Trenger Orkla et eget hovedkvarter?

NHH Forum 2011 ble arrangert med Orkla som årets bedrift mandag 5. september. Konsernsjef Bjørn Wiggen snakket om verdiskapning i et langsiktig perspektiv før det ble åpnet opp for debatt. Der stilte NHH-professor spørsmålstegn ved selskapsstrukturen til Orkla.

In English.

06.09.2011 - Espen Bolghaug


- Sagt litt billedlig er dette stedet hvor kartet møter terrenget, sier kommunikasjonssjef i Orkla, Johan Hovland. Han var ordstyrer, og siktet til at NHH Forum er en møteplass mellom et praktisk orientert næringsliv, og et teoretisk forankret forskningsmiljø ved NHH. I tillegg til studentene, som det var mange av i aulaen mandag formiddag.

Selvstendige selskaper

Lasse Lien.
Foto: Arkiv.

- Jeg er imponert om den restruktureringen Orkla har foretatt de siste årene. De har kvittet seg med en del virksomheter og strømlinjeformet organisasjonen, sier NHH-professor Lasse B. Lien til aulaen. Han stilte deretter nærmest eksistensielle spørsmål til Orkla sin selskapsstruktur.

- Men dersom noe strømlinjeforming er bra, er kanskje mer strømlinjeforming enda bedre. Trenger man virkelig et overordnet Orkla-hovedkontor? Eller kunne hver enkel divisjon klart seg på egenhånd som en selvstendig bedrift? Vil ikke en slik separasjon være den ytterste form for strømlinjeforming av Orkla?

Lien sitt resonnement bygger på at den typen funksjoner som ligger på et hovedkontor ofte enten kan kjøpes inn fra eksterne spesialister, eller desentraliseres til divisjonene eller den enkelte forretningsenhet innen hver divisjon. Særlig gjelder dette selskaper som har divisjoner som er svært ulike hverandre. Da vil forskjeller mellom divisjonenes behov gjøre at mange funksjoner bør desentraliseres, mens de gjenværende kandidatene for sentralisering er ofte så generelle at eksterne spesialister som leverer til mange har et fortrinn mht. skala og spesialisering.

- Orklas divisjoner er temmelig ulike, og det er derfor i det minste et legitimt å diskutere om, og hvorfor, det er behov for et hovedkontor, presiserer Lien.


- Bra å provosere

NHH-Professoren sitt innlegg under forumet vakte naturligvis reaksjoner, også hos konsernsjef Bjørn M. Wiggen.

- Det er bra å provosere litt, og det er et spørsmål som er viktig å stille seg, mener Wiggen

- Ble du litt provosert av innlegget?

- Ikke i en setting som denne. Men det er klart at man enkelte ganger føler litt på det når forenklede løsninger blir presentert. Men jeg tror helt klart Orkla-konsernet beveger seg i riktig retning, og vi er mye mer fokuserte på våre kjernevirksomheter nå enn da jeg begynte for ett år siden.

Lasse B. Lien var en av tre NHH-forskere som holdt innlegg etter Wiggen sitt foredrag. De to andre var professor Katarina Kaarbøe og dekan Iver Bragelien.

Kaarbøe snakket om hvorvidt Orkla er dynamiske nok, mens dekan Bragelien reiste spørsmålet om hvordan Orkla kan utnytte synergiene mellom selskapene de eier best mulig.

- Tre veldig ulike innfalsvinkler som alle er interessante å diskutere, konkluderer Wiggen.

Studenter fikk møte toppledelsen

Men dette var også studentenes dag til å møte konsernledelsen i et av Norges største foretak. Etter sesjonen i Aulaen var det tid for mingling i kantinen, med tapas på menyen.

Orkla hadde stands med flere av topplederen på plass for å snakke med studentene. Og selv om det kanskje var gratis mat som lokket en del av studentene inn i rommet, var det også noen som tok motet til seg, og snakket direkte med Orkla-ledelsen.

- Jeg har snakket med Orkla Brands som jeg synes er et interessant selskap, forteller russiske Elina Kaykova. Hun har nettopp startet på sin mastergrad ved NHH i International Business, og synes det er fint at næringslivet tar seg tid til å møte studentene i en uformell setting.

Også Bjørn M. Wiggen satte pris på å få møte NHH-studentene.

- NHH er et viktig sted å rekruttere de beste talentene. Jeg har fått snakket med en del studenter i dag, sier konsernsjefen.

-Men det er nok en barriere for noen å komme og snakke med meg, de føler kanskje de må ha en grunn til det, avslutter han.

Les forhåndssak om NHH Forum.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive