Nicolai J. Foss i ERC-komité

Nicolai J. Foss

Det europeiske forskningsrådet (ERC) har utnevnt SOL-professor Nicolai J. Foss til medlem i en av komiteene som skal fagfellevurdere søknader om såkalte "ERC Advanced Grants."

12.05.2011 - Hallvard Lyssand


European Research Council (ERC) ble opprettet av EU i 2007 som en tverreuropeisk organisasjon for forskningsfinansiering.

Målet er å stimulere til fremragende forskning ved å la ledende forskere fra hele Europa konkurrere som midler. I tillegg ønsker man å lokke toppforskere fra andre deler av verden til Europa.

ERC er en del av EUs 7. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling og har et totalbudsjett på 7,5 milliarder euro i perioden 2007-2013.

Rådet deler ut støtte både til etablerte toppforskere (ERC Advanced Grants) og yngre forskere (ERC Starting Grants).

Fagfellevurdering

Tildelingene skjer i all hovedsak ved fagfellevurderinger av søknader. Vurderingene blir gjort av komiteer satt sammen av ledende forskere inne ulike fagfelt.

I alt finns det 25 komiteer som vurderer søkere til "Advanced Grants." For å redusere arbeidsmengden for medlemmene finns det to sett av komiteer som er aktive annethvert år.

Komiteene er fordelt mellom hovedområdene Life Sciences (9), Physical Science and Engineering (10) og Social Sciences and Humanities (6). Hver komité har 10-15 medlemmer.

NHH- og CBS-professor Nicolai J. Foss har takket ja til å være medlem i samfunns- og humanvitenskapskomiteen som skal vurdere søknader innen økonomi og ledelse.

- Det er tale om riktig store bevilgninger som bare tildeles særdeles velmeritterte forskere. Arbeidet i komiteen består i å identifisere de beste søknadene, sier Foss.

- Beæret

- Hvordan blir man aktuell for et oppdrag som dette?

- Man blir aktuell hvis man er en fremtredende forsker, det vil si at man er hyppig sitert og har et godt rykte. Jeg vet ikke nøyaktig hvordan jeg er blitt valgt ut, men jeg er føler meg ganske beæret, sier Foss.

- Hvilket utbytte har man som fagperson ved å delta i denne typen vurderingsarbeid?

- Utbyttet er som vanlig ved bedømmelsesoppdrag at man får en fornemmelse av hva som rører seg blant de beste forskerne. Samtidig er det også en fordel å forstå kriteriene som ligger til grunn dersom en selv vil søke om støtte, konstaterer Foss.

Nicolai J. Foss er professor ved NHHs Institutt for strategi og ledelse og ved CBS' Insitut for Strategi & Globalisering.

Hans egen forskningen retter seg primært mot virksomhetsstrategi og teori om økonomisk organisering, og om hvordan disse overlapper.

Les mer om ERC på organisasjonens nettsider


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive