Debatterte energi og klimamål

Klimadebatt (Foto: Peter Nørgaard)

Klimamål, grønn energi, neste generasjons strømnett, subsidier og strømbalanse versus bananbalanse var blant temaene da det ble arrangert paneldebatt i forbindelse med konferansen Energy and Enviroment torsdag kveld.

24.01.2011 - Peter Nørgaard


Konferansen Energy and Environment som ble arrangert torsdag og fredag samlet norske og internasjonale aktører til diskusjon om energi og miljøutfordringer.

Klima, energi og tapas stod på menyen da konferansen inviterte til paneldebatt i kantinen på NHH torsdag kveld.

I debattpanelet satt NHH-professor Gunnar Eskeland, Dr. Brigitte Knopf fra Potsdam Institute for Climate Impact Research Institute, professor Michael Hoel fra UiO, analysesjef Toril Christensen fra BKK samt konsernsjef i Statnett, Auke Lont.

NHH-professor Einar Hope styrte ordet i diskusjonen om hvordan og hvorfor Norge bør satse på mer fornybar energi.

Norsk kraft til Tyskland?

Birgitte Knopf innledet debatten med en orientering om utviklingen i Europa og spesielt Tyskland. Hun gikk inn på forskningen som pågår i Tyskland på hvordan man skal redusere utslippene, og hvordan grønn energi er en viktig del av denne utviklingen.

- Det er ambisiøse klimamål i Tyskland, men Tyskland har ikke nok ressurser innen fornybar energi til å oppfylle målene. Jeg vet ikke om man er klar over det i Norge, men tyske rapporter skisserer at norsk kraft kan bidra til å øke andelen fornybar energi i Tyskland på sikt, kommenterte Knopf.

Nytt nett

Auke Lont og Statnett var på sin side mer opptatt av betydningen av å bygge et strømnett som kan tåle den fremtidige elektrifiseringen av ulike sektorer i Norge.

- Norge bør være i stand til å være på nivå FNs mål om maksimum to graders økning i temperatur. Endringene krever mer elektrisitet i fremtiden og Statnett vil på lang sikt bygge ut neste generasjons strømnett som kan takle de nye utfordringene, sa konsernsjefen i Statnett.

Han ønsket også mer fornybar energi for å bedre balansere produksjon og forbruk i Norge. Som dagens strømpriser viser påpekte han at behovet er størst i Midt-Norge og i Bergen.

Kritisk til subsidier

En som ikke var like bekymret for balanseringen var professor Michael Hoel fra UiO.

- Som markedsøkonom er jeg like bekymret for strømbalansen som balansen av bananer i Norge. Et velfungerende marked vil håndtere dette og import er ikke et problem i seg selv, sa Hoel.

Han la heller vekt på at usikkerheten er stor med tanke på hvilken miks av tiltak man bør legge vekt på for å redusere utslippene i Norge. Han uttrykte stor skepsis til økt bruk av subsidier, også innen energisektoren.

- Bruk av ulike subsidier kan fort føre til veldig mye rot. Ingen vet hvilken miks som er optimal og kostnadseffektiv.

Professor Gunnar Eskeland fra NHH plukket opp tråden fra Knopf, og fremhevet at Norge selvsagt bør være et foregangsland for å få ned utslippene, og være en leverandør av grønn energi til Europa i fremtiden.

Konferansen ble avsluttet fredag formiddag, og målet er å gjøre arrangementet til en årlig tradisjon.

Paneldebatt (Foto: Peter Nørgaard)
Gunnar S. Eskeland har ordet. Michael Hoel noterer, mens Einar Hope, Brigitte Knopf og Toril H. Christensen følger med.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive