Kurset byråkratene

Samferdselsdepartementet (foto: Hallvard Lyssand)

Økonomer og jurister i Samferdselsepartementet var på NHH for å få faglig påfyll torsdag.

20.05.2011 - Knut André Karlstad


Byråkratene fra departementet fikk en smakebit på NHH-miljøets transport- og samferdselsforskning da de hadde fagseminar i Bergen torsdag. Ola H. Grytten, Gernot Doppelhofer, Siri Pettersen Strandenes og Karl Rolf Pedersen holdt foredrag for deltagerne.

Det var lagt opp til en bred presentasjon fra NHHs side, blant annet ga professor Siri P. Strandenes en oversikt over høyskolens forskning på felter som er aktuelle for departementet.

Karl Rolf Pedersen
- Poenget med samferdselsprosjekter må jo være at brukerne kommer bedre ut, sa førsteamanuensis Karl Rolf Pedersen.
Foto: Hallvard Lyssand

Førsteamanuensis Karl Rolf Pedersen holdt et engasjert innlegg om metodikken som brukes ved beregningen av samfunnsøkonomisk lønnsomhet i samferdselsprosjekter. Han mener blant annet at man undervurderer den langsiktige lønnsomheten ved å bruke for kort analyseperiode i prosjekteringen, i tillegg til at diskonteringsrenten som benyttes er for høy.

- Diskonteringssatsen betyr kolossalt mye for den samfunnsøkonomiske lønnsomheten, sa han, og illustrerte på tavlen for gjestene fra Oslo. I tillegg tok han et tungt oppgjør med bompengefinansieringen, og viste til et par "spinnville" eksempler fra den siste tiden, som han mener straffer bilistene unødig hardt.


Tore Raasok
- NHH har et kompetent miljø, også på anvendt transportforskning, sa ekspedisjonssjef Tore Raasok da han takket for det faglige opplegget.
Foto: Hallvard Lyssand

Fra departementets side var man fornøyd med opplegget.

- Vi har et årlig avdelingsseminar for å få faglig påfyll og for å se norsk samferdsel i praksis. Vi skal være i Bergen i morgen også, og blant annet se på Bybanen. Det var naturlig for oss som er opptatt av det faglige å besøke NHH mens vi er her. Vi har fått mange spennende foredrag, både historiske linjer, om fremtiden og det mer anvendte. Samlet sett har det vært virkelig bra, sa ekspedisjonssjef Tore Raasok i Plan-, økonomi- og administrasjonsavdelingen til Paraplyen.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive