Skoleelever og Raske Menn på NHH

Foto: Helge Skodvin

Skoledagen ble en kjempesuksess. Over 600 ungdomsskoleelever fikk oppleve NHH på sitt beste, med aktuell forskning, populærforedrag og opptreden av Raske Menn.

12.09.2011 - Espen Bolghaug


Skoledagen er navnet på prosjektet der man tok 10.klassinger fra Bergen og omegn og viste dem hvordan forskningen ved NHH foregår. Dette var en del av jubileumsuken, og det er også et eget forskningsprosjekt knyttet til Skoledagen og elevene.

Avveksling

Sondre, Magnus, Jarle og Sebastian (fra venstre) var fornøyde med å tilbringe en dag på NHH.
Foto: Espen Bolghaug

- Det er en grei avveksling fra vanlige skoledager, sa Sondre Emil. Paraplyen møtte ham i Kjelleren, der han sammen med tre andre kompiser spiste boller og drakk brus.

-Foredragene var interessante de, men kanskje en del man kan tenke seg til selv, mener en av de andre guttene.

De har nettopp deltatt på foredraget "Petter Northug og James Bond til salgs". Her tok postdoktor Siv Skard og stipendiat Aleksander Sivertsen ved Institutt for strategi og ledelse opp hvordan bedrifter bruker sponsning som et ledd i markedsføringen av sine produkter og tjenester.

- Kunne noen av dere tenke dere å begynne på NHH, da?

- Jeg begynner nok på yrkesfag, for jeg er ikke så flink i norsk og matte, sier en av dem.

- Jeg vurderer det, det virker i grunn ganske kjekt her, svarer en annen.



Overraskelse

Raske Menn fremførste sketsjen "Agurknytt".
Foto: Helge Skodvin

På forhånd hadde man snakket med NRK om å lage et innslag om Skoledagen som skulle vises på tv. Og dagen før dagen kom beskjeden om at Raske Menn kunne opptre under arrangementet.

- Det var en veldig hyggelig overraskelse at NRK fikk organisert dette, sier prosjektets leder, Kristin Risvand Mo.

Midt under et av foredragene i Aulaen entret Øyvind Rafto og Anders Hoff fra Raske Menn scenen. Der fremførte de en sketsj de selv hadde laget for om lag ti år siden, da de fremdeles var NHH-studenter. Sketsjen het "Agurknytt", og 10. klassingene så ut til å sette pris på humoristiske innslaget.


Forsøkskaniner

Det var ikke første gang skoleelevene besøkte NHH. Tidligere i år var de nemlig en del av et forskningsprosjekt der målet er å se nærmere på hva som bestemmer yrkesvalg, og hva slags kunnskap ungdommer har om de ulike yrkene.

Gjennom økonomiske eksperiment håper forskergruppen i eksperimentell økonomi ved Institutt for samfunnsøkonomi å få mer innsikt i disse tingene, og under Skoledagen var elevene tilbake og fikk oppsummert noen av forskingsfunnene fra en av forskerne, professor Alexander Cappelen.

-Et av de mest slående funnene er at mange ikke er klar over de store lønnsforskjellene som finnes mellom enkelte yrker. For eksempel er det en stor andel som ikke vet at jurister tjener betydelig mer enn sykepleiere. Selv om penger ikke er alt, er det jo greit å vite slike ting når en tar viktige avgjørelser som valg av skole og videre karriere, forteller Cappelen.

Elevene fikk også muligheten til å dra på foredrag med noen av foreleserne ved høyskolen. Et av de mest populære var foredraget til Kjetil Bjorvatn om Fattigdom og Afrika.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive