Jobber for bedre engelsk
- De norske PhD-studentenes engelsknivå er veldig høyt, men jeg merker at de sliter litt med å uttrykke abstrakte begreper på engelsk, sier Vivienne Knowles. I nærmere et år har hun jobbet i en 20 prosent stilling med å hjelpe doktorgradsstudentene med å heve engelskkunnskapene.
23.08.2007 - Kristian T. Marthinsen (tekst og foto)
Vivienne Knowles skal høyne engelskkunnskapene til Phd-studentene.
Vivienne Knowles er ansatt av PDU (Programutvalget for doktorgradsutdanningen), og det siste året har hun utarbeidet flere workshops ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon på NHH, blant annet om muntlig presentasjonsteknikk og grammatikkunnskaper.
Knowles underviser også i akademisk skriving på engelsk ved UiB og lærerhøgskolen.
På NHH jobber hun aktivt med å følge opp PhD-studentenes artikler. Men dekan for PhD-utdanningen, Anna Mette Fuglseth, presiserer at Knowles ikke skal være en korrekturleser.
- Knowles skal ikke være en språkvasker, men hun skal hjelpe studentene til selv å få et bedre språk. Det gjelder både i avhandlinger, og når doktorgradsstudentene skal holde foredrag på konferanser og seminarer, forteller Fuglseth.
Ikke akkurat skjønnlitteratur Doktorgradsavhandlingene er på langt over 100 sider, så det er til tider mye for engelsklæreren å sette seg inn i, men Knowles sier til Paraplyen at hun liker å lese forskningsartiklene.
- PhD-papers i økonomi og finans er jo ikke akkurat det du leser på sengen, men jeg lærer mye. Det er fascinerende å se hvordan de kommer frem til resultater, forteller hun.
- Jeg jobber mye med strukturen på avsnitt, og overgangen mellom de ulike avsnittene. Sammen med studentene jobber jeg også en del med tegnsetting. Av og til trenger man å vite hvor man skal sette punktum, forklarer språkviteren, og legger til at det finnes flere måter å begynne et nytt avsnitt på enn med "however" eller "moreover".
Vivienne Knowles har bodd halve livet i Norge, og regner Bergen som hjemme.
- Det er veldig rart, for når jeg er i Norge tror alle at jeg veldig britisk, men når jeg er i England synes alle jeg er veldig skandinavisk, sier Knowles.
|