Ny beskrivelse av det norske bankmarkedet

Aksel Mjøs og John Phan

Ved bruk av svært sensitive opplysninger, har forskere ved Norges Handelshøyskole analysert det norske bankmarkedet for bedrifter, og brutt ned tallene på landsdelsnivå.

07.10.2011 - Espen Bolghaug


«Den norske bedriftsbankboka» er skrevet av Aksel Mjøs, Postdoktor ved Norges Handelshøyskole, og John Phan, som var masterstudent ved samme institusjon da boken ble skrevet. Boken er en beskrivende statistikk av markedsforholdene for kommersielle bedrifter som søker lån eller har innskudd i norske banker. Tallmaterialet strekker seg fra 1997 til og med 2009.

Byggestein for annen forskning

En av tingene boken går nærmere i sømmene, er bedriftenes rentemarginer - Forskjellen mellom hva bankene gir i rente til innskudd, og hva de tar i utlånsrente.

- Rentemarginer kan være en konkurranseindikator, men det kan også være geografiske forskjeller i forhold som risikovillighet og kreativitet. Alt dette vil påvirke rentemarginen, derfor er vi veldig forsiktige med å forklare årsaker og virkninger, sier forfatter Aksel Mjøs.

-Men dette er et av flere tema andre forskningsprosjekter bør se mer på, gjerne ved å bruke data fra boken vi har skrevet, fortsetter Mjøs, som mener for eksempel Konkurransetilsynet vil kunne benytte seg av datamaterialet i sitt arbeid.

Geografisk tilnærming

- Boken er nøyaktig hva den utgir seg for å være: en statistisk analyse. Jeg synes forfatterne har vært edruelige i sine konklusjoner, slik de bør være i behandlingen av denne type data, sier Arne Hyttnes.

Han er administrerende direktør for Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) og har en god oversikt over hva som skjer, og har skjedd, i de norske finansmarkedene.

- Det er ikke noen oppsiktsvekkende observasjoner vi ser, men det er en god samling med statistisk data. Spesielt for de som er interesserte i regionale forskjeller, fortsetter FNO-sjefen.

Og den største nyvinningen med boken er kanskje nettopp den geografiske inndelingen.

- Norge er et land med mye geografi, og det ble naturlig for oss å se på forskjellene mellom landsdelene. Kanskje kan boken kaste "ved på bålet" i debatten omkring distriktspolitikk og hvor i landet det skjer økonomisk virksomhet, mener Mjøs.

Snublet over ny datakilde

Det hele startet i 2007. Da arbeidet Aksel Mjøs med et prosjekt for Samfunns- og næringslivsforskning AS (SNF) der de ville finne ut om det var mangel på kapitaltilgang som bremset næringsutviklingen i distriktene.

- Jeg begynte å lete etter mulige datakilder, og etter hvert fant jeg ut at Skatteetaten samler inn data om hvilke bedrifter bankene låner ut til, og hvor mye, forteller han.

Det var i utgangspunktet svært sensitive opplysninger Mjøs og Phan behandlet, men en spesiell forskertilgang i lovverket tillot dem å hente ut dataene.

- Etter likningsloven, paragraf 3-13, har man anledning til å gi ut slike opplysninger til forskning under forutsetning av at det blir behandlet konfidensielt.

Søknaden ble sendt til Finansdepartementet, og innvilget. I årene som fulgte arbeidet Mjøs med flere andre prosjekter der denne type data var nødvendige, og tillatelsen fra departementet ble forlenget.

- Vi innså at vi satt på en database som burde være interessant for alle som følger bransjen, og derfor tok vi på oss jobben å lage en skikkelig bankstatistikk i tillegg, forklarer Mjøs, som satte i gang med et enormt systematiseringsarbeid ingen andre før ham hadde forsøkt seg på.

- Det var nok litt mer arbeid enn vi hadde sett for oss da vi begynte, smiler Postdoktoren.

Det ble utlyst en prosjektassistentstilling, og John Phan, medforfatter av boken, ble ansatt for å ta seg av mesteparten av selve dataanalysen.

- Det er en beskrivende statistikk som kan være et interessant supplement i forhold til øvrige vurderinger av bankmarkedet, både i forhold til forskning og for de i næringslivet, mener Mjøs.

Kategoriseringsarbeid

En av hovedutfordringer var behandlingen av fusjoner og oppkjøp for å gruppere bankene i riktige konserner hvert år.

- Å finne informasjonen om fusjoner og oppkjøp er ikke vanskelig, men det er det å systematisere de for hvert enkelt år som tok tid, forklarer Mjøs. De brukte derssuten regnskaps- og selskapsinformasjon for å sikre at markedsanalysen var begrenset til kommersielle bedrifter.

Phan og Mjøs jobbet i godt og vel to år aktivt med å ferdigstille boken, som er på litt over 100 sider.

- I og med at andre ikke har tilgang til rådataene, er dette en datakilde som kan være nyttig for andre i forskningssammenhenger, avslutter NHH-forskeren.

Arbeidet med Bedriftsbankboka er finansiert av et forskningsprosjekt fra Finansmarkedsfondet. Bankboken kan lastes ned fra snf.no, eller ved å følge denne linken: http://www.snf.no/Default.aspx?ID=12&mode=detail&RowId=6&ViewPID=3&PubID=4472



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive