Er Norge klar for alternativt drivstoff?
Det ønsker NHH-student Nils Gross å finne ut av. På bakgrunn av en masteroppgave om alternativt drivstoff for veitransport i Norge har han nå blitt invitert til å presentere sine analyser på en internasjonal konferanse i Stavanger.
05.06.2007 - Kristian T. Marthinsen
19. juni presenterer NHH-student Nils Gross noen av sine analyser om alternative drivstoff for veitransport.
Konferansen International Conference on Technology Policy and Innovation (ICTPI) går av stabelen i Stavanger 17. - 20. juni.
Hvem driver frem alternativene?
I oppgaven ser Gross nærmere på norske myndigheter og oljeselskapers holdninger og meninger om alternative drivstoffer for veitransport.
Til nå har han intervjuet 16 representanter, blant annet fra Statoil, Norges Forskningsråd, Bellona og SFT.
- Jeg ønsker å undersøke hvordan norske myndigheter og andre interessenter, som miljø- og forskingsorganisasjoner, jobber med alternative former for drivstoff. Hva de ser på som drivere og barrierer for introduksjon av alternativt drivstoff til det norske markedet, og hvilke fremgangsmåter myndighetene må etablere for å fremme alternative former for brensel, forklarer Gross.
Tror på elektriske og hydrogenbiler
En stadig dyrere olje- og bensinpris i tillegg til et økende fokus på klimaproblemene tilsier at det vil komme flere nye former for energi i årene som kommer.
I Stavanger presenterer han et paper som er basert på den teknologiske siden av dette miljøspørsmålet. Der analyserer han hvilke former for alternative drivstoffer det norske markedet er mest mottakelige for i årene som kommer.
- På kort sikt er det bio-brensel (bioetanol og biodiesel) som er mest sannsynlig, men jeg tror vi vil se en forandring i løpet av de neste årene, forhåpentligvis til hydrogen eller elektriske motorer, sier Gross. Uansett er det der hvor det teknologiske gjennombruddet kommer først at fokuset vil være de neste årene, legger han til.
Med Tor Aase Johannessen som veileder kom Gross i kontakt med nyttige samarbeidspartnere. Oppgaven skriver han i samarbeid med Christian Michelsen Research Center (CMR) og Gass-i-Vest.
Gode læringsarenaer
På ICTPI-konferansen får Gross mellom 20 og 30 minutter på å presentere sine analyser. NHH-studenten er spent, men gleder seg til konferansen.
- Jeg vet ikke helt hva jeg kan vente meg. For meg er dette noe nytt. Det er både spennende og utfordrende. Det er mange velkjente institusjoner som deltar på konferansen, og det er en god mulighet for meg å oppleve en akademisk konferanse, sier Gross.
I tillegg til økonomiutdannelsen på NHH er Gross, som egentlig er tysk, utdannet til ingeniør i Tyskland. Han har dermed et godt grunnlag for å uttale seg om disse emnene. Dette har også andre fanget opp.
I august begynner masterstudenten som konserntrainee ved Statoils hovedkontor i Stavanger.
- Statoil var førstevalget mitt, forteller han. Jeg ønsket meg en jobb i et stort internasjonalt firma som jobber aktivt med ny teknologi. Jeg ønsket også å delta i et trainee-program fordi det gir en god innsikt i hvordan et selskap fungerer. Jeg må også jobbe litt med norsken min, og denne stillingen gir meg muligheten til å lære på jobb, sier Gross.
------------------
Les mer om ICTPI-konferansen
|