverket er godt, men det er rom for ytterligere forbedringer, konstaterte Professor Lars Sørgard. Solveig Holm fra Connect Vest til venstre. Nina Broch Mathisen fra Innovasjon Norge til høyre.
Sørgard mente at konkurranseregelverket er godt, sunt og fornuftig, men at lovgivingen kan samordnes ytterligere med EU og ta mer hensyn til forbrukerne.
- Bøtenivået bør opp, det bør innføres amnesti for de som melder fra om kartellvirksomhet, det bør bli mulig å inngå forlik og det bør opprettes en uavhengig ankeinstans utenom politiske organ, sa Sørgard.
Han eksemplifiserte på sistnevnte område med å vise til tilfeller der departementet har omgjort konkurransetilsynets avgjørelser og latt store aktører fusjonere, fremfor å konkurrere.
- Vær en krevende kunde
Det offentlige kan bidra til tjenesteinnovasjon ved å være en krevende kunde, rådet professor Per Egil Pedersen.
Professor Per Egil Pedersen ved Institutt for strategi og ledelse arbeider i øyeblikket primært med feltet tjenesteinnovasjon.
Han sa seg enig med Sørgard i at konkurranselovgivingen på mange måter er forbilledlig, og at den i større grad bør inn på en del områder med særlige reguleringer, men konstaterte at det er situasjoner der konkurranse kan virke hemmende på innovasjon.
Pedersen pekte på at svært mye av veksten sysselsetting og aktivitet i Europa de siste tiårene har skjedd på tjenesteområdet, men at det er en rekke utfordringer på tjenesteinnovasjonsområdet.
Han pekte for eksempel på at tjenester er immaterielle og dermed vanskelig kan varemerke- eller patentbeskyttes. Samtidig er eksiterende støtteordninger for innovasjon tilpasset produktinnovasjon, og her etterlyste Pedersen nytenking.
- En av de viktigste faktorene for tjenesteinnovasjon er krevende kunder, og det offentlige kan være en slik krevende kunde, var Pedersens råd til statsråden.
Nina Broch Mathisen fulgte opp med å be om at lovgivningen blir brukt både til å regulere og til å stimulere samtidig.
- Følg konsekvensrekken
Både politikere, næringslivsledere og professorer må snakke mer om betydningen av arbeidsglede, oppfordret Trond Mohn.
Daglig leder i Frank Mohn AS, Trond Mohn, konstaterte at finanskrisen har demonstrert behovet for regler og at det er bra med styrket internasjonalt regelverk mot korrupsjon.
Samtidig pekte han på at det er viktig å følge det han kalte konsekvensrekken til ende, og alltid spørre hva en handling vil føre til om en vil ha best mulige regler.
Helt konkret ønsket Mohn at bedrifter skal få mulighet til å sette av egne sparte midler i gode tider til bruk på innovasjon når tidene blir dårligere.
- Man forvalter egne, sparte penger bedre enn lånte penger, mente Mohn.
Konkurransekollisjon
På ett punkt kom Mohn på kollisjonskurs med både Sørgard og tilstedeværende representanter fra Konkurransetilsynet.
Sørgard mente konkurransepolitikken har gjort vei i vellinga ved å tvinge norske kommuner til å konkurranseutlyse ulike former for innkjøp og oppdrag i langt større grad.
Han advarte dessuten mot å falle for fristelsen til å myke opp konkurransereglene for å komme ut av økonomiske nedgangstider.
- Effekten kan bli den motsatte, sa Sørgard.
Mohn på si side mente at små kommuner i en del tilfeller måtte kunne støtte lokale bedrifter som hadde vist at de "skikket seg vel."
- Konkurransereglene må ikke bli mål i seg selv, sa Mohn.
Lars Sørgard mente at samfunnsmessige hensyn kan føre til at man slår seg til ro med situasjonen eller at en ender opp med korrupsjon.
Tommy Stahl-Gabrielsen fra Konkurransetilsynet konstaterte at det kan være fristende å støtte lokale produsenter, men at det ikke nødvendigvis er bra for bedriftenes egen utvikling og konkurransedyktighet.
- Her snakker vi om slitere som er tro mot Norge, sa Mohn. Han understreket at det viktigste er å ha gode produkter og la til at en bedrift som ikke er troverdig hjemme heller ikke vil klare å være det ute.
- Vær entusiastisk og gjør det beste for landet vi er glade i, lød hans oppfordring.
Arbeidsgleden
Bedriftsleder og erklært Ap-sympatisør Mohn hadde også en sterk oppfordring til både politikere, næringslivsledere og professorer.
- Jeg håper ikke det høres ut som om jeg er på et partimøte nå, men jeg vil si "hele folket i arbeid." Følelsen av å ha gjort et godt stykke arbeid er herlig. Å være i arbeid og kjenne at en er til nytte er viktig. Vi må formidle hva arbeidsglede er, oppfordret han.
Og hva fikk Statsråd Aasrud ut av samrådet?
Hun oppsummerte selv med at konkurransepolitikken ikke er til hinder for innovasjon og sysselsetting, men at det er mulig å bruke mulighetene bedre.
|