På vei mot sentralstyring?

Foto: Asle Haukaas

Finans Bergen-samarbeidet mellom finansnæringen og NHH/Finans, inviterte til seminar i Aud. Karl Borch med professor Kai A. Konrad fra Max Planck Institute i München om temaet «The Future European Economic Landscape».

21.11.2011 - Red.


Konrad er anerkjent både som forsker og rådgiver/kommentator i den aktuelle debatten blant annet for den tyske regjering. Hans hovedbudskap var at Europa har beveget seg fra et EU der medlemslandene hadde selvstendig ansvar for sin økonomiske politikk og konsekvensene av dette, til en situasjon der EU-fellesskapet i økende grad overtar ansvaret og løser enkeltlandenes finansielle problemer. Dette medfører selvsagt en økende risiko for uansvarlighet og kan føre Europa over i en situasjon med sterkere sentralstyring a la Frankrike der nasjonal ansvarlighet erstattes av sentral makt.

Han uttrykte generelt stor skepsis til hvordan land som ble refinansiert etter kriser («bailout») skulle greie å få orden på økonomien igjen og viste til mer lokale erfaringer i Tyskland. Oppsummert var hans budskap at kriseløsningene i liten grad har bidratt til å håndtere årsakene til krisen og at man var på overtid med å reetablere ansvarlighet i medlemslandene. I verste fall kunne det tenkes at EU ble et samarbeid hvor de landene med orden i sine budsjetter kontinuerlig måtte betale for uansvarlighet i andre land. En slik overføringsunion trodde ikke Konrad kunne overleve på sikt.

Foredraget ble fulgt av en engasjert debatt fra salen, der både finansnæringen og staben ved NHH var godt representert. Avslutningsvis ble status for Finans Bergen-samarbeidet presentert.

Arrangementet fant sted fredag 18. november.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive