Guttorm Schjelderup fyller 50 år

Guttorm Schjelderup (Arkivfoto)

Professor Guttorm Schjelderup ved Institutt for foretaksøkonomi fyller 50 år lørdag 15. januar.

14.01.2011 - Red.


Guttorm Schjelderup er en av Norges fremste økonomer. Han er født og oppvokst i Harstad og tok siviløkonomeksamen ved Norges Handelshøyskole i 1985. Bare 26 år gammel fikk han jobb i Verdensbanken, hvor NTB meldte at det var mer enn tjue år siden sist en nordmann nådde opp i denne konkurransen.

Etter to år i Verdensbanken vendte Schjelderup tilbake til NHH i 1989. Tre år senere tok han doktorgraden med en avhandling om internasjonal skattekonkurranse, og han utmerket seg raskt som en glitrende forsker, foreleser og formidler. Schjelderup fikk Samfunnsøkonomenes artikkelpris i 1995 og har publisert mer enn 30 artikler i ledende internasjonale tidsskrift.

Han ble utnevnt til professor ved NHH i 2000, og har vært gjesteforsker ved Cambridge University og University of Colorado. Videre har han innehatt en rekke faglige verv internasjonalt og ble nylig oppnevnt som leder for det rådgivende organet til den amerikanske tankesmien Global Financial Integrity. Han har også hatt styreverv i norsk næringsliv og vært en viktig bidragsyter til mange offentlige utredninger om skatte- og avgiftsspørsmål.

I samfunnsdebatten fikk Schjelderup spesielt mye oppmerksomhet som leder for Rederiskatteutvalget i 2006. Utvalget skulle gjennomgå rammevilkårene for skipsfarten og fremme forslag til nye skatteregler. Schjelderup og utvalgets flertall gikk inn for å fjerne næringens særordninger. Dette rådet var politisk kontroversielt og Økonomisk rapport beskrev konklusjonene som en " torpedo mot rederinæringen". Næringen fikk det i etterkant som den ville, men debatten om rederiskatt og andre næringssubsidier har blitt varig preget av utvalgets analyse. Schjelderup selv sto stødig i stormkastene som fulgte utredningen, og hans faglige integritet ble lagt merke til.

I 2008 ble Schjelderup kallet til å lede et nytt viktig utvalg som skulle analysere skatteparadisenes rolle i forhold til kapitalflukt fra utviklingsland. Han fikk med seg blant andre korrupsjonsjeger Eva Joly på laget. Kapitalfluktutvalget slo fast at skatteparadisenes virksomhet har en rekke skadelige effekter. Utvalget foreslo mange og til dels kontroversielle tiltak, herunder et internasjonalt samarbeid mot "skadelige strukturer" i skatteparadiser. Schjelderup har vært invitert både til EU-kommisjonen, EU-parlamentet og det amerikanske senatet for å presentere anbefalingene.

På Institutt for foretaksøkonomi ved NHH kjenner vi Guttorm som en engasjert og humørfylt kollega som alltid har tid til en prat, det være seg om fag, biler eller sport. Med sitt nordnorske lynne og sans for gode historier er han en viktig bidragsyter til instituttets sosiale liv. Guttorm er også en dedikert familiemann. For oss som jobber sammen med han er det et permanent mysterium hvordan han finner tid og overskudd til alle sine aktiviteter og forpliktelser.

Vi gratulerer jubilanten og ønsker han mange, produktive år framover!

Venner og kolleger ved NHH


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive