Utfordret fagøkonomene

Under Høstkonferansen 2011, på Plaza i Oslo 13 oktober, utfordret næringsminister Trond Giske fagøkonomer til å tenke kritisk og nyskapende. - Vi trenger god økonomisk forskning i krisetider, sa han.

14.10.2011 - Espen Bolghaug


For tredje gang ble NHHs Høstkonferanse arrangert i regi av forskningsprosjektet "Krise, omstilling og vekst". Temaet for årets konferanse var "Økonomisk politikk i krisetider," og det var næringsminister Trond Giske som startet med å fortelle om viktigheten av forskning innenfor økonomifeltet.

- Viktigere jobb enn noen gang

Næringsminister Trond Giske stilte krav til fagøkonomene.
Foto: Eivind Senneset

- Fagøkonomer gjør en viktig jobb. Kanskje viktigere enn noen gang, sa Giske til en forsamling der nettopp mange var fagøkonomer og akademikere.

Selv om Giske er næringsminister i et land der det meste går relativt bra, er han klar på alvorligheten i dagens økonomiske situasjon ute i verden.

- Den krisen vi snakker om i dag er lang mer alvorlig enn den vi så i 2008. Problemet er at man har brukt opp mange av de hjelpemidlene man vanligvis bruker i en sik krise, påsto Giske. Han snakket om at verktøyene ekspansiv finanspolitikk og lav rente nå enten var vanskelig å ta i bruk, eller allerede brukt opp.

NHH-professor Victor D. Norman har tidligere gått ut i media og hevdet at det beste for alle er å hjelpe kriselandene, blant annet Hellas og Portugal, ut av den europeiske valutaen. Dette er noe EU-motstander Trond Giske var enig i.


- Hvor var økonomene?

- Jeg er sjelegald for at Norge ikke er en del av eurosonen, fortalte næringsministeren før han kom med en klar utfordring til fagøkonomene.

- Hvor var dere da euroen kom i stand? Spør Giske, som mener flere økonomer burde kommet på banen og advart mot Euroen før den ble en realitet.

- Vi trenger kritiske og nytenkende økonomer for å hjelpe oss til å forstå hva som har hendt, og for å kunne si noe om hvordan vi skal håndtere kriser slik som dette, fortsatte han.

Men han fikk svar på tiltale.

- Norske økonomer var veldig klare på hva vi mente om Euroen, men vi ser samtidig forskjellen mellom Euroen og EU, parerte Norman.

Oppmerksomhet fra pressen

At NHH driver med relevant forskning ble bekreftet Høstkonferansen. Det meste av den riksdekkende pressen var på plass for å høre hva NHH-forskerne hadde å si om den økonomiske uroen i verdensøkonomien, og hvordan den økonomiske politikken skal tilpasses denne.

Victor D. Norman (til venstre) i samtale med NRK om hva han mener er grunnen til problemene i verdensøkonomien. Næringsminister Trond Giske (til høyre) fikk også stor oppmerksomhet fra presse-Norge.
Foto: Eivind Senneset

Professorene Øystein Thøgersen og Victor D. Norman snakket om "krise i tre akter". Der gikk de nærmere inn på hva man kunne lære av en økonomisk krise, og hvilke underliggende strukturelle problem som gir opphav til økonomisk uro.

Det fremmøtte pressekorpset var som sagt stort, og pausene måtte de to samfunnsøkonomene bruke til å formidle forskning, og sine synspunkter, omkring finanskriser.


Rektor Jan I. Haaland var dagens ordstyrer, og hadde for anledningen "laget sin egen handlingsregel". Den gikk ut på å holde korte introduksjoner, og å følge tidsskjema.
Foto: Eivind Senneset

Men den som kanskje fikk mest oppmerksomhet denne dagen var nok professor ved NHH, Kjell Gunnar Salvanes. Med et forskningsprosjekt som tar for seg lærere fra før andre verdenskrig opp til i dag, og et hovedfunnet som sier at læreres IQ har gått dramatisk ned, fikk han førstesiden i Aftensposten, og stor oppmerksomhet i annen riksdekkende presse.

Rektor Jan I. Haaland, som var dagens ordstyrer, var meget fornøyd med dagen i Oslo.

- Jeg er fornøyd med at vi har relevante foredrag, og at salen ser ut til å virkelig kose seg, sa Haaland i en kommentar til Paraplyen.


Høstkonferansen ble avholdt på Raddison Blu Oslo Plaza, og flere hundre fra næringslivet, akademia og presse var til stede.
Foto: Eivind Senneset.

Næringsminister Trond Giske åpnet konferansen, og gratulerte NHH med 75-årsjubileet.
Foto: Eivind Senneset.

Mye organisering sto bak konferansen som i etetrkant kan ses på som en stor suksess.
Foto: Eivind Senneset.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive