- Det provoserte mindre enn forventet

Gatekunstprosjektet skulle utfordre stereotypiene og holdningene ved Norges Handelshøyskole. Etter dagens debatt mellom kunstnere og akademikere virker det som de store provokasjonene har uteblitt.

In English.

07.09.2011 - Espen Bolghaug


Den andre dagen av jubileumsuken ved NHH var dedikert til gatekunsten som nå dekorerer høyskolens vegger. Seminaret besto av foredrag om hva gatekunst er for noe, og filosofien bak uttrykksformen. Og til slutt en debatt mellom to grupper: gatekunstnere og akademikere.

Skal provosere

Debatten med tittelen " Economics vs. Street art" skulle egentlig ta for seg hvorvidt kunstnernes forståelse av ordet kapitalisme samsvarer med akademikernes bruk av ordet. Mesteparten av tiden ble derimot brukt til diskusjon av selve kunsten.

-Kunsten skal være provoserende, og på den måte skape endringer, forteller Evan Roth. Amerikaneren er selv gatekunstner, og gav en innføring i hvordan man tenker som gatekunster før debatten brøt løs.

- Mange, men ikke alle, gatekunstnere er aktivister, og bruker kunsten som en måte å nå ut til publikum, fortsetter han.

Til tross for dette virket ikke akademikerne provosert av kunsten på veggene.

-Ville det vært annerledes dersom man ikke hadde invitert gatekunstnerne hit, men at de heller selv tok seg til rette? Jeg synes ikke dette var særlig provoserende, sier professor Bertil Tungodden, fra NHH, under paneldebatten som avsluttet kunstdagen.

Sammen med professor Guttorm Schelderup og Johan Aasen fra Skagenfondet, representeret han akademikerne under debatten. Gatekunstner Evan Roth, forfatter Tristan Manco og professor ved Norges Musikkhøyskole Jon Henrik Hellstenius representerte kunstnerne. Ordstyrer var Tom Remlov, direktør ved Den Norske Opera og Ballet.

"Mainstream"

Samtlige av akademikerne hadde forventet at kunsten skulle provosere mer enn hva den faktisk gjorde.

-Vi må spørre oss om gatekunsten vi ser her på veggen kanskje er litt "mainstream". Det kan være fordi kunstnerne maler med tillatelse fra høyskolen, eller at vi rett og slett ikke forstår kunsten, mener professor Guttorm Schjelderup.

Det bør nevnes at ingen av kunstneren som har bidratt med veggpryden var til stede for å svare for seg. Det var derimot Evan Roth:

- Man må kanskje leve litt med kunsten før den virkelig gjør inntrykk, mener gatekunstneren.

- Alle forventer at gatekunstnere skal sjokkere og provosere hele tiden, mener forfatter Tristan Manco, og hinter til at det nesten blir en kreativ tvangstrøye for de utøvende kunstnerne.

- Kunstverkene blir rett og slett litt for behagelige, de får meg ikke til å tenke skikkelig over budskapet, oppsummerer Tungodden etter at seminaret er over.

Takhøyde

Aulaen var langt fra full, og de store studentmassene hadde valgt forelesninger eller andre aktiviteter framfor kunsten. Men de som kom gjorde seg bemerket.

-Det er få studenter her i dag, men de som er her kommer med virkelig gode spørsmål under debatten, mener Ole Hope, administrerende direktør ved NHH. Han er en av ildsjelene bak prosjektet, og er fornøyd med gjennomføringen.

- Det er kanskje mindre kontroversielt enn forventet, men det er ikke nødvendigvis en ulempe. Det viser bare hvilken takhøyde vi har her ved NHH. Jeg er fornøyd med at vi har forsøkt noe annerledes enn hva som er vanlig ved handelshøyskoler, avslutter Hope.

Arrangementet ble også streamet på hjemmesiden til prosjektet, og hadde om lag 30-35 seere til en hver tid.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive