Fra idé til avhandling

Avhandlinger

Hvordan begynne på, og faktisk fullføre doktorgradsavhandlingen din? Det er spørsmålet som stilles når Howard Aldrich og Arent Greve holder seminar 14. juni.

01.06.2011 - Knut André Karlstad


Det er i regi av Forskerskolen at Aldrich og Greve holder seminar for vordende Ph.D-kandidater. Meningen er å gi deltagerne en forståelse av hva som forventes av en god avhandling. Paraplyen tok en prat med Arent Greve.

Hva er bakgrunnen for at dere arrangerer dette Ph.D-seminaret?

- Det er å få folk til å se hvordan man legger opp en avhandling, og hvordan man får idéer, gode idéer. Det er ikke et skrivekurs, men går mer på det substansielle og hvordan man får i gang og fulfører gode skriveprosjekter. Det er stikkordet.

Arent Greve (Arkivfoto)
Arent Greve.

Hvis du skal oppsummere essensen i kurset i noen setninger, hva vil det være?

- Noe av det viktigste går på idégenerering og, ikke minst, at når du skriver er det noen formalia som må oppfylles. Man må vise godt håndverk i tillegg til gode idéer. Hvordan man gjør disse tingene er essensen i kurset. Det aller vanskeligste ligger i den første fasen, det å få en brukbar arbeidsidé. Det vanskeligste er å stille et godt spørsmål og klare å avgrense det på en sånn måte at man faktisk kan svare på det. Så går det på hvordan du får frem ditt bidrag slik at folk blir interessert i det du skriver om. Det siste går på samarbeid. En avhandling er en sosial prosess. Man knytter kontakter, er på seminarer og konferanser, får samarbeidspartnere og jobber med veiledere og eldre kolleger. Vi tar opp hva som forventes i slike samarbeider, og hvordan man kan gjøre seg synlig i et akademisk system.

Hva er de vanligste fallgruvene for studentene når de skal skrive avhandlingen?

- Det er veldig vanlig at de går for lenge uten å få en fruktbar idé, eller at idéen er litt urealistisk eller for omfattende. Ofte er det å koble idé til en teoretisk innfallsvinkel vanskelig.

Er det mange deltagere på disse seminarene?

- Det er første gang vi kjører dette, og foreløpig har jeg ikke helt oversikt over hvor mange som kommer. Men jeg regner med at det blir en 15-20 stykker. Egentlig passer dette kurset for flere enn de som er i startgropen, også de som er kommet lenger i Ph.D-studiet vil få utbytte av denne dagen. Howard Aldrich, som skal holde en del av seminaret, en nestor i faget og en verdenskapasitet. Det blir en god anledning til å få litt input.

Hvilket utbytte tror du de vordende doktorandene får?

- Rett og slett at de kan ta med seg erfaringene herfra, og få i gang mer systematisk arbeid og gode idéer. Og det at de ser hvordan en ryddig arbeidsprosess kan organiseres.

Seminaret arrangeres tirsdag 14. juni, og varer fra 9:30 til 15:00. Praktiske spørsmål kan rettes til Wenche Mørch.


PhD thesis seminar

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive