Deler kunnskap om juks og maktmisbruk

Til daglig jakter de på selskaper som misbruker markedsmakt og bryter konkurranselover. Nå er de samlet i Bergen for å dele erfaringer.

17.11.2011 - Espen Bolghaug


ACE, eller Association for Competition Economics som det står for, er en organisasjon for akademikere, myndigheter og privat sektor som ønsker å diskutere konkurranseøkonomiske spørsmål. Den årlige konferansen er i år lagt til Bergen og Norges Handelshøyskole.

Kampen mot maktmisbruk

Miguel de la Mano.
Foto: Espen Bolghaug.

-Vi må sørge for at markedet får være i fred slik at dets magi kan foregå uforstyrret, og vi må bryte inn når dette ikke fungerer.

Slik oppsumerer ACE-president Miguel de la Mano tilhørernes rolle. Han mener konferanser som denne er viktig for å være bedre rustet i kampen mot maktmisbruk i markedene.

Konferansen tar opp en rekke enkeltstående case som deltakeren skal diskutere. Konkurransetilsynets konkurransedirektør, Christine B. Meyer, mener bruk av case er en god måte å analysere markedet og selskaper.

- Å lage detaljerte case for så å diskutere dem i fellesskap er kanskje den beste måten vi kan lære på.

Meyer nevner asfaltsaken, der de to asfalt -selskapene Veidekke og NCC var involvert i et ulovlig prissamarbeid, som et norsk eksempel man kan lære mye av.


Christien B. Meyer er konkurransedirektør i Konkurransetilsynet og deltar på ACE-konferansen på NHH.
Foto: Espen Bolghaug.

For flinke?

Kai-Uwe Kühn er sjeføkonom i EU-kommisjonen og frykter man ovranalyserer markedene i jakten på de kriminelle.
Foto: Espen Bolghaug.

Konferansen går over to dager og samler noe av eliten innen konkurranseøkonomi. En av toppøkonomene som er på plass i Bergen 17. og 18. november er Kai-Uwe Kühn.

Han er sjeføkonom i EU-kommisjonen, og holdt hovedforedraget «Reflections in Economics in Competition Policy» på den første dagen av konferansen.

- Vi har mange gode verktøy for å overvåke og analyser markeder, og vi har mengder med bevis mot selskaper som forsøker å komme unna lovverket. Spørsmålet er om vi har blitt for gode til å analysere, slik at vi bruker for lang tid på hvert enkelt tilfelle, sier han.


- Overveldende mye informasjon

Kühn ble i fjor tilsatt som sjeføkonom og har en doktorgrad fra Oxford University. Han gir uttrykk for at ting tar for lang tid og at byråkratiet er veldig stort.

- Det er mye informasjon for hver sak vi behandler. Så mye at det er vanskelig å komme gjennom alt.

- Det har hendt at e-posten min har blitt krasjet av de store mengdene data jeg mottar hver dag, sier Kühn til latter fra salen.

Sjeføkonomen mener systematisering av arbeidsmetoder, og å kutte ned på administrative omveier, er løsningen.

- I dag har vi ikke nok kapasitet til å behandle alle sakene vi ønsker. Dersom man er flinkere til å bruke kunnskapene vi har om de ulike industriene og markedene riktig, kan jobben gå lettere. Vi vet for eksempel en god del om flyindustrien, og kan bruke hva vi vet fra før når vi ser på nye saker, sier Kühn, som peker på at man på den måten unngår dobbeltarbeid.


Eliten av konkurranseøkonomer er samlet på NHH i forbindelse med ACE-konferansen.
Foto: Espen Bolghaug.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive