Mange meninger om budsjettet
- Om regjeringen blir gjenvalgt, avhenger av hvordan den håndterer finanskrisen, ikke statsbudsjettet, sa Guttorm Schjelderup under nasjonalbudsjettseminaret i Oslo før helgen.
14.10.2008 - Knut André Karlstad
Mens statssekretær Roger Schjerva presenterte budsjettet på NHH holdt flere av høyskolens mest profilerte professorer seminar for presse og fagmiljø på Hotel Bristol i hovedstaden. Også der ble den pågående finanskrisen et gjennomgangstema.
Skriver historie
- Vi skriver økonomisk historie nå, som kommer til å stå i lærebøkene i generasjoner fremover, sa Harald Magnus Andreassen fra First Securities, som var første taler.
- Vi ser ting nå vi ikke har sett i vår levetid. At det skulle ende med såpass dramatikk tror jeg det var få som kunne spå. Det skrives nye regler og prinsipper hver dag. Finanspolitikken kan bli viktig, men er ikke et diskusjonstema i dag. Det kan bli et viktig tema om et år eller to hvis alt annet ikke fungerer, hevdet han, og brukte heller en del tid på å gå inn på hva myndighetene kan gjøre pengepolitisk.
- Det vi ser er et banksystem som faller sammen og som blir tatt hånd om av myndighetene. Det er kun grep fra myndigheten som har hindret at systemet så lang har falt helt sammen, sa han.
LAVT VURDERT. - I 1996 utgjorde ligningsverdien av bolig ca. 30 prosent av markedsverdi, i 2004 utgjorde den ca 20 prosent på grunn av prisveksten, sa Guttorm Schjelderup under statsbudsjettseminaret.
Foto: Thomas Sivertsen
Skatt viktig for vekst
Professor Guttorm Schjelderup tok for seg de skattemessige implikasjonene av nasjonalbudsjettforslaget.
- De sterke skatteskjerpelsene som man kanskje kunne forvente har ikke kommet fra denne regjeringa, sa han til forsamlingen.
- Eiendom er fortsatt dramatisk undervurdert i forhold til markedsverdien. Legg merke til at næringseiendom skattes hardere enn privatboliger. Det er en ganske markant diskriminering av næringseiendom. Hvorfor? Fordi fuglefjellet av velgere ikke eier næringseiendom, det er det de rikeste som gjør, sa Schjelderup, og mente at de gunstige skattereglene for bolig har bidratt til at man har fått en boom i boligmarkedet.
Schjelderup trakk også frem at de med inntekter under 600.000 får lettelser i sin inntektsskatt, og at nye arvesatser er svært gledelig nytt for mange skatteytere.
- Skattsystemet er på sikt den viktigste variabelen for å fremme vekst. Budsjettet rokker ikke ved de fundamentale prinsippene i skattereformen, konkluderte han.
IKKE GLEM. - Det å huske litt av historien når et gjelder oljeprisen, er en god idé, ifølge Øystein Thøgersen.
Foto: Thomas Sivertsen
Betinget optimist
- Hva i all verden har skjedd med driveren som har gitt norsk økonomi unik vekst i en periode? spurte professor Øystein Thøgersen, og forklarte:
- Et kraftig skudd for baugen, oljeprisen har gått kraftig ned. I bakgrunnen har vi en unik periode i norsk økonomi fra 2002 til 2007. Et særtrekk er en fantastisk byttehandelsgevinst, fordi den sterke globale veksten var drevet av emerging markets. Det gir særlig effekt på land som har intensiv eksport av råvare, som Norge med oljen.
Drivkreftene, både for verdensøkonomien og norsk økonomi, har vært disse fremvoksende økonomiene, med Kina i spissen. Og det stopper ikke med turbulensen i finansmarkedene, ifølge Thøgersen.
- Jeg gjør meg selv til en betinget optimist på vegne av emerging markets, hvis vi ser noen uker frem. Vi kan vente en rimelig vekst i disse landene. Det er noe grunnleggende robust i disse økonomiene, som kan bidra til at råvareprisene, som er viktige for oss, kan stabiliseres, sa han.
Undervurderer boligboblen
Siste NHH-professor i rekken var Victor D. Norman, som kom med et interessant poeng innledningsvis:
- Det har vært mye snakk om den nordiske modellen, helt til man fant ut at Island er et nordisk land...
Vår oppfatning av den nordiske modellen har ifølge Norman vært at vi har stått på toppen av fjellet, og kanskje ikke helt tatt til oss at vi ikke er immune mot det som skjer internasjonalt.
- Det er en rimelig fornuftig ramme på budsjettet. Det har prioriteringer på utgiftsiden som det er lett å forsvare. Siden vi har hatt mange år med trang off økonomi, er det ikke vanskelig å finne gode formål. Men nasjonalbudsjettet bærer preg av at det ikke har de nyeste prognosene i seg, sa han.
Norman påpekte at dersom budsjettet skulle bidra til lavere rente, burde noen av utgiftspostene i budsjettet vært finansiert med skatteskjerpelser, og han brukte også en del tid på å kritisere regjeringens tiltak i arbeidsmarkedet, hvor gruppen med føretrygdede under 40 og over 60 år har vokst mest de siste tre årene.
- Og så tror jeg man undervurderer den norske boligboblen. Vi har en boble som nesten er av amerikanske dimensjoner. Men det er viktige forskjeller mellom USA og Norge: Nordmenn er flinkere til å betale for sine boliger og tviholder på dem lengre enn amerikanerne. Vi kan sannsynligvis ikke regne med at boligmarkedet sprekker før arbeidsmarkedet slakker, sa Norman.
ANNEN ADFERD. Per Kristian Foss sammenlignet adferden rundt finanskrisen nå, med den norske bankkrisen på 90-tallet. - Finansministerens væremåte den gang var helt annerledes enn nå. Sigbjørn Johnsen gikk rundt til opposisjonspartiene på Stortinget og fikk til en bred konsensusløsning, sa han.
Foto: Thomas Sivertsen
Skam å dra til Oslo
Det var få representanter fra det politiske miljøet på NHH-seminaret, men en av de som var der, og som deltok i debatten etterpå var tidligere finansminister Per Kristian Foss. Han roste opplegget:
- Jeg har gått på disse seminarene mange ganger og synes det er nyttig. Det er en tradisjon NHH bør opprettholde, men øvrig er det jo en skam for NHH å måtte dra til Oslo for å gjøre dette, sa han med glimt i øyet.
Foss var enig i Schjelderups analyse om regjeringens gjenvalgsmuligheter.
- Jeg tror håndteringen av finanskrisen akkurat nå er viktigere enn statsbudsjettet, avsluttet han.
POPULÆRT. Det var ikke mange ledige seter da NHH holdt statsbudsjettseminar.
Foto: Thomas Sivertsen
ETTERTRAKTET. Pressen fikk mye godt stoff ut av statsbudsjettseminaret.
Foto: Thomas Sivertsen
|