November

Prøver å sprenge karteller

Når det er risiko for at myndighetene skal avsløre karteller, dukker advokatene opp. De flyr verden over for å redde selskaper fra skyhøye bøter og direktører fra fengsling. Straks de lukter trøbbel, får de selskaper til å melde til konkurransemyndighetene, slik at de kan søke om straffeamnesti. Det sier professor Maarten Pieter Schinkel. In English

Publisert: 01.12.2011
Les hele saken | Forskning


Spådommene om Europa

- Det er en latent usikkerhet som ligger her, noe som gjør at enhver spådom om hva som kommer til å skje med makroøkonomien de neste månedene, så vidt er verdt papiret den er skrevet på, sier Victor D. Norman.

Publisert: 30.11.2011
Les hele saken | Forskning


2,5 kilo med NHHS-historie

Norges kanskje mest aktive studentforening, NHHS, har 75-årsjubileum samme år som Handelshøyskolen. Litt forsinket, men godt, kom også en egen jubileumsbok for studentforeningen.

Publisert: 29.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Jule(b)ord i biblioteket

Bibliotekets tradisjonelle jule(b)ord finner sted fredag 2. desember kl. 11. Alle er hjertelig velkommen til vår utsøkte julegløgg, nybakte pepperkaker og litterære godbiter fra årtes utgivelser og øvrige perler fra samlingen.

Publisert: 29.11.2011


Påmelding til juletrefesten

Siste frist for påmelding er i morgen, 15. desember.

Se fram til et spektakulært trylleshow, overraskelser fra Rubens verden og munter korpsmusikk! Juletrefesten foregår lørdag 7. januar fra klokken 15.00 til 17.30. Alle ansatte ved NHH, AFF og SNF er hjertelig velkommen - med og uten barn!

In English.

Publisert: 02.12.2011
Les hele saken | Interne meldinger


FIBE 2012: Avgjerder i fokus

Tittelen på FIBE i år er «Beslutninger - teft eller tanke?». Vi tek økonomiske avgjerder ved å bruke rasjonelle modellar, men òg ved å bruke teft og intuisjon. Det skal forskarar og praktikarar på FIBE-konferansen diskutere.

Publisert: 28.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Nyhetskartell

Kronikk: Til mediehusenes store fortvilelse, er det gratis å lese aviser på nettet. Et kartell av nettaviser kan paradoksalt nok tjene leserne snarere enn avisene, skriver Øystein Foros og Hans Jarle Kind i Dagbladet 24. november 2011.

Publisert: 25.11.2011
Les hele saken


Indiske Telenor gjør som IKEA

I 2009 inntok Telenor det indiske markedet. Det gikk ikke like bra som forventet, og forretningsmodellen måtte totalendres. Hva som gikk galt, og hvordan Telenor taklet dette, er noe av det forskere nå ser nærmere på.

Publisert: 25.11.2011
Les hele saken | Forskning | Nyheter


Kampen om de lokale markedene

Det er ofte i utkant-Norge det kjempes hardest om markedsandeler. Konkurransemyndighetene har ved flere anledninger måtte gripe inn mot store norske selskaper som er i ferd med å få en for sterk stilling i lokale markeder.

Publisert: 24.11.2011
Les hele saken | Forskning


Ny professor

Jonas Andersson er det ferskeste tilskuddet til professorstanden ved NHH. Han ble tatt imot på Rektors kontor der han fikk gratulasjoner og blomster.

Publisert: 23.11.2011
Les hele saken | Interne meldinger | Nyheter


Invitation to PhD defense

On Wednesday 30 November 2011 Dag Øivind Madsen will hold a trial lecture on a prescribed topic, and defend his thesis for the PhD degree at NHH.

Publisert: 23.11.2011
Les hele saken


Krisepreget toppmøte

For andre år på rad samlet NHH topper i norsk næringsliv og forvaltning til økonomisk debatt under NHH Summit i Oslo. Det var en pessimistisk forsamling særlig i forhold til krisen i Europa, mens det kollektive humøret steg etter hvert som tema skiftet over til kapitalismen og banknæringen.

Publisert: 22.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Slik spres ledelseskonsepter

Hvorfor overlever noen ledelseskonsepter og andre ikke? En ny doktoravhandling fra NHH ser på hvordan et av verdens mest populære verktøy for ledere ble akseptert praksis i Skandinavia.

In English.

Publisert: 18.11.2011
Les hele saken | Forskning


Foto: Asle Haukaas

På vei mot sentralstyring?

Finans Bergen-samarbeidet mellom finansnæringen og NHH/Finans, inviterte til seminar i Aud. Karl Borch med professor Kai A. Konrad fra Max Planck Institute i München om temaet «The Future European Economic Landscape».

Publisert: 21.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Apple- lær av Telenor

Kronikk: Apples butikk for småprogrammer er ikke lagt opp på den beste måten for hverken Apple selv, utviklerne eller brukerne, skriver
Øystein Foros og Hans Jarle Kind i Dagens Næringsliv 11.11.2011.

Publisert: 11.11.2011
Les hele saken


Mer NHH-kunst

Norges Handelshøyskole satser tungt på kunsten om dagen. Nå skal tre nye millioner brukes på å utsmykke økonomihøyskolen.

Publisert: 18.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Deler kunnskap om juks og maktmisbruk

Til daglig jakter de på selskaper som misbruker markedsmakt og bryter konkurranselover. Nå er de samlet i Bergen for å dele erfaringer.

Publisert: 17.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Uteksaminerte rektorer

I flere måneder har rektorene vært elever igjen, og fredag 11. november disputerte de for NHH og AFF sitt Rektorprogram.

Publisert: 17.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Lokale lønnsforhandlinger

Det er nå avtalt tidsplan for årets lokale forhandlinger ved NHH. Tjenestemannsorganisasjonene vil selv informere sine medlemmer.

Publisert: 17.11.2011
Les hele saken | Interne meldinger


NASA/Creative Commons lisens

Spania neste?

Kronikk: Dei økonomiske og sosiale skilnadene mellom folk er blitt så store at legitimiteten til styresmaktene er rokka, skriv Johannes Nymark i Dagbladet 15. november 2011.

Publisert: 16.11.2011
Les hele saken


Minneord

Fridtjof Frank Gundersen døde fredag 11. november 2011 etter lengre tids sykdom. NHH hedrer Fridtjof Frank Gundersens minne ved å flagge på halv stang torsdag.

Publisert: 15.11.2011
Les hele saken | Interne meldinger


International mobility and Tax liability in Norway

Due to NHH's report obligations to the tax authorities and others, all NHH-employees, Norwegians and foreign nationals, who are living in Norway and have stayed abroad for a shorter or longer period of time during 2011 in connection with research or teaching, must submit a report about this by 10 December 2011.

Publisert: 11.11.2011
Les hele saken


Grøftearbeid: Redusert parkeringstilbud

I uke 46 startes grøftearbeid i forbindelse med byggingen av nybygget. Det vil bli redusert parkering på utsiden av bommen som følger av anleggstrafikk.

Publisert: 11.11.2011
Les hele saken | Interne meldinger


Meld fra om utenlandsopphold

Grunnet NHHs rapporteringsplikter til skattemyndigheter og departement må alle NHH-ansatte i Bergen som har hatt opphold i utlandet i forbindelse med forskning og undervisning i 2011 melde fra om dette innen 10. desember.

In English.

Publisert: 11.11.2011
Les hele saken | Interne meldinger


Datoen er klar: Juletrefest 7. januar

Juletrefestkomiteen ønsker velkommen til «årets» juletrefest på NHH. Nytt i år er trylleshow med Andini.

Publisert: 10.11.2011
Les hele saken | Interne meldinger


Big mergers must be dropped

A lot has gone wrong in the Greek economy in the last year - including in the air. Earlier this year, the EU Commission blocked the proposed merger between Olympic Air and Aegean Airlines. The reason given was that the merger might lead to the creation of a 'quasi-monopoly'. This will be one of the topics for discussion at the Annual Conference of the Association of Competition Economics (ACE) on 17 and 18 November.

Publisert: 10.11.2011
Les hele saken


Stimulans til egne tanker

Anmeldelse: Agnar Sandmo anmelder oversettelsen av Keynes General Theory i Dagens Næringsliv 3. november 2011.

Publisert: 03.11.2011
Les hele saken


Universitets- og Høgskolerådet samles

15-16 november samles Representantskapet i Universitets- og Høgskolerådet seg til møte på Norges Handelshøyskole (NHH). Temaet for dagene er internasjonalisering.

Publisert: 10.11.2011
Les hele saken | Interne meldinger | Nyheter


Må droppe store fusjoner

Mye har gått galt i den greske økonomien det siste året - også i lufta. Tidligere i år blokkerte EU-kommisjonen den foreslåtte fusjonen mellom Olympic Air og Aegean Airlines. Grunnen var at fusjonen kunne skape et «kvasimonopol». Dette er ett av temaene under årskonferansen ACE Annual Conference 17. og 18. november.

In English.

Publisert: 08.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Det norske uføret

Kommentar: Den norske modellen er en modell for hardhendt sortering i vinnere og tapere. Taperne fortjener at vi prøver nye veier for å komme oss ut av uføret, skriver Victor D. Norman i Dagens Næringsliv lørdag 5. november 2011.

Publisert: 05.11.2011
Les hele saken


- Bedrifter har et ansvar utover profitt

Rafto-seminaret 2011 var lagt til NHH, der spørsmålet var hvordan bedrifter bør operere i land der menneskerettigheter står svakt. Vinner av Nobels fredspris i 2003, Shirin Ebadi, hadde klare oppfordringer til næringslivet i Norge.

Publisert: 07.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Babelsk forvirring i Kamerun

Kronikk: - Tospråklegheit er ikkje vanleg i Kamerun. Det er få som snakkar berre to språk, skriv Rolf Theil (UiO) og Johannes Nymark (NHH) i Klassekampen 27. oktober 2011.
Publisert: 27.10.2011
Les hele saken


Ledig stilling som førsteamanuensis i interkulturell kommunikasjon

På Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon er det ledig ei 50% stilling som førsteamanuensis i interkulturell kommunikasjon med fokus på Aust-Asia.

Publisert: 04.11.2011
Les hele saken | Interne meldinger


Flere kvinner inn i norske styrer: bra eller dårlig?

-Bra, mener aksjemarkedet

Nyere forskning ved Norges Handelshøyskole ser nærmere på hvordan aksjemarkedet reagerte på innføringen av kjønnskvotering i norske styrerom. Ved å se på aksjepriser har man kommet frem til at den samlede effekten på Oslo Børs var positiv, selv om det er stor variasjon mellom ulike typer selskap.

Publisert: 04.11.2011
Les hele saken | Forskning | Nyheter


Utdanner sjømatnæringen

For femte året på rad samarbeider Norges Handelshøyskole med Innovasjon Norge om et studietilbud for sjømatnæringen. -Super måte å øke kompetansen og å bygge nettverk, sier deltakere.

Publisert: 03.11.2011
Les hele saken | Nyheter


NHH-språkforsker: - Ikke spesielt redd for engelsk

Språkforsker ved Norges Handelshøyskole (NHH), førsteamanuensis Johannes Nymark, er ikke bekymret for at globaliseringen man ser i verdenssamfunnet skal true regionale- og minoritetsspråk. - Snarere tvert imot ser vi en revitalisering av disse språkene, sier forskeren, som også har skrevet bok om dette.

Publisert: 02.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Fikk heder og ære for masteroppgave

Jesper Meyer Hatletveit og Ole-jakob Smørdal Lillestøl gjorde en solid innsats med sin masteroppgave om tosidige markeder der de så nærmere på hvordan mediebedrifter betjener to kundegrupper på en gang: lesere/seere og annonsører. For dette arbeidet ble de tildelt prisen "Beste masterutredning innen samfunnsøkonomi 2011".

Publisert: 01.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Styremøte onsdag

Onsdag 2. november møtes NHH-styret for høstens andre styremøte. Av sakene som skal behandles er organisering og oppgavefordeling knyttet til etter- og videreutdanningen. Budsjett 2012, studentopptaket og Småbruket er også på sakskartet.

Publisert: 01.11.2011
Les hele saken | Nyheter


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive