Diskuterte de store utfordringene

PIM-Konferansen 2011: På dag 2 av konferansen var spørsmål rundt handelshøyskolers funksjon og framtid det som ble tatt opp. En fremtid med mer usikkerhet er noe som kommer til å påvirke måten man underviser på, konkluderte man.

07.10.2011 - Espen Bolghaug


NHH-professor Victor Norman, CEMS-president Thomas Bieger og Per Sandberg fra Accenture deltok i en paneldebatt der handelshøyskolenes utfordringer ble diskutert, med dagens politiske og økonomiske uro i Europa som bakteppe.

Mer usikkerhet

Det sentrale spørsmålet under debatten var hvorvidt handelshøyskoler utdanner studenter med de kunnskapene man trenger i fremtiden.

- Jeg tror ikke det, sa Per Sandberg, og siktet til at det er en stor grad av usikkerhet i hva slags kompetanse man vil trenge i fremtiden, noe som også gjør utformingen av gode lederutdanninger vanskelig.

- Må forberede studentene

Viktor D. Norman (fra venstre), Per Sandberg og Thomas Bieger diskuterte handelshøyskolenes utfordringer.
Foto: Espen Bolghaug

Også CEMS-President Bieger mener fremtiden byr på mye usikkerhet for økonomistudentene.

- Ikke siden andre verdenskrig har vi sette større strukturelle endringer i økonomien enn hva vi ser er i ferd med å skje i dag.

-Handelshøyskolene har en utfordring i å forberede studentene til en hverdag fylt med usikkerhet og skiftende institusjoner og lovverk, fortsatte Beiger

Han mener dessuten at internasjonalisering og interkulturell forståelse er avgjørende fokusområder for bransjen.

- For dette formålet er PIM-alliansen viktig, la han til.


Lever i et økonomisk laboratorium

Prorektor Gunner Christensen var ordstyrer under debatten.
Foto: Espen Bolghaug

- Jeg synes vi ligger langt fremme i arbeidet med internasjonaliseringen. Hovedfokuset bør heller ligge i å legge undervisningen så tett opp til dagens virkelighet som mulig, sa Victor Norman.

Norman mener blant annet at finansfaget må undervises på en ny måte.

- Vi må ha mer realistiske modeller, la han til.

NHH-professoren sammenliknet dagens verdensøkonomi med et laboratorium, og presiserte at man må la studentene få tilgang til dette.

- Ved NHH la man tidlig opp til dette, og noe av det første studentene får høre om når de kommer til Bergen, er noe om dagens økonomiske situasjon, både i Norge og i resten av verden, sa Norman. Han nevnte også satsningsprosjektet "krise, omstilling og vekst", som både tar for seg forskning og undervisning.

-Studentene må forstå at de verktøyene vi lærer dem i dag ikke nødvendigvis er de samme som de kommer til å bruke i morgen. Kanskje det viktigste vi kan lære studentene er evnen til å tilegne seg ny lærdom, avsluttet Norman.




Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive