Minneord

Fridtjof Frank Gundersen døde fredag 11. november 2011 etter lengre tids sykdom. NHH hedrer Fridtjof Frank Gundersens minne ved å flagge på halv stang torsdag.

15.11.2011 - Arthur J. Brudvik


Fritdjof Frank Gundersen
Fridtjof Frank Gundersen.
Foto: Arkiv

Fridtjof Frank Gundersen var professor i rettsvitenskap ved Norges Handelshøyskole fra 1. januar 1975 til 1. oktober 2001. Hans sentrale forskningsområde var EU-rett og generell markedsrett. Han tok sin juridiske doktorgrad ved Universitetet i Oslo og avhandlingen ble gitt ut på Universitetsforlaget med tittelen «Statlige handelsmonopoler og EF».

Hans interesse for EU fulgte han opp senere med mange bøker innenfor emnet. Innenfor EU-retten skrev han både vitenskapelige bøker og mer populærvitenskapelige bøker. Han var en svært produktiv forfatter og på BIBSYS er han oppført med i alt 151 titler. Hans siste bok, som er på 353 sider, kom ut i 2010 på Gyldendal Akademisk Forlag med tittelen «EU - etter Lisboa-traktaten: institusjoner, rettssystem og rettsregler».

Da Fridtjof Frank Gundersen kom til Norges Handelshøyskole, så han det som en viktig oppgave at staben ved instituttet skrev lærebøker som var tilpasset det rettsvitenskapelige fagområdet på NHH. Selv skrev han lærebøker i markedsrett, avtalerett, forvaltningsrett, bedrifts- og personalrett og andre emner med særlig interesse for økonomer. Han var også flink til å trekke med seg andre på instituttet i dette arbeidet som medforfatter til noen av bøkene. Bøkene ble også mye brukt av andre undervisningsinstitusjoner utenfor NHH.

Fridtjof Frank Gundersen sørget også for at EF-retten tidlig kom inn som en del av rettslære valgfag. Norges Handelshøyskole var dermed blant de første undervisningsinstitusjonene som tok inn EU-retten som en del av pensum i rettslæreundervisningen.

Fridtjof Frank Gundersen var en meget populær foreleser og han ble belønnet av studentene med Bronsesvampen i 1979.

Fridtjof Frank Gundersen var svært politisk interessert, men han var ingen utpreget partipolitiker. Han hadde meninger om det meste og var svært oppdatert om det som skjedde i samfunnet. Det gjorde at det var veldig interessant å diskutere samfunnsspørsmål med ham og han var en sentral person i kantinen i lunsjpausen.

Hans politiske interesse førte til at han ble innvalgt på Stortinget i flere perioder. Første gang i perioden 1981 - 1985 og deretter sammenhengende i tre perioder fra 1989 til ut 2001. Hele den tiden han var på Stortinget holdt han god kontakt med fagmiljøet på NHH. Hver høst før Stortinget trådte sammen, var han på NHH og foreleste for studentene. Han var også aktiv med utarbeidelse av nye ajourførte utgaver av sine lærebøker.

Etter at han ble pensjonist fortsatte han som professor II fra 2002 til ut 2008. Han fortsatte også arbeidet som lærebokforfatter med utgivelser av nye utgaver av sine bøker.

Fridtjof Frank Gundersen bisettes i Haslum krematorium i Bærum torsdag 17. november kl. 10.00.

Arthur J. Brudvik



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive