IT, humor og grønne fingre
Førsteamanuensis Tore Holmesland fylte 70 år den 19. september. Paraplyen tok en prat med den nybakte emeritus, som har vært knyttet til NHH siden 1962. Vi traff en mann med et humoristisk syn på livet og mange interesser.
24.09.2009 - Knut André Karlstad
Det skjer ikke uten en viss oppstandelse når en som har vært knyttet til høyskolen i en mannsalder går over i pensjonistenes rekker, eller rettere sagt: Trekker seg en liten smule tilbake. Avslutningslunsjer og middagsfeiringer skal avholdes, og nytt kontor får man også. Tore Holmesland har nemlig ikke tenkt å gi seg med forskningen helt enda.
Fra Fredrikstad kom han til Bergen og NHH i 1962 og er blant de få heldige som har fått studere på høyskolen både på Muséplass og i Breiviken, i og med at han begynte året før flyttingen.
- Den gang var vi bare gutter, unge fremadstormende menn. Vi var 90 stykker, mens alle kullene før oss var 50. Så gikk vi ut i 1965, noen på våren, andre på høsten. Kullet skal ha 45-årsjubileum nå til våren, forteller han.
Mens de fleste av studiekameratene fant seg en plass i næringslivet begynte Holmesland som stipendiat på Institutt for regnskap, med professor Odd Langholm som veileder. Det var også Langholm som dels inspirerte han til å interessere seg for EDB og IT-systemer.
- Langholm var utrolig inspirerende. Doktorgradsavhandlingen min handlet om merkevaresimulering. Nå er det faktisk blitt veldig populært med agent based simulation, sier han.
Tidene forandrer seg
Når man har vært tilknyttet en institusjon i 47 år er det klart man gjør seg opp noen tanker om hvordan ting utvikler seg. Tore Holmesland illustrerer endringene med følgende historie:
- Da jeg var student kom professoren inn i auditoriet og sa 'God dag studenter'. 'God dag professor' svarte man da. Ti år senere skjedde det en revolusjon. Når professoren sa 'God dag studenter' svarte salen 'Hallo kamerat'. Ti år etter det igjen, fra ca. 1985 sa professoren fremdeles 'God dag studenter'. Da var svaret 'Hva har dette med pensum å gjøre?'. Det gikk et tidsskille sånn rundt 1985-1990 da den gamle garde gikk ut av NHH-miljøet og nye kom inn. Det ble en helt ny mentalitet. Langs noen dimensjoner ble det bedre, langs andre verre, men totalt sett har det blitt bedre her på høyskolen. Da jeg studerte var det veldig mye ledelse i fokus, i tillegg til de økonomiske fagene. Rolf Waaler, som var rektor da, var veldig opptatt av at vi skulle ut i lederstillinger og at man skulle trene på det i studiet. Jeg mener bestemt at ledelsesfaget har blitt mindre med årene i relativ betydning, men samtidig er det en sterk faglig dybde nå.
Gemytter i kok
I en mannsalder underviste han i metodekurset i databehandling for førsteårsstudentene. Her var han en pionér med å ta i bruk såkalte multiple choice-oppgaver under eksamen. Dog ikke uten problematikk.
- På den tiden var det en ivrig nynorskgruppe som hadde henvendt seg til høyskolen om de kunne få oppgaver på nynorsk. Jeg svarte litt spøkefullt til eksamenskontoret at de kunne jo bare svare på nynorsk om de ville, og tenkte ikke så mye mer over saken. Så da eksamen kom var det kun bokmålsoppgaver, og nynorskstudentene som klagde over dette fikk nettopp denne beskjeden om at de kunne jo bare svare på nynorsk. Du kan jo tenke deg hvilket opptog det ble! Rektor måtte faktisk ned i eksamenslokalet og roe gemyttene.
I tillegg har Holmesland drevet mye med business simulation - bedriftsøkonomisk simulering - sammen med nevnte Langholm opp gjennom årene. De siste årene er det IT-støttet prosjektledelse som har opptatt Holmesland faglig sett.
- De siste årene har jeg hatt ansvaret for prosjektkurset på master. På BI har de gjort en stor innsats på feltet prosjektledelse. Det å kombinere feltet IT og prosjektledelse, sammen med det skandinaviske perspektivet på ledelse, med mennesket i sentrum, finnes ikke mange steder, sier han engasjert og viser frem en tavle med modeller som illustrerer teoriene for prosjektledelse.
- Sydney Opera House er et godt eksempel. Prosjektet sprakk med en faktor på ti, men har allikevel blitt en stor suksess. Suksessen er avhengig av at ting blir brukt på rett måte. Det er bruken som definerer suksessen, fortsetter han.
Mye og ingenting
Som emeritus blir tilværelsen litt friere og man får tid til å dyrke hobbyer. Holmesland har mange.
- En av mine hobbyer er å samle på ingenting - sitater om ingenting. "Ingenting er verre enn å være for moderne, man går så fort av moten" er et av dem. Og så har jeg et fra Odd Langholm: "Ingenting er mulighetenes maksimum". En annen hobby jeg har er å samle på synonymer for ordet intuisjon. Nå har jeg 130 stykker, både på norsk, fransk, engelsk og tysk, for eksempel fingerspitzengefühl, gut feeling og flair.
I tillegg er han svært opptatt av litteratur og trekker frem en bunke med fire bøker med utspring i NHH-miljøet. Her er Sandmos Samfunnsøkonomi - en idéhistorie, Normans Blue Notes, Langholms Economics in The Medieval Schools og Karl Borchs Economics of Uncertainty.
Sjokkerende kultbiografi
- Det er et viktig sitat i boken til Borch: "Det spillteorien har brakt til økonomien tilsvarer det kvanteteorien brakte til fysikken", sier han og fortsetter å snakke varmt om bøker som har betydd mye for han. En ganske ukjent perle er visstnok Conrad Nicolai Schwachs selvbiografi.
- Hvis du ikke blir sjokkert over den blir du ikke sjokkert over noe. Han skrev den i 1848, så ble den gjemt vekk og funnet igjen på et loft i Halden på 1960-tallet. Dette er ufattelig sterke livserfaringer og hvordan han opplevde virkeligheten i en lite omtalt periode. Schwach studerte juss i København, og i boken blir mange av forfedrene til kjente, norske familier omtalt.
Men hva nå? Du gir deg vel ikke helt med fag?
- Undervisning skal jeg ikke ha, men jeg får ikke så mye dødtid. Nå kan jeg konsentrere meg om noe av det jeg holder på å skrive om, som for eksempel multi objective decision making. Nå er jeg også en sånn hageentusiast. Er det 42 forskjellige Rhododendroner jeg har da tro? Det fine med hagestell er at man får øyeblikkelig respons tilbake når man gjør noe. En direkte kontakt med livet på en måte.
JUBILANT. Førsteamanuensis Tore Holmesland fylte 70 år i helgen. Denne uken feires han med avslutningslunsj på instituttet og middag på Stupet.
Foto: Knut André Karlstad
|