Full fart fremover for Symposiet

NHH-Symposiet

NHH-Symposiet 2011 ser fremover og prøver å finne løsninger på fremtidens utfordringer. Blant deres egne nyskapninger er en serie seksminuttsforedrag under tittelen Hurtighoder. Oppdatert torsdag 17. mars.

16.03.2011 - Hallvard Lyssand


NHH-Symposiet 2011 går av stabelen torsdag og fredag og samler ca. 400 deltakere, de fleste fra næringslivet, men også akademikere og folk fra politikk og forvaltning.

Undertittelen på årets symposium er fra Egoland til Legoland - Byggeklosser for fremtiden, og spørsmålet er hvordan vi skal takle morgendagens utfordringer når gårsdagens løsninger ikke lenger fungerer.

For å svare på utfordringen stilte blant andre Statoilsjef, NHH-alumni og Symposiet-leder i 1987, Helge Lund, president for Corporate and Government affairs i Manpower, David Arkless, managing partner Liselotte Lyngsø fra innovasjonselskapet Future Navigator, handelsminister Trond Giske og en rekke andre.

Harald M Holm (Foto: Hallvard Lyssand)
Harald Martens Holm leder NHH-Symposiet 2011. Han understreket at målet er å engasjere publikum.

Hurtighoder

Blant sesjonene onsdag var en serie seksminuttsforedrag om høyst ulike tema fra seks "hurtighoder."

Nærmere bestemt NHH-professor og etikkekspert Alexander W. Cappelen, Direktør for Accentures innovasjonssenter, Kirsti Kierulf, astrofysiker og samfunnsdebattant Eirik Newth, førsteamanuensis og ledelsesforsker Inger G. Stensaker fra NHH, sjef for Vizrts utviklingsavdeling, Kåre Johannessen og salgsutviklingsekspert Morten Brandt fra Euro Business School.

Temaene varierte fra verdien av moral via digitalisering av dokumenthåndtering og innovasjon i en verden med begrensede ressurser til endringsvilje blant ansatte i bedrifter.

Symposiet fortsetter onsdag med parallellforedrag, ulike former for aktivisering og tilslutt bankett.

Torsdag blir det foredrag av finansminister Sigbjørn Johnsen og førsteamanuensis Robin Teigland fra SSE.

Det hele avsluttes med det arrangørene hevder er Norges største gruppearbeid.

Konferansedeltakerne skal deles inn i grupper og lete etter svar på fremtidens utfordringer med utgangspunkt i politisk lederskap, næringsliv, helse og frivillig sektor, kunnskap og utdanning, og konsum og livsstil.

Aulaen, NHH-symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
NHH-Symposiet 2011 fylte aulaen torsdag. På første benk satt blant andre Nærings- og handelsminister Trond Giske, bergensordfører Gunnar Bakke og NHH-rektor Jan I. Haaland.
Helge Lund NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Verden er i stadig og rask endring, og usikkerheten er stor. Men noe ligger fast: Verden trenger mer energi, og olje, gass og kull vil være en del av løsningen lenge ennå, sa Statoilsjef Helge Lund.
Mentometer, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Publikum var utstyrt med mentometerknapper, og fikk stadig spørsmål å ta stilling til. Svarene ble målt opp mot NHH-studentenes svar på samme spørsmål.
Mentometermåling, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
En mentometermåling viste at næringslivet dominerer blant publikum på Symposiet 2011.
Solveig Lillebø, NHH-Symposiet 2011 (foto: Hallvard Lyssand)
Mobilitet er så mangt, kunne NHH-student Solveig Lillebø konstatere da hun la frem Studentrapporten 2011. Sammenlignet med studentkollegaer ved handelshøyskolene i København, Stockholm og Helsinki er NHH-studentene minst villige til å dra utenlands for å jobbe.
Alexander W. Cappelen, NHH-symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Moralsk motivasjon er grunnleggende for at i skal ha tillit til hverandre og forskjeller i tillit er en sentral faktor i forklaringer av forskjeller i økonomisk vekst mellom ulike regioner, sa professor og hurtighode Alexander W. Cappelen.
Kirsti Kierulf, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Databasen Altinn blir sjelden gjenstand for panegyrisk skryt, men det fikk den av Kristi Kierulf under symposiet onsdag. Hun oppfordret til mye mer elektronisk dokumentbehandling for å bidra til å spare miljøet.
Eirik Newth, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
11 prosent av banktransaksjoner i Kenya skjer allerede via mobil, og det på mobiler som ingen av dere ville blitt sett med om dere så var døde, sa Eirik Newth. Han hevdet at mye av innovasjonen i fremtiden vil skje i dagens til dels fattige land i sør og øst, og at mye innovasjon vil komme nedenfra.
Inger G. Stensaker, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
- Ansatte sier at endringer blir tredd ned over hodene deres så fort og så ofte at de ikke får tid til å gjøre noe ferdig før nye endringer kommer. De har til slutt så mange baller i luften at de havner i "endringsspagaten", sa førsteamanuensis Inger Stensaker fra Sol.
Bernt Kåre Johannessen, NHH-Symposiet 2011 (foto: Hallvard Lyssand)
Innovate or die! Det er i følge Bernt Kåre Johannessen suksessformelen til bergens-selskapet Vizrt, som i løpet av relativt få år har skaffet seg storkunder over hele verden innen blant annet TV-grafikk.
Helge Lund og David Arkless, NHH-symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Symposiet-talerne drar presse. Helge Lund og David Arkless fra Manpower (helt til høyre) i gang med hvert sitt intervju.
Trond Giske, Liselotte Lyngsø og Jan I. Haaland , NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Nærings- og handelsminister Trond Giske er en av to statsråder som taler på årets NHH-Symposiet. Her er han i samtale med foredragsholderkollega Liselotte Lyngsø og NHH-rektor Jan I. Haaland.
Andreas P. Engstrand og Trond Giske, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand
Intet NHH-Symposiet uten sympsjonærenens innsats. Andreas Engstrand fikser Trond Giskes mikrofon (over) og helpdesken står klar til innsats (under).
Helpdesk, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Norges største gruppearbeid, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Oppdatert torsdag 17. mars 2011: Torsdag inviterte Symposiet til Norges største gruppearbeid med Aulaen som hovedarbeidsværelse. Målet var å koble studenter og næringsliv og la dem foreslå konkrete løsninger for fremtiden.
Norges største gruppearbeid, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Gruppene diskuterte med utgangspuntk i ulike sektorer, som konsum og livsstil, politisk lederskap, næringsliv, helse og frivillig sektor og kunnskap og utdanning.
Norges største gruppearbeid, NHH-Symposiet 2011 (foto: Hallvard Lyssand)
Norges største gruppearbeid, NHH-symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Det vat også satt sammen grupper på forhånd som arbeidet med de samme problemstillingene under ledelse av toppfolk fra nærings- og kulturliv og forvaltning. Her er gruppen for konsum og livsstil under ledelse av Tom Remlov i ferd med å velge ut bildene de skal bruke i presentasjonen sin.
Harald M. Holm og William Graham, NHH-Symposiet 2011 (Foto: Hallvard Lyssand)
Harald M. Holm og William Graham fra Symposiet kan juble over at trøblete symposiet-teknikk er overvunnet, og at jobben med å sile ut de beste fremtidsløsningene kan begynne for alvor.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive