Nobelprisvinner til NHH

Det er under Rafto-seminaret 3. november at fredsprisvinneren fra 2003, den Iranske kvinnen og advokaten Shirin Ebadi kommer til NHH. Ebadi vant prisen på grunnlag av sitt arbeid for menneskerettigheter i Iran.

28.10.2011 - Espen Bolghaug


Temaet for årets seminar er "Responsible Business in Rough Places" . Seminaret arrangeres i samarbeid mellom NHH og Rafto-stiftelsen, en organisasjon som jobber for menneskerettigheter.

Viktig tema

Alexander Cappelen mener årets Rafto-seminar tar opp ting som er viktig for både ansatte og studenter ved NHH.

- Vi arrangerer seminaret her for å tydeliggjøre de sterke båndene mellom NHH og Rafto-stiftelsen, og for å vise at det de jobber med er viktig for oss her ved Norges Handelshøyskole. Det sier kontaktperson for arrangementet ved NHH, professor Alexander Cappelen.

Han mener både ansatte og studenter kan dra nytte av seminaret, spesielt er det interessant for bedrifter som driver internasjonalt.

- Norske selskaper som opererer internasjonalt er vant med stor grad av regulering og ordnede forhold her hjemme i Norge. Når de gjør foretninger i utlandet er det ofte ikke slik, derfor trenger man kompetanse på problemer som for eksempel menneskerettigheter.

-Utfordringen for norske næringsliv blir å ta del i markeder der menneskerettigheter ofte blir brutt, uten å selv bidra til disse bruddene, forklarer Cappelen. Han nevner Statoil og Telenor som eksempler på norske bedrifter som daglig har denne problemstillingen på agendaen.

Statoil har i lang tid vært inne i Iran og Nigeria, to av de verstinglandene når det kommer til korrupsjon og menneskerettigheter. Telenor er tungt inne på det indiske markedet.


Samler aktivister og næringsliv

Shirin Ebadi vant Nobels fredspris i 2003. 3. november kommer hun til NHH.

Og nettopp Statoil og Telenor vil være representert på seminaret i et eget næringslivs-panel. Der vil selskapene dele noen av sine erfaringer med å operere i markeder med høy risiko, og hvor menneskerettigheter ofte blir krenket.

Men det naturlige høydepunktet for seminaret er paneldebatten, kalt Rafto-panelet. Her vil fem tidligere vinnere av Rafto-prisen (se faktaboks) diskutere under temaet "How to avoid involvement in common forms of human rights violations in different economic systems".

Den meste omtalte av paneldeltakerne er nok Shirin Ebadi fra Iran. Hun vant Raftoprisen i 2001, før hun to år senere mottok Nobels Fredspris i Oslo.

- Jeg tror det blir et bra seminar. Det som er spesielt med denne dagen, er at vi både har aktivistene og næringslivet samlet, mener Cappelen.

De to prisene vant Ebadi på grunnlag av sitt arbeid for menneskerettigheter i hjemlandet Iran. En av hennes viktigste kampsaker er at kvinner og menn skal ha de samme rettighetene. I 2009 måtte hun forlate hjemlandet på grunn av forfølgelse fra iranske myndigheter. Dette var i kjølevannet av valget som foregikk i landet, og Ebadi ble fratatt fredsprismedaljen hun fikk i 2003.


Ulovlige forelesninger

Thorolf Rafto var professor i økonomisk historie ved NHH, og levende opptatt av menneskerettigheter.

Thorolf Rafto var professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole, og er personen som har gitt navn til både prisen og seminaret. Rafto hadde et brennende engasjement og var en ildsjel og pioner i arbeidet for menneskerettighetene.

I 1979 dro han til Tsjekkoslovakia og holdt ulovlige forelesninger for studenter som hadde blitt utvist fra universitetet for politisk aktivisme. For dette ble han arrestert og mishandlet av kommunistenes hemmelige politi.

Han kom seg aldri helt av mishandlingen, og døde av senskader i november 1986, 64 år gammel. Kort tid etter ble Raftostiftelsen etablert for å minnes hans utrettelige innsats for menneskerettigheter. Raftoprisen deles ut første helgen i november hvert år.

For å delta på seminaret, registrer deg her.


Rafto-prisen

*Deles ut til enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som kjemper for ideer og prinsipper som underbygger FNs charter om menneskerettighetener.

*Deles ut hvert år den første søndagen i november på Den Nationale Scene i Bergen.

*Ble første gangen delt ut i 1987.

*Fire av vinnerne eller sakene som har fått Raftoprisen, er senere blitt tildelt Nobels fredspris: Aung San Suu Kyi, José Ramos-Horta, Kim Dae-jung, Shirin Ebadi.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive