Utdanner sjømatnæringen

For femte året på rad samarbeider Norges Handelshøyskole med Innovasjon Norge om et studietilbud for sjømatnæringen. -Super måte å øke kompetansen og å bygge nettverk, sier deltakere.

03.11.2011 - Espen Bolghaug


Markedskompetanse for norsk sjømatnæring er et kompetansetilbud under Marint verdiskapingsprogram i Innovasjon Norge. Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen er faglig leverandør, og målgruppen er personer i norske sjømatbedrifter med lederansvar innen strategi- og markedsarbeid.

Lærer strategi og markedsføring

-Hovedingrediensene i programmet er kunnskap om strategi og markedsføring, forteller programdirektør Henry Bjånesø. Han leder det faglige opplegget der NHH stiller noen av sine beste forelesere til disposisjon.

- Vi benytter oss av veldig gode lærekrefter, mange av disse er internasjonalt anerkjente forelesere, forteller Bjånesø. I tillegg deler en rekke næringslivsledere sin kunnskap og erfaringer gjennom forelesninger og bedriftsbesøk.

Programmet består av seks samlinger spredt utover fra februar til desember, og kulminerer i en "disputas" der årets prosjektarbeid skal presenteres og forsvares.

Styrket konkurransekraft

Monica Seternes (til venstre) og Liza Espeseth var to av de fornøyde deltakerne.

- Programmet er veldig bra, og man merker at det er lagt opp for at man skal lære mest mulig, sier Liza Espeseth. Hun jobber til daglig på Salmar sitt salgskontor i Ålesund, men er i dag på Solstrand utenfor Bergen for å delta på samling nummer fem. Sammen med Monica Seternes, som også jobber i salgsavdelingen til Salmar, lærer de mer om markedskommunikasjon.

- Foreleserne holder et høyt nivå, noe som er kjekt når en først skal studere, mener hun.

Professor Magne Supphellen underviser til daglig fremtidige siviløkonomer i markedsføring ved Norges handelshøyskole, men denne dagen er det om lag 30 personer innen sjømatnæringen som blir undervist i hvordan man kan utvikle en merkevare og merkekultur innad i bedriften.

En viktig del av denne samlingen består av gruppediskusjoner der deltakerne får muligheten til å utveksle synspunkter og utfordre hverandre.

- Dette er også en super måte å bygge nettverk, mener Espeseth. Hun har jobbet to år i bransjen, og mener kompetanseprogrammet er en fin anledning til å møte resten av bransjen.

- Vi legger stor vekt på å legge til rette for nettverksbygging, og det er dette som gjør programmet unikt, mener programdirektør Bjånesø.


Rundt 30 deltakere var med på samlingen på Solstarnd utenfor Bergen. Her lærte de mer om markedskommunikasjon.

Studietur til utlanet

Den andre samlingen er kanskje den mest populære. Temaet er internasjonal markedsføring, og undervisningsformen er studietur. I år var det markedene i Portugal og Spania som var destinasjonene.

- Jeg jobber med salg ut mot Europa, og det var veldig lærerikt for meg å se hvor vi faktisk selger produktene våre, sier Espeseth.

Innovasjon Norge er også fornøyd med innholdet i programmet. Etter avholdt anbudskonkurranse i sommer er NHH tildelt konsesjon for fire nye år.

- Dette viser at vi tilbyr en god pakke, som gir deltakerne økt forståelse for markedet og bedre forutsetninger for å konkurrere, sier Bjånesø

Det sjette kullet starter opp i februar 2012, og søknadsfrist er 15. november. Mer informasjon er å finne på Innovasjon Norge sine hjemmesider under Kurs: "Økt markedskompetanse".



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive