ENE i nordisk storsatsing

Nord-Star

Nordisk Råds Energiforskningsprogram har plukket ut Nord-Star, som inkluderer NHHs ENE-program, til Centre of Excellence for studier av tilpasning til klimaendringer. - En anerkjennelse, sier høyskolens klimaforskere. In English

11.05.2011 - Knut André Karlstad


- Dette er en anerkjennelse og unikt i businesskolesammenheng. Det er også et av de første centre of excellence som lanseres i Norden, det gjør det til en ekstra anerkjennelse, sier professor og profilansvarlig for ENE-studiet, Leif Sandal ved Institutt for foretaksøkonomi.

Energy, Natural Resources and the Environment (ENE) er et forsknings- og undervisningsprogram, som blant annet tilbyr en egen mastergrad ved NHH. ENE-programmet er en del av det nordiske Nord-Star, som er en sammenslåing av nordiske forskningsinstitutter.

Maritim tilnærming

- Det er spesielt endringen i energisystemet vårt, og i naturen, og konsekvensene av dette vi er opptatt av, sier Gunnar S. Eskeland, som er professor i miljøøkonomi og foreleser for ENE-studet.

- EU driver gjennom en ganske drastisk endring av sitt energisystem, og i vår forskning er det viktig hvordan vi forholder oss til dette. Norges naturgitte forutsetninger - ikke minst forholdet til havet - gjør at vi ikke er som alle andre, og dette frarøver oss den trygghet det ville gi å følge strømmen, slik mange vil, fortsetter Sandal.

- Vårt forhold til havet skal være med å sette sitt preg på satsingen her i Bergen. Det er mange andre felt som er dekket av andre institutter. Jeg tror at vår maritime tilknytning kan bli vår nisje og gjøre oss unike, sier Eskeland.

NHH-rektor Jan I. Haaland setter pris på at høyskolens forskere tiltrekker seg støtte i internasjonal målestokk.

- Jeg gratulerer ENE-miljøet med deltakelsen i Nord-Star som Nordic Centre of Excellence. Det er veldig positivt for NHH at våre forskningsmiljøer er med i gode internasjonale samarbeidsrelasjoner og når opp i krevende internasjonal konkurranse. Det viser at fagmiljøene på NHH er av høy klasse og at forskningen er både viktig og relevant, sier han til Paraplyen.

- Vi er opptatt av beslutninger

Støtten fra Nordisk Råd blir en ekstra fjær i hatten for Eskeland og Sandal, etter at det tidligere i år ble kjent at Centre for Sustainable Energy Studies (CenSES) ble valgt ut som ett av tre nasjonale senter for samfunnsfaglig energiforskning. Både NHH og SNF var med på lanseringen av CenSES i 2009.

- Om noen blir provosert må de gjerne bli det, men vår forskning vil være langt mer preget av klima- og miljøpolitikk enn av klimaendring. Det er ikke fordi vi økonomer ikke er opptatt av klimaendring, men fordi vi er opptatt av beslutninger og av det nære. Beslutningene og konsekvensene som ligger nært frem i tid krever mest oppmerksomhet, selv om de er langsiktig motivert, sier Gunnar S. Eskeland.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive