- Aldri for stort fokus på pedagogikk

Det sier dekan for bachelorutdanningen, Kjetil Bjorvatn. Han leder nå en offensiv hvor målet er radikale forbedringer av studiekvaliteten på bachelornivå.

18.10.2011 - Espen Bolghaug


Fokus på tverrfaglighet, presentasjonsteknikk, et prøveprosjekt med podcasting av forelesninger og benchmarking mot andre utdanningsinstitusjoner, er hovedpunktene for pedagogikk-satsningen som skal gjøre NHH-kandidatene bedre rustet til å møte både videre studier og arbeidslivet.

- krevende og nyttig for studentene

Magne Supphellen har tett kontakt med næringslivet, og forsøker å legge opp undervisningen etter hva som forventes av studentene når de er ferdige ved NHH.
Foto: Espen Bolghaug

- Jeg vil tørre å påstå at dette er helt unikt, også internasjonalt, at mikro og markedsføring kombineres på denne måten, mener professor Magne Supphellen. Anledningen er at for andre år på rad forenes bachelor-kursene Videregående mikroøkonomi (SAM 020) og Innføring i markedsføring (SOLO 010)i et felles case-prosjekt. Dette er kanskje det fremste eksempelet på storsatsningen på pedagogikk ved høyskolen akkurat nå.

Supphellen er kursansvarlig i det obligatoriske bachelor-kurset i markedsføring, og er en av dem som tar dekanens oppfordring om tverrfaglig fokus på alvor.

Gjennom løsningen av et case i grupper skal studentene bruke teori og kunnskap både fra mikroøkonomiog markedsføring. Vurdering gis på grunnlag av både en muntlig presentasjon og en skriftlig rapport.

- For studentene er dette ekstremt krevende og nyttig. Det gir dem en bedre forståelse for teorien vi underviser i her, samtidig som de blir klare for å møte virkeligheten utenfor auditoriet, mener Supphellen.


Ser til utlandet

Selv Auditorium Maximum ble for lite i forhold til populæriteten på case-forelesningen, og mange måtte ta i bruk klappstoler.
Foto: Espen Bolghaug.

Paraplyen tok turen ned i Auditorium Maximum da caset ble presentert for om lag 450 studenter.

"Du er nylig blitt ansatt som økonom i et flyselskap, med et spesielt ansvar for forretningsstrategi. Styret i selskapet har identifisert tre spørsmål av sentral betydning for selskapets strategi, og har bedt deg, sammen med en liten gruppe andre nyansatte økonomer, om å analysere disse spørsmålene. Analysen skal formidles som en kortfattet rapport på 6 sider, og en muntlig presentasjon på 15 minutter."

Slik lyder oppgaveteksten som ble presentert for studentene. Inspirert av handelshøyskoler i Nord-Amerika som bruker casebasert undervisning, blir NHH-studentene nå drillet i presentasjonsteknikk før de setter i gang med å løse caset.

- Studentene har selv etterlyst et slikt tilbud, og vi tror det er viktig at de får slik opplæring for å klare seg best mulig i arbeidslivet, forteller dekan Kjetil Bjorvatn.


Dekan kjetil Bjorvatn ønsker å gi studentene mer opplæring i muntlig presentasjon.
Foto: Espen Bolghaug.

"Best Practice"

Foto: Espen Bolghaug

Å la studentene presentere arbeidet sitt foran et fiktivt styre, en jury bestående av representanter fra næringslivet og NHH, fikk dekan Bjorvatn fra en student som hadde vært på utveksling i Singapore.

- Vi må se på hva andre institusjoner gjør for inspirasjon. Det finnes mange gode ideer der ute, vi må bare fange de opp, å se om vi kan benytte oss av dem, mener dekanen.

Nå ønsker han å systematisere de pedagogiske opplevelsene NHH-studentene får når de drar på utveksling. Prosjektet med arbeidstittelen "Best Practice" tar sikte på at utvekslingsstudenter fra NHH skal rapportere tilbake til høyskolen hvordan undervisningen legges opp i utlandet.

-På den måten kan NHH høste studenterfaringer fra utgående utvekslingsstudenter og utvikle undervisningstilbudet, oppsumerer dekanen.


Riktig retning

- Er det nok fokus på pedagogikk ved NHH i dag?

- Det kan nok aldri bli nok fokus på dette. Men jeg tror vi beveger oss i riktig retning med de tre-fire fokusområdene vi når har foran oss, sier dekanen.

NHH-foreleser Magne Supphellen har i flere år undervist ved høyskolen, og mener at den stereotypiske foreleseren oppfatningen om foreleseren som legger liten innsats i undervisningen og bare vil tilbake til kontoret, er en myte.

-Alle ønsker å levere god undervisning. Det er også større fokus på undervisning og pedagogikk blant oss forelesere nå enn før, mener han

Podcast-pilot

Arild Schanke i studieadministrasjonen tar seg av podcast-teknikken under pilot-prosjektet.
Foto: Espen Bolghaug

En annen nyvinning på undervisningsfronten er podcasting av forelesninger. Ved hjelp av et nyinnkjøpt videokamera har man satt i gang et pilotprosjekt der alle forelesninger i SAM 020 tas opp, og gjøres tilgjengelig for studentene på Internett.

Under introduksjonen til Case-prosjektet bemannet Arild Schanke i Studieadministratsjonen de nye podcast-kameraet.

- Dersom man velger å satse på podcast kan systemet bygges ut med flere kameraer med ulike vinkler og at man ikke behøver å sitte fysisk i rommet for å operere kameraet, men heller sitte på kontoret å fjernstyre hele prosessen, forteller Schanke.

- Podcast er noe som er kommet for å bli, det spørs bare i hvilken grad. Her finnes det mange modeller, avslutter dekan Bjorvatn.


I fremtiden kan kameraer av denne typen bli å finne i auditoriene på NHH. De kan ta opp forelesningene, slik at studentene kan følge forelesningene hjemmefra.
Foto: Espen Bolghaug.

Foto: Espen Bolghaug.

Ønsker flere slike tiltak

Leder for Bachelorfagutvalget setter pris på pedagogikkfokuset, men mener det er en lang vei å gå før NHH kan være fornøyd med undervisningsopplegget.

Steffen Stensrud er leder for Bachelorfagutvalget, studentgruppen som skal representere NHH-studentene i faglige spørsmål. Utvalget har i lengre tid ropt om større variasjon i undervisnings- og vurderingsformene.

- Som studenter ønsker vi oss en utdannelse som gir grunnlag for en god karriere. Da må undervisningen være mer variert, og vi må ikke bare bli vurdert på de skriftlige ferdighetene, men også de muntlige, sier Stensrud.

- Er studentene ved NHH fornøyde med dagens undervisning?

- Jeg tviler ikke på at alle vitenskaplige ansatte ønsker at NHH skal være den beste handelshøyskolen, også når det gjelder undervisningsmetoder og pedagogikk. Men det vi som studenter tviler på, er hvor høyt prioritert dette er, svarer Stensrud.

Publisert: 18.10.2011



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive