Slik skal NHH rekruttere flere kvinner

NHH

I desember vedtok NHHs styre en ny handlingsplan for bedre kjønnsbalanse i vitenskapelig stab. - Instituttene får ansvar for likestilling og vi innfører økonomiske incentiver. I tillegg åpner vi for øremerking av stillinger dersom Kunnskapsdepartementet gir grønt lys for dette, sier prorektor Gunnar E. Christensen.

31.01.2008 - Redaksjonen


Den nye handlingsplanen er resultatet av en lengre prosess. Den startet med et forslag fra et utvalg ledet av professor Victor D. Norman våren 2007. Etter bred intern høring og diskusjon, samt betydelig involvering av fagmiljøene, ble et bearbeidet forslag til handlingsplan fremlagt i november. Det er dette forslaget som nå er vedtatt av NHHs styre.

Hovedpunktene i handlingsplanen er:

• Ansvaret for bedre kjønnsbalanse i vitenskapelige stillinger er plassert på instituttnivå
• Det er satt konkrete mål for rekruttering av kvinner i ulike stillingskategorier ved det enkelte institutt
• Økonomiske virkemidler (incentiver) tas i bruk for å sikre bedre kjønnsbalanse i vitenskapelige stillinger
• Instituttene velger selv de tiltak og virkemidler de ser som formålstjenlige for å nå sine mål
• Instituttene oppfordres til å vurdere bruk av øremerking ved tilsetting i midlertidige stillinger (forutsatt klarsignal for øremerking fra departementet)
• Det avsettes årlig midler til bruk for sentrale likestillingstiltak og som stimuleringsmidler for lokalt initierte tiltak. For 2008 er det avsatt 900.000 kroner til disse formålene
• Konkret øremerking av midlertidige stillinger på mannsdominerte fagområder - i første omgang to stipendiatstillinger og to postdoktorstillinger (forutsatt klarsignal for øremerking fra departementet)
• Likestilling integreres i ny strategisk handlingsplan, langtidsbudsjett o.l.
• En ressursperson i administrasjonen skal bistå instituttene og andre enheter i likestillingsarbeidet

Gunnar E. Christensen
- Pilen peker riktig vei, men kjønnsbalansen på NHH endres ikke over natten, sier prorektor Gunnar E. Christensen.

Instituttene får ansvaret
- En hovedsak i arbeidet med handlingsplanen har vært å få plassert ansvaret for kvinnerekruttering der det faktisk rekrutteres, i fagmiljøene, sier Gunnar E. Christensen.

Et annet sentralt poeng er at instituttene har satt egne mål for rekruttering. Måltallene tar utgangspunkt i rekrutteringsgrunnlaget på "nivået under", instituttenes rekrutteringsplaner og forventet turnover grunnet generasjonsskifte.

Belønning og straff
- Styret har vedtatt som prinsipp at det skal settes opp et økonomisk incentivsystem som skal virke i forhold til instituttenes mål. Den endelige detaljeringen, blant annet med hensyn til innretning og beløpsstørrelser, vil først skje på styremøtet i februar, sier Christensen.

- Vi forutsetter at vi skal ha både belønning og straff, og vi ser på om beløpet skal utbetales en eller flere ganger. Det er også nokså klart at beløpsstørrelsen blir lavere enn Norman-utvalgets forslag på 250.000 kroner. Til sammenligning belønnes instituttene ved UiB med et engangsbeløp på 100.000 kroner ved ansettelse av en kvinne i faglig stab. UiB har valgt å avstå fra bruk av straff.

Øremerking av midlertidige stillinger
I tillegg til detaljene i et økonomisk incentivsystem vil NHHs styre i februar også vedta eventuelle nye sentrale virkemidler for videre kvalifisering av kvinner. Et eksempel på slike virkemidler er å utvide ordningen med dobbel opptjening til forskningstermin for kvinner.

Lovligheten rundt øremerking av stillinger til kvinner har også vært diskutert.
- Flere utdanningsinstitusjoner, Universitets- og høgskolerådet, Kvinner i forskning, Forskerforbundet, Norsk Studentunion og andre har anmodet departementet om å avklare dette spørsmålet, sier Christensen.

- Det er mange som tror det blir en åpning for øremerking av midlertidige stillinger på mannsdominerte fagområder. I påvente av en avklaring fra departementet har NHHs styre derfor gjort et betinget vedtak om slik øremerking, forklarer Christensen.


Ingebjørg Tyssedal
Ingebjørg Tyssedal i direktørens stab vil være pådriver og støttespiller i likestillingsarbeidet fremover.

Endrer ikke kjønnsbalansen over natten
De overordnede prinsippene er altså vedtatt i styret, men det er fremdeles mye som skal på plass. Det vil bli utarbeidet en håndbok og en egen ressursside på nettet, til hjelp i likestillingsarbeidet. Ingebjørg Tyssedal i direktørens stab vil være den som skal være pådriver og støttespiller i likestillingsarbeidet ved NHH.

Prorektor poengterer at likestillingsarbeidet ved høyskolen har et langsiktig perspektiv.
- Vi kan ikke forvente å endre kjønnsbalansen vesentlig over natten, blant annet fordi vi kun ansetter et fåtall fagpersoner i året. Vi konstaterer med tilfredshet at 2007 var et godt år der pilene pekte i riktig retning. Blant annet er 2/3 av nye stipendiater på de fire økonomiske instituttene kvinner. Dessuten er halvparten av de nye postdoktorene på NHH kvinner. Dette er realiteter som lover godt for rekruttering til faste stillinger i fremtiden, sier han.

Presisering av presseoppslagene
Det har i de siste dagene vært flere medieoppslag og debatt om NHHs nye handlingsplan for likestilling. Senest i Dagsnytt 18 mandag, der rektor Jan I. Haaland møtte Frps forskningspolitiske talsmann Anders Anundsen til direktesendt debatt.

Det var et oppslag i BA søndag som startet debatten, der avisen presenterer forslagene som ble lagt frem av Norman-utvalget i fjor vår (les sak fra Paraplyen her). Fra oppslagene kan en få inntrykk av at dette forslaget var den handlingsplan styret vedtok. - Det stemmer altså ikke. Det vi derimot kan si er at forslaget utgjør en vesentlig del av grunnlaget for den handlingsplanen som til slutt ble vedtatt, påpeker Christensen.

- Norman-utvalget foreslo blant annet å legge ansvaret for likestillingen til de ulike instituttene, et incentivsystem med både belønning og straff, radikal kjønnskvotering og styrking av tiltaket med dobbel opptjening til forskningstermin for kvinner. Mye av dette er implementert i den vedtatte handlingsplanen, avslutter prorektor.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive