Ser Europas styrke

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var årets Lehmkuhlforeleser, og kom til NHH med viktige budskap Europa og den urolige finansielle situasjonen man opplever.Foredraget, med tittelen "Europa som geografi og Europa som idé", var som foregående Lehmkuhlforelesninger populær blant både ansatte og studenter, og det virket som om utenriksministeren satte pris på å være tilbake på NHH etter han sist var her for om lag et år siden i forbindelse med en gjesteforelesning.

16.09.2011 - Espen Bolghaug


"Jeg gleder meg til å holde årets Lehmkuhlforelesning på Handelshøyskolen i Bergen kl 1515. Om noe viktig", uttalte Støre på det sosiale mediet Twitter like før han ankom NHH.

-Finnes ingen masterplan

Og det var viktige spørsmål som ble tatt opp av utenriksministeren:

- Har Europa det som trengs for å komme gjennom krisen? Er grunnmuren sterk nok?

Dette var et av de grunnleggende spørsmålene Støre tok opp under sitt foredrag.

-At mange europeiske banker lever i en utsatt stilling, er ikke noe nytt. Det spesielle i dag er at statsfinansene er rammet i flere land. Det finnes ingen masterplan for veien ut av den revesaksa mange land opplever - fanget, med høy gjeld og store underskudd, fortsatte utenriksministeren.

Men Støre er optimistisk på at Europa vil komme styrket ut av krisen:

- Vi ser noe av Europas styrke i den politiske responsen på krisen. Kanskje ikke tilstrekkelig og ikke tidlig nok, men vi ser statsledere som klarer å kompromisse seg frem til politiske løsninger, i sene nattetimer. Vi ser ulike nasjonale interesser brynes mot hverandre, og vi ser vilje til samarbeid gjennom de institusjonene og mekanismene som er til rådighet.


Gratulerte NHH

Gahr Støre er statsviter med historie og sosialøkonomi fra Institut d'Etudes Politiques de Paris, og har tidligere jobbet i Verdens Helseorganisasjon og Røde Kors. Under Lehmkuhlforelesningen benyttet han muligheten til å gratulere NHH.

- Gratulerer med fylte 75 år! Dere har grunn til å feire dere selv - som institusjon - og som studenter, lærere og administrasjonsstab.

Utenriksministeren var også imponert over studentengasjementet ved høyskolen.

- Jeg merker meg også at dere er rede til å stå på for andre - som gjennom NHH Aid sin innsamlingsaksjon denne uken for "Schools for Africa" i Malawi. Det står respekt av denne aksjonen, som har pågått siden 1985.Det er en drivkraft jeg håper vil holde seg når de ansvarsfulle jobbene lokker.

Hele foredraget kan finnes vedlagt her.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive