Tre trinn mot krisen
I paneldebatten på Karrieredagen presenterte Harald Magnus Andreassen tre steg for å takle finanskrisen. Aller først er det problemene i pengemarkedet som må løses.
03.10.2008 - Jens Frølich Holte
Andreassen, som er sjeføkonom i First Securities, mener dette må prioriteres før andre tiltak mot finanskrisen kan gjennomføres. Banker er avhengig av å låne penger seg imellom på kort og mellomlang sikt. Nå er tilliten i pengemarkedet tynnslitt, og svært få finansinstitusjoner tør å låne ut penger til hverandre. Selv om Norges Bank holder styringsrenten i ro, har renten i dette markedet skutt i været den siste tiden. Det skaper ustabilitet.
Rentekutt og finanspolitikk
Andreassens trinn to er et pengepolitisk virkemiddel som Norges Bank kontrollerer.
- Hvis det ikke hjelper at pengemarkedene fungerer igjen, må renten kuttes, forklarte Andreassen.
Det tredje trinnet er finanspolitisk. Hvis ingen av de to første virkemidlene har ønsket effekt, kan offentlige utgifter økes for å stimulere en haltende økonomi. Over statsbudsjettet er det også mulig å gi husholdningene mer penger mellom hendene.
- En skattelette kan være en fornuftig finanspolitisk ordning. Virkningen er kjapp, påpekte Andreassen.
DEBATTPANEL. Panelet bestod av investor Idar Vollvik, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen og konsernsjef Rune Bjerke.
Foto: Jens Frølich Holte
Spennende for konsernsjef
Rune Bjerke, konsernsjef i DnB NOR, deltok også i paneldebatten. Etter at han overtok roret i den norske finanskjempen for to år siden, har han måtte styre skuten gjennom nokså tøffe farvann.
- Etter at jeg begynte i bank har det blitt mye mer spennende enn jeg trodde det skulle bli, sa Bjerke til lettere nervøs latter fra forsamlingen.
Godt rustet
I følge konsernsjefen har ikke norsk bankvesen et soliditetsproblem. Tøffere tider er likevel i vente.
- Norge er bedre stilt enn Norden og Norden er bedre stilt enn Europa. Men i en liten, åpen økonomi er man likevel avhengig av kreftene utenfor, sa Bjerke.
Bjerke delte også Andreassens bekymringer for markante økninger i offentlige utgifter.
- Vi må passe på at balansen mellom offentlige og private investeringer ikke blir for skjev, advarte Bjerke.
|