Ridder Hope

Ridder Einar Hope

Professor Einar Hope ved NHH ble sist fredag tildelt Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske Sankt Olavs Orden. Profilerte samfunnsøkonomer berømmet hans forskningsinnsats og den betydning forskningen hans har for samfunnet.

15.01.2008 - Tekst: Sigrid Folkestad, Foto: Eivind Senneset


Fylkesmann Svein Alsaker og Einar Hope
Fylkesmann Svein Alsaker overrekker ordenen til professor Einar Hope.
Foto: Eivind Senneset

- Fellesnevneren har vært anvendt økonomisk forskning og en tro på at slik forskning kan øke forståelsen for komplekse økonomiske sammenhenger, sa fylkesmann Svein Alsaker.

Fylkesmannen mener mange i dag har grunn til å være takknemlige for Einar Hopes store innsats.
- Hope har levert store og verdifulle bidrag til anvendt økonomisk forskning, som har fått stor betydning for norsk politikkutforming, sa Alsaker.

Miljø innen anvendt forskning
Alsaker fortalte om Hopes forskningskarriere og yrkesliv fra han var ferdig med
doktoravhandlingen ved NHH i 1967. Hope var blant annet direktør for
Industriøkonomisk Institutt i en toårs periode fra 1976. Deretter var han aktivt med i opprettelsen av Senter for Anvendt Forskning (SAF) ved NHH i 1978.

- Han var videre leder for SAF helt frem til senteret inngikk som den viktigste partner i det som ble Stiftelsen for Samfunns- og Næringslivsforskning (SNF). Hope var direktør i denne stiftelsen frem til 1995.

Energilovens spreke bestefar
Alsaker ga Hope stor ære for utviklingen av anvendt forskning i Bergen fra et beskjedent omfang i 1970-årene til en meget betydelig virksomhet på 1980 og 1990-tallet. Einar Hope tok selv initiativet til og ledet flere forskningsprogrammer, blant annet innenfor energiøkonomi, næringsøkonomi og konkurransepolitikk.

- Under hans ledelse ble NHH et nasjonalt tyngdepunkt innen anvendt økonomisk- administrativ forskning.

I 1990 la daværende olje- og energiminister Eivind Reiten fram forslaget til den nye
energiloven. Men det var Einar Hope som hadde ledet arbeidet med et opplegg for et markedsbasert system for kraftmarkedet. Det var dette arbeidet som lå bak energiloven, og hvis Reiten var energilovens far, så må Einar Hope leve med hedersbetegnelsen "energilovens bestefar".

Konkurransedirektøren
- Hope har også en stor vitenskapelig produksjon med publikasjoner og bøker som det er umulig å gi redegjørelse for i en helt kort tale som dette. I 1995 ble Einar Hope utnevnt til Konkurransedirektør i Norge. Hans bakgrunn for å få denne stillingen var den absolutt beste. Som konkurransedirektør oppnådde han stor respekt og tillit, og under hans ledelse utviklet Konkurransetilsynet seg til et moderne, veldrevet tilsyn, sa Svein Alsaker.

Flere kolleger ved Institutt for samfunnsøkonomi ville også hedre den nye ridderen.

- I dag er det 45 år siden, nesten på dagen, vi ble kjent. Einar og jeg var en del av NHHs satsning på rekruttering allerede før høyskolen flyttet til Breiviken, sa professor Agnar Sandmo.
- Og vi som har levd så lenge sammen med ham, har gjort mange observasjoner og bygget opp et datasett. Men hva er teorien bak, hva er mønsteret hos Einar, spurte Sandmo. Det er egeninteresse. Men Einars egeninteresse inkorporerer flere hensyn enn til sin egen person. Den inkluderer familie, venner og forskningsmiljøer.

Som instituttleder tar professor Bertil Tungodden i mot rapporter fra Hope om hans aktiviteter i løpet av året. Listen over forelesninger, publikasjoner, verv og andre forskningsaktiviteter er fryktelig lang.

- Jeg har alltid vært imponert over dine visjoner og ditt virke. Og du tar pusten fra oss med din eleganse og vennlighet, sa Tungodden.

Hoppet etter Hope
Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen hilste fra Finansdepartementet og Hopes tidligere arbeidssted, Konkurransetilsynet.

- Jeg er så heldig at jeg har fulgt hans arbeid lenge. Jeg husker blant annet at Victor Norman og Einar kom til Finansdepartementet på 1970-tallet og prøve å selge forskningsprosjekter og få større oppmerksomhet rundt anvendt forskning i Bergen. Og jeg jobbet i Finansdepartementet i 1999 da Einar gikk tilbake til NHH som energiprofessor. Det var et lurt valg. Da ble det jobb ledig for meg, smilte Eggum.

Professor Victor Norman gikk også på talerstolen.

- Hva er det med Einar Hope som forsker, spurte Norman. For det første; tålmodighet og stahet. Han har holdt den anvendte forsknings-fanen høyt i alle år. For det andre så har Einar en faglighet i tilnærmingen til anvendt forskning. Han har aldri hatt en annen agenda enn den faglige, og han bringer nysgjerrighet inn i forskningen. For det tredje, og kanskje den mest overraskende, er det lederstilen. Einar har aldri satt en grense for sine medarbeidere i hele sitt liv. Hva ellers kjennetegner ham - jo, han jobber hele tiden og ingen sier nei til Einar. Han klarer altså å være en suksessfull leder ved å være snill, i tillegg til å være rent faglig og tålmodig, sa Norman.

Energiforum
Einar Hope takket for tildelingen av ordenen, talene som ble holdt og rettet en stor takk til NHH.

- NHH er en usedvanlig raus institusjon. Det har vært et privilegium å jobbe på NHH, sa Hope, som også understreket verdien av formidling av forskning og kunnskap.

- Det er uhyre viktig å bringe videre kunnskap for å gjøre samfunnet i stand til å ta bedre beslutninger, sa Hope.

Nå jobber Hope blant annet med planleggingen av det tredje store energisymposiet i Bergen, EnergiFramsyn Symposium, som arrangeres hvert år i mars. Målsetningen er ikke minst å formidle kunnskap og informasjon om sentrale energispørsmål og om virksomhet som er av interesse for medlemmene og for allmennheten. Helt i Einar Hopes ånd, altså.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive