Samarbeider med de beste

Forskergruppen i eksperimentell økonomi ved Norges Handelshøyskole har innledet et samarbeid med University of California, Berkeley. Nå skal de to forskningsmiljøene arrangere en konferanse sammen.

11.10.2011 - Espen Bolghaug


Det amerikanske toppuniversitet har noen av verdens best forskere innen eksperimentell økonomi, og regnes for å være verdensledende innen forskning på adferdsøkonomi.

Samarbeidet består av forskningssamarbeid, samarbeid omkring doktorgradskurs og en konferanse som skal avholdes i begynnelsen av desember.

Langsiktig samarbeid

Bertil Tungodden er initiativtaker bak Berkeley-samarbeidet.

"2011 Symposium on Economic Experiments in Developing Countries" arrangeres i fellesskap av fagmiljøene på NHH og Berkeley fra 1. til 3. desember i California, og har store navn på plakaten.

- Noen av de største navnene innen eksperimentell økonomi og utviklingsøkonomi vil være til stede. Det skal i alt presenteres 10 forskningsartikler, men vi fikk inn over 100 kandidater, så vi kunne velge blant de beste, fastslår Tungodden.

NHH-professoren er en av initiativtakerne bak konferansen, og tror dette kan være starten på et langsiktig samarbeid:

- Målet er at dette skal bli et årlig arrangement og et møtested for forskere innenfor adferds- og utviklingsøkonomi.


Skal presentere

Tungodden drar selv over til USA med 5-6 kollegaer fra NHH, blant annet professor Kjetil Bjorvatn og professor Alexander Cappelen. Der skal de presentere sitt eget arbeid foran noe av verdenseliten innen økonomisk forskning.

- Vi har sett på hvilken effekt tv kan ha på kunnskapsnivå. Vi utførte undersøkelsen i Tanzania, der vi lot en gruppe barn se på et bestemt tv-program som går over flere uker, mens en annen gruppe barn ikke ble eksponert for dette programmet. Til slutt utførte vi en kunnskapstest og sammenliknet de to gruppene, oppsummerer Bertil Tungodden.

Konferansen vil være første gang resultatene blir presentert, og det er Kjetil Bjorvatn som skal presentere dem.

Forskningsopphold

Et høyt aktivitetsnivå, med flere eksperimenter, gjerne utført i Aulaen på NHH, samt høy kvalitet på arbeidet, gjør at forskere innen ekseperimentell økonomi ved NHH kan samarbeide med de beste i verden.

Ideen til konferansen fikk Tungodden under et ett år lang forskningsopphold ved det amerikanske universitetet. Med både utviklingsøkonomi og eksperimentell økonomi som spesialfelt jobbet Tungodden tett med begge fagmiljøene ved Berkeley.

- Jeg var gjest i begge forskergruppene, og så at det var muligheter for å lage et møtested der de to forskermiljøene kan møtes. Det er et økende fokus på at adferdsøkonomi kan brukes innen utviklingsøkonomi, forklarer Tungodden.

- Samarbeidet med Berkeley viser også at forskningsopphold i utlandet kan brukes som nettverksbygging, legger han til.

- Men et slikt samarbeid, med en av de beste akademiske miljøene i verden, sier vel også noe om NHH sin posisjon innenfor disse fagfeltene?

- Vi tar dette som et kvalitetssignal på arbeidet vårt. I neste omgang vil dette kanskje gjøre det enda lettere for oss å få publisert i de store og viktige tidsskriftene, siden vi nå kan komme ut til flere av toppforskerne med arbeidet vårt, avslutter Tungodden.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive