Statsbudsjettet 2012: forsiktig optimisme

Da statsbudsjettet for 2012 ble lagt frem torsdag 6. oktober, var NHH stedet der DnB NOR holdt sitt Statsbudsjettseminar. Professor Øystein Thøgersen og Seniorøkonom Kjersti Haugland snakket til næringslivet om hvordan det står til i norsk økonomi, og hvordan den kan se ut om noen år.

07.10.2011 - Espen Bolghaug


Statsbudsjettseminaret til DnB NOR er en årlig tradisjon, og vanligvis er det tidligere finansminister Arne Skauge som tar seg av det faglige innholdet. Men siden han nå er pensjonert, var det NHH-professor Øystein Thøgersen og seniorøkonom i DnB NOR Markets Kjersti Haugland som tok seg av presentasjonen.

Flaks eller dyktighet?

Øysten Thøgersen mener Norges gode økonomise situasjon kommer både av flaks og dyktighet
Foto: Asle Haukaas

Thøgersen starter med å konstatere at Norge gjør det bedre enn store deler av Europa, i noen dimensjoner veldig mye bedre.

- Men skyldes dette flaks eller dyktighet, spør Thøgersen, før han forklarer hvordan de to har spilt inn på den norske velferden.

-Vi har hatt store bytteforholdsgevinster, spesielt har utviklingen i oljeprisen vært gunstige de siste årene, forklarer professoren, og setter dette på kontoen for flaks.

Men det er også dyktighet inne i bildet skal vi tro de to makroøkonomene. Konsekvent pengepolitikk, god forvaltning og disiplinert finanspolitikk blir dratt frem som viktige ingredienser i suksessoppskriften.


Forsiktig med pengene

Kjersti Haugland mener budsjettet er svakt ekspansivt.
Foto: Asle Haukaas.

Og nettopp en disiplinert finanspolitikk blir av Thøgersen framhevet som viktig, spesielt nå som de økonomiske forholdene ute i Europa er urolige.

- Vi må stramme litt inn når ting ikke går så bra i Europa. Har vi en for ekspansiv politikk vil dette presse kronekursen opp, noe som er svært uheldig for eksportsektoren.

Kjersti Haugland karakteriserer statsbudsjettet anno 2012 som nøytralt.

- Det er muligens svakt ekspansivt, presiserer hun.


Optimist

Haugland går også nærmere inn på hva som kan komme til å skje på lengre sikt. For selv om det er mange skjær i sjøen, blant annet situasjonen i Europa, er det optimistiske figurer Haugland presenterte.

- Det er ikke sikkert at oljen tar slutt like fort som vi først trodde, forklarer Haugland som sikter til at man stadig finner nye forekomster på norsk sokkel.

- Uansett tror jeg fremtiden for norsk økonomi og eksport er avhengig av de små kunnskapsbaserte nisjebedriftene, avslutter hun.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive