Disputas: Nye regnskapsprinsipper i helsesektoren

Anne Isabelle Robbestad

Anna Isabelle Robbestad holder prøveforelesning og disputerer for sin doktorgrad tirsdag 24. mai. In English

16.05.2011 - Redaksjonen


Som en konsekvens av sykehusreformen i 2002 ble det innført nye regnskapsprinsipper i norsk helsevesen. En ny doktoravhandling analyserer endringsprosessen, med vekt på maktforholdet mellom aktørene som var involvert.

Anne Isabelle Robbestad disputerer for doktorgraden ved NHH tirsdag 24. mai 2011 med avhandlingen: Translating accrual accounting into health care: The case of the 2002 Norwegian health care reform.

De siste tretti årene har mange vestlige land gjennomført store strukturelle endringer i offentlig sektor og helsesektoren spesielt. Effektiviseringen i helsesektoren har vært preget av en sterk tro på å ta i bruk ideer og prinsipper fra privat sektor, ofte kalt New Public Management (NPM).

Ett særtrekk ved de fleste NPM-reformer er å endre offentlige regnskapsprinsipper fra kontantprinsipp til periodisering, slik det er vanlig i forretningsregnskap. Dette gir en bedre oversikt over sammenhengen mellom ressursbruk og aktiviteter og kan dermed bidra til å forbedre effektiviteten i offentlig sektor ved å gi et bedre grunnlag for å ta beslutninger.

Studien beskriver og analyserer de ulike fasene i endringsprosessen i en norsk kontekst, fra adopsjonen av periodiseringsprinsippet til dens implementering på normnivået både nasjonalt og lokalt. Nettverksteori brukes til å belyse hvordan maktforholdet mellom aktørene er med å påvirke resultatet i de ulike fasene.

Studien viser hvordan ulike aktører har makt i ulike faser av endringsprosessen og hvordan maktrelasjoner påvirkes av forskjeller i organisasjonsstruktur og bruken av tekniske objekter. Rollen til regnskapet endrer seg fra å være fraværende i adopsjonsprosessen til å bli en sentral aktør i implementeringsprosessene. Regnskapet som et teknisk objekt endres over tid og dermed endres også de organisatoriske aktørene som er involvert i prosessen.

Anne Isabelle Robbestad (f. 1961) er utdannet siviløkonom fra Ecole Superieure de Commerce de Dijon, med master i internasjonal handel fra La Sorbonne, Paris, og master i økonomistyring fra NHH. Robbestad har vært økonomisjef ved Haugesund sykehus og har siden 2002 vært ansatt som høyskolelektor ved Høgskolen Stord/Haugesund (HSH).

Både prøveforelesning og disputas er åpne for alle interesserte.

Prøveforelesning
Studying accounting reforms in the public sector - theoretical and methodological approaches and challenges
Tid: 10:15
Sted: Karl Borchs auditorium

Disputas
Translating accrual accounting into health care: The case of the 2002 Norwegian health care reform (doktoravhandlingens tittel)
Tid: 12:15
Sted: Karl Borchs auditorium

--

Bedømmelseskomitéen består av professor Trond Bjørnenak (NHH, formann), professor Sten Jönsson (School of Business, Economics and Law, University of Gothenburg), professor Inger Johanne Pettersen (Trondheim Økonomiske Høgskole, Høgskolen i Sør-Trøndelag).

Veiledningskomité har vært professor Olov Olson (School of Business, Economics and Law, University of Gothenburg og professor II NHH, hovedveileder), professor Katarina Kaarbøe (NHH), professor Frode Mellemvik (Handelshøyskolen i Bodø, Universitetet i Nordland).


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive