Mer NHH-kunst

Norges Handelshøyskole satser tungt på kunsten om dagen. Nå skal tre nye millioner brukes på å utsmykke økonomihøyskolen.

18.11.2011 - Espen Bolghaug


Den nye kunstsatsningen er en del av det nye høyskolebygget som skal stå klart våren 2013. Totalt regner man med å bruke tre millioner kroner på de kunstneriske tiltakene. De tre millionene er en del av den statlige kunstordningen for statlige nybygg, der en fastlagt sum skal brukes til kunst.

Økonomi- og kunstskole?

Jeremy Welsh er kunstkonsulent og ønsker at kunsten skal bli synlig.
Foto: Espen Bolghaug.

Norges Handelshøyskole (NHH) skapte i sommer store overskrifter da skolens ledelse, med direktør Ole Hope i spissen, lot noen av verdens ledende gatekunstnere spraymale høyskolens vegger. Dette ble gjort for å rette et mer kritisk blikk mot kapitalismen enn hva som kanskje er vanlig ved en handelshøyskole.

Les mer om gatekunsten på NHH her.

Nå er det altså den nye bygningsmassen som planlegges, og der skal kunsten ha en sentral plass.

-Dette skal bli en integrert del av bygget, og ikke bare være en finpuss som kommer på slutten.

Det sier Jeremy Welsh som er kunstkonsulent oppnevnt av KORO (statlig organ for kunst i offentlige rom, journ. anm.) og er en av de som skal lede gjennomføringen av det nye kunstprosjektet. Welsh, som er til daglig professor ved Kunsthøyskolen i Bergen, er medlem i kunstutvalget som er opprettet av KORO for å finne kunst til nybygget.


Konkurrerende kunstnere

Kunstutvalget har nå hanket inn flere kunstnere som skal konkurrere om oppdraget med å utsmykke den nye bygningsmassen. I tillegg er det satt i gang et mindre kunstprosjekt knyttet til merking av glass innvendig. Alt innvendig glass skal merkes med såkalt universellmerking for fortrinnsvis svaksynte.

- Vi vil ha noe som engasjerer og stiller spørsmål med hva NHH driver med, sier Jeremy Welsh når kunsterne er samlet på NHH for å lære mer om kunstprosjektet.

-Men hvor langt vil dere i realitetene gå? Det er lett å si at dere vil provosere med kunsten, noe annet når den faktisk står fremme slik at alle kan se, sier en av kunstnerne.

- Det er fint om kunsten virkelig går i dialog med institusjonen, og kritiske spørsmål kan være en del av dette, svarer kunstkonsulent Welsh.

Befaring

Anders Sletvold Moe er en av kunstnerne som skal konkurrere om å få lov til å utsmykke NHH med kunst.
Foto: Espen Bolghaug.

Etter møtet med kunstutvalget var det tid for befaring av byggeplassen for kunstnerne. De minnet kanskje mer om turister der de alle gikk rundt med kameraer, og tok bilder av konturene av det nye bygget.

- Det er fint å være her ute og danne seg et inntrykk av avstander og størrelser, sier Anders Sletvold Moe. Han er en av kunstnerne på befaring denne dagen.

- Jeg ble utnevnt til å være med i konkurransen, noe jeg ser på som en fin mulighet. Det er store områder å utfolde seg på, sier kunstneren.

Det er i all hovedsak to områder som skal utsmykkes med kunst. Allrommet, det store rommet som skal bli nybyggets "hjerte", skal stort og tydelig kunstprosjekt. Dette rommet ligger i midten av det nye bygget, omkranset av kantine, kontorer og auditorier.

Det andre stedet for kunst er Uterommet. Dette ligger mellom det nye og gamle bygget, og kunstutvalget håper å få kunsten opp både på vegger og på bakkeplan.

Les mer om kunsten i nybygget på nhh.no


Slik vil det nye tilbygget passe inn i landskapet rundt NHH
Foto: Espen Bolghaug.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive