- En høyst oppegående 20-åring

SNF

I år er det 20 år siden Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) ble etablert. - Vi er en høyst oppegående 20-åring som bidrar med faglig solid anvendt forskning, og jeg tror det vil skje mye spennende fremover, sier SNF-direktør Per Heum.

17.01.2011 - Hallvard Lyssand


Da SNF ble etablert som en forskningsstiftelse i 1991 vart det gjennom en fusjon av tre allerede veletablerte oppdragsfinansierte forskningsenheter.

To av disse - Senter for anvendt forskning, som ble opprettet i 1973 og Center for International Business, som ble etablert i 1986 - hadde utspring fra NHH.

Den tredje - Industriøkonomisk institutt (senere Næringsøkonomisk institutt) - ble opprinnelig etablert som en forskningsenhet under Industridepartementet i 1975.

I 2002 ble SNF omorganisert ved at forskningsoppgavene ble videreført av aksjeselskapet SNF AS, mens Stiftelsen SNF fikk ansvar for fondsstyring. Per i dag er NHH hovedeier i SNF AS, men Universitetet i Bergen er deleier.

Selskapet har 17 ansatte forskere, og engasjerer i tillegg en rekke NHH-forskere til ulike prosjekt og oppdrag, samtidig som prosjektene også finansierer stipendiater, postdok-stillinger og frikjøp i basismiljøene.

- Alt i alt er det ca. 50 årsverk som er finansiert av SNF, sier administrerende direktør Per Heum.

- Som del av NHH-miljøet SNF skal tilby forskning og forskningsbaserte utredninger basert på det fremst innen økonomisk teori og metode, og samtidig bidra med problemstillinger som utfordrer foreliggende teori og metode, slik at det stimulerer den faglige utviklingen og den akademiske undervisningen, heter det på selskapets nettsider.

Per Heum mener SNF leverer solid forskning og stadig utvikler seg.

- Vi strevde en periode, men klarte å komme ut av den situasjonen. SNF bidrar med faglig solid anvendt forskning, og det blir blant annet bekreftet via bidrag i internasjonale publikasjoner og i evalueringer, sier Heum

- Vi er dessuten blitt flinkere til å komme i kontakt med aktører på feltene vi arbeider med, noe som har bidratt til å øke relevansen til forskningen vår, legger han til.

- Her er det taler om en høys oppegående 20-åring, konstaterer direktøren.

Spennende fremtid

Per Heum (Arkivfoto)
Administrerende direktør i SNF, Per Heum.

Heum påpeker at det også er mye spennende i vente i de kommende årene, og trekker særlig frem noen av NHHs forskningsmessige storsatsinger som Krise, omstilling og vekst (KOV), Senter for tjenesteinnovasjon (CSI) og Focus.

- Oppsummert kan man si at KOV skal se på de store utfordringene i samfunnet som helhet, mens Focus skal gå inn på mikronivå og se på utfordringer i bedriftene, og satsingen innen tjenesteinnovasjon skal se hvor utviklingen skal gå, sier Heum.

- Det var svært gledelig at CSI-søknaden fikk gjennomslag i forskningsrådet. Nå skal NHH og SNF spille på lag for å sikre gode betingelser for CSI, og jeg tror senteret vil "avle" mye spennende forskning på et område som er sentralt i den nye økonomien, fortsetter han.

- Vi har også store forventninger til Focus-programmet. SNF har allerede gjort mye arbeid på dette området, blant annet gjennom Beyond Budgeting-prosjektet i samarbeid med Statoil. Det har vært faglig utfordrende og givende, og vi forventer at det vil bli skapt mer gjennom Focus, legger han til.

Rekrutteringsbase for yngre forskere

Tirsdag 18. januar markerer SNF 20-årsjubileet med et seminar i tilknytning til The Agnar Sandmo Lecture on Public Policy.

I tillegg til årets Sandmo-foreleser, professor Richard Blundell fra University College London bidrar fem unge forskere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland. Programmet er satt sammen av professor Kjell Salvanes ved Institutt for samfunnsøkonomi.

Les mer i egen sak fra Paraplyen

Per Heum mener satsingen på unge forskere reflekterer en av SNFs oppgaver.

- En av våre roller er å bidra til å skape en god rekrutteringsbase for forskning, og da må unge få arenaer å utvikle seg på. Tidligere var SNF et postdoktorinstrument, og jeg tror vi fortsatt vil spille en viktig rolle på det området, avslutter SNF-direktøren.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive