NHH-professor om handlingsregelen

18. juni legger NHH-professor Øystein Thøgersen fram anbefalinger fra utvalget som har vurdert praktiseringen av handlingsregelen.

17.06.2015 - Sigrid Folkestad


NHH-professor Thøgersen har ledet utvalget og overrekker utredningen "NOU 2015: 9 Finanspolitikk i en oljeøkonomi" til finansminister Siv Jensen torsdag 18. juni kl. 13.

Uttaksregel på fire prosent

Her har utvalget studert praktiseringen av handlingsregelen, som er en uttaksregel for Statens pensjonsfond utland ('oljefondet') som ble innført i 2001. Regelen går ut på at statsbudsjettet kan ha et underskudd i størrelsesorden fire prosent av kapitalen i SPU ved inngangen til budsjettåret når inntektene fra oljevirksomheten blir holdt utenfor.

Handlingsregelen har fra første stund hatt tilslutning fra alle partier på Stortinget med unntak av Fremskrittspartiet.

Thøgersen-utvalget har vurdert praktiseringen av retningslinjene for bruken av oljeinntekter i lys av den kraftige veksten i Statens pensjonsfond utland, utfordringene norsk økonomi står overfor samt hensynet til kommende generasjoner.

Mange bekymringer

Bekymringene for fremtidig norsk økonomi handler blant annet om store endringer i petroleumssektoren, trege omstillinger i fastlandsøkonomien, fallende produktivitetsvekst, husholdningenes gjeld og boligpriser på rekordnivå. En aldrende befolkning med økte utgifter til helse- og omsorgstjenester stiller også store krav til norsk økonomi.

Utvalget har vurdert om «det er behov for å supplere retningslinjene med tilleggsregler eller ved å understreke hensyn som bør tillegges særlig vekt ved utformingen av finanspolitikken i en situasjon med stor avstand til 4-prosentbanen og mulighet for betydelige endringer i nivået på banen fra et år til det neste», ifølge mandatet som Finansdepartementet ga.

Pressekonferansen med Øystein Thøgersen finner sted i Finansdepartementet torsdag 18. juni kl. 13. Presentasjonen blir streamet på departementets nettside.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive